Teknoloji

Getty Images Microsoft’u Bing fotoğraf yerleştirme aracı nedeniyle dava etti

getty-images-embed-080314

Binlerce küçük blog ve web sitesi yıllar boyunca Getty Images’tan profesyonel fotoğraflarının lisanssız kullanıldığı gerekçesiyle tehditkâr mektuplar alıyor, ancak fotoğraf servisi şimdi biraz daha büyük bir avın peşinde gibi görünüyor, o av da Microsoft.

Reuters’in haberine göre, Getty Images bu hafta içinde Microsoft’a dava açtı, Bing’in yeni “Image Widget” adlı görüntü bileşeninin telif haklı görsellerini yoğun şekilde ihlâl ettiğini iddia etti. Şirket ABD Bölge Mahkemesi hakiminden bileşenin kapatılması ve tanımlanmayan zararların karşılanmasını talep etti.

Bing’in “Image Widget” adlı bileşeni sadece birkaç hafta önce beta formunda çıktı. Bu, kullanıcıların görsel arama sonuçlarını fotoğraf gösterisi veya ızgara görünümünde sitelerine, tıpkı bir YouTube videosunun veya tweet’in blog yazısına yerleştirilmesi kadar kolay olacak şekilde yerleştirmelerine izin veriyor. Image Widget sadece tek bir görselin görüntülemesini yapmıyor, görsel arama sonuçlarını toplu şekilde gösteriyor, ancak doğal olarak Getty Images’in 80 milyonluk görsel kütüphanesinden bazı görüntüler de arama sonuçlarında çıkabiliyor ve dolayısıyla bu bileşende yer alabiliyor.

Aslında Getty Images da kişisel bloglara veya ticari amaç taşımayan sitelere koleksiyonundan fotoğrafları kullanmalarını sağlayan ücretsiz bir araç sunuyor. Bu hamle şirketin telif hakkı ihlâli takibi için internetin her köşesine bir polis yerleştiremeyeceğini kabul etmesinin göstergesi olarak nitelendirilmişti. Ücretsiz yerleştirme imkanı sayesinde Getty fotoğrafçıları için en azından düzgün bir itibar kaynağı yaratmıştı, ayrıca bu yerleştirme alanları gelecekte reklamlar için de kullanılabilirdi.

Reuters’e gönderilen bir açıklamada Microsoft, Getty’nin iddialarını inceleyeceğini kaydetti. Şirket adına açıklama yapan sözcü, bir telif hakkı sahibi olarak bu alandaki yasaların önemli olduğunu ve Getty’nin endişeleriyle yakından ilgileneceklerini belirtti. Görünüşe göre Microsoft, konuyu incelerken Bing “Image Widget” aracının kullanımını durdurdu. Söz konusu araç şu anda çevrim dışı görünüyor ve servisle ilgili bütün yardım sayfaları da kaldırılmışa benziyor.

İLGİLİ HABERLER