Teknoloji

Giyilebilir ürün pazarı büyümeye devam ediyor

huawei watch gt giyilebilir urun

Giyilebilir ürün pazarındaki büyüme eğilimi, 2018’in son çeyreğinde de devam etti. Bu durumun şaşırtıcı olduğunu söylemek ise pek mümkün değil. Sektör üreticiler için zorlu olsa da, pazar istikrarlı bir şekilde büyümeyi sürdürüyor. Özellikle 2018’in son çeyreğindeki büyüme oranı ayrıca dikkat çekiyor.

IDC tarafından açıklanan rakamlara göre, 2018’in son çeyreğinde 59.3 milyon giyilebilir ürün satıldı. Bu da pazarın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31.4 oranında büyüdüğü anlamına geliyor. Son çeyrek rakamlarında yılbaşı etkisi oldukça yüksek olsa da, bu durum giyilebilir ürünlerin popülaritesinin arttığı gerçeğini değiştirmiyor. 2018 genelinde satışı yapılan giyilebilir cihaz sayısı ise bir önceki yıla göre yüzde 27.5 oranında artışla 172.2 milyona ulaştı. Pazar 2017’de ise bir önceki yıla kıyasla yüzde 10.3 oranında büyümüştü.

Apple pazarın zirvesindeki yerini koruyor. Şirketin akıllı saatini yeni özelliklerle geliştirmesi de bu durumda önemli rol oynayan faktörler arasında sayılıyor. Apple Watch Series 4, yerleşik EKG özelliğine sahip ilk akıllı saat olma unvanını taşıyor. Bu tarz özelliklerin varlığı, Apple’a sağlık odaklı giyilebilir ürünler pazarındaki liderliğini güçlendirme imkanını veriyor.

Strategy Analytics‘in verileri ise 2018’in son çeyreğinde satılan giyilebilir ürünlerin yüzde 34.3’ünün akıllı saatler olduğunu gösteriyor. Apple’ın 2018’in son çeyreğinde 9.2 milyon Apple Watch sattığı görülüyor. Kulağa takılabilen ürünler de pazarda hatırı sayılır bir yer kaplıyor. Apple AirPods, Google Pixel Buds ve Bose QC3511’in bulunduğu kategori, bir önceki yıla göre yüzde 66.4 oranında büyüdü ve giyilebilir ürün pazarındaki payını yüzde 21.9’a çıkardı.

Huawei giyilebilir ürün pazarının en çok büyüyen üreticisi oldu

Giyilebilir ürün pazarındaki varlığını en çok artıran şirket olarak ise Huawei öne çıkıyor. Yüzde 248.5 gibi etkileyici bir oranda büyüyen Çinli üretici, Watch GT ve FreeBuds 2 Pro gibi ürünlerle akıllı telefon pazarındaki sıçramasını giyilebilir cihazlara da yansıtmayı başarmış gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER