İncelemelerManşetler

General Mobile Discovery Air İncelemesi

general-mobilde-discovery-air-inceleme-00026

General Mobile geçen zamanla birlikte çıtayı daha da yükseğe çıkarıyor. Discovery serisiyle birlikte fiyat-performans oranı zirvelere uzanan akıllı telefonları tüketicilerle buluşturan General Mobile, geçtiğimiz haftalarda tanıtımını yaptığı ve piyasaya sürdüğü Discovery Air ile birlikte tasarımda da geldiği noktayı ortaya koyuyor.

Discovery Air ile aynı fiyat segmentinde bulunan ürünlerin tasarımlarına baktığımızda, aralarında tabii ki çekici olanlarına rastlarız. Ancak Discovery Air metal, Gorilla Glass 3 cam kaplı ön ve arka yüzeyler, incelik ve hafiflik gibi, genellikle üst sınıf Android telefonlarında gördüğümüz unsurları bu segmentte sunan sayılı, belki de tek ürün gibi görünüyor.

Video İnceleme

general-mobilde-discovery-air-inceleme-00003general-mobilde-discovery-air-inceleme-00008general-mobilde-discovery-air-inceleme-00015general-mobilde-discovery-air-inceleme-00007general-mobilde-discovery-air-inceleme-00031139.8 x 67.5 x 5.15 mm.’lik boyutlara ve sadece 98 gr. ağırlığa sahip gövdesiyle Discovery Air epey çekici görünüyor. Telefonun etrafını çevreleyen metal çerçevenin ön ve arkadaki cam plakalarla buluştuğu çizgiler de belli bir işçilikten geçmiş. Ön ve arka camların yüzeyleri, tıpkı Sony Xperia Z3’teki gibi kaygan, bu da telefonun elinizden kayıp gitmesinin söz konusu olabileceği anlamına geliyor, aman dikkat! Xperia Z3 demişken, General Mobile Discovery Air, tasarım anlamında Sony’nin amiral gemisi akıllı telefonundan da bazı esintiler taşıyor gibi görünüyor.

[quote_center]GENERAL MOBILE BİR TÜY GİBİ HAFİF, KOLAYLIKLA TAŞINIYOR, TEK ELLE RAHATLIKLA KULLANILIYOR[/quote_center]

General Mobile Discovery Air’ın 4.8 inç ekranının sağ ve sol kenarlarını çevreleyen çerçeve epey ince tutulmuş, böylelikle telefon ince ve uzun bir görünüm kazanmış. İnceliğinin de katkılarıyla, General Mobile Discovery Air tek elle rahatlıkla tutuluyor ve sadece baş parmakla telefonu kontrol etmek mümkün oluyor.

4.8 inç ekran 1280 x 720 piksel çözünürlüğe sahip. 306 ppi piksel yoğunluğa sahip olan AMOLED ekran yeterli keskinliğe ve netliğe sahip. Renkler canlı, parlaklık da iyi seviyede. AMOLED teknolojisinin kullanılmasının etkisiyle güneş ışığı altında da rahat kullanım sunuyor. Günümüzde 5 inç ve üstü büyüklükteki ekranların tatmin edici bulunduğu bir ortamda Discovery Air’ın 4.8 inç’lik ekranı belki biraz küçük kaçabilir, ancak gerçekte bu ekran yeterli görsel deneyimi elde etmeye olanak sağlıyor.

[quote_center]4.8 İNÇ 720P EKRAN DERİN SİYAH SEVİYESİ SAYESİNDE CANLI VE GERÇEKÇİ RENKLER SUNUYOR[/quote_center]

Ekranın altında bulunan kapasitif dokunmatik navigasyon tuşları sayesinde Android işletim sisteminde navigasyon kolaylaştırılıyor. Fiziksel tuşların varlığı sayesinde ekranda navigasyon kontrolleri için alan işgal edilmemiş oluyor. Ekran üstünde 5 megapiksel selfie kamera, ahize hoparlörü ve sensörler bulunuyor. Discovery Air’ın alt kenarında microUSB portu ve mikrofon ile birlikte 3.5 mm. kulaklık jakını da görüyoruz. Sol kenarda ses tuşları ve güç butonu, sol kenarda da bir iğne yardımıyla yerinden çıkarılan microSIM kart tepsisi bulunuyor. Discovery Air’ın kenarlarını çevreleyen metal çerçeve yivlenmiş geçişleri, alt ve üst kenarlara yerleştirilmiş plastik şeritleriyle biraz iPhone 5/5s’teki tasarımı andırıyor.

general-mobilde-discovery-air-ekran-goruntuleri-00009general-mobilde-discovery-air-ekran-goruntuleri-00024General Mobile Discovery Air’ın arkasında 8 megapiksel kamera, LED flaş sol üst köşede yer alıyor. Kamera ile aynı hizada, ortaya doğru gelecek şekilde ikinci mikrofonu görüyoruz. General Mobile ve Discovery logoları da arkada dikkat çeken diğer unsurlar arasında yer alıyor. Alt kenara doğru hoparlörü görüyoruz. Bu hoparlör epey yüksek ses çıkışıyla müzik dinlerken, film izlerken veya oyun oynarken kendinizi iyice kaptırmanıza imkan sağlıyor, başka bir hoparlör aksesuarı kullanmaya gerek bıraktırmıyor.

[quote_center]MICROSD KART YUVASININ OLMAMASI, 16 GB İLE YETİNMEK GEREKTİĞİ ANLAMINA GELİYOR. NEYSE Kİ USB OTG DESTEĞİ VAR[/quote_center]

Discovery Air’ın içindekilere baktığımızda tıpkı Discovery II’deki gibi sekiz çekirdekli MediaTek işlemcinin bulunduğunu görüyoruz. MediaTek MT6592 işlemci, Mali-450MP grafik işlemci birimi, 1 GB RAM, 16 GB dahili hafıza gibi başlıca teknik özelliklere sahip olan Discovery Air’da sadece 16 GB ile idare edecek olmak biraz can sıkıcı olabilir. Belki çok hayati öneme sahip olmayan dosyalarınızı Dropbox, Google Drive gibi bulut depolama servislerinde depolamanız ve ihtiyaç duyduğunuzda uygulamalar üzerinden ulaşmanız mantıklı bir hareket olabilir. Bu arada USB On-the-Go desteği sayesinde USB flaş bellek sürücüleri de microUSB portuna bağlayabilir, bu cihazları da depolama veya dosya transferi için kullanabilirsiniz.

General Mobile Discovery Air’ın teknik özellikleri belki çok ışıltılı değil, ancak çok da düşük profilli sayılmaz. Benchmark testleri de zaten buna karşılık gelecek sonuçlar veriyor. AnTuTu benchmark testinde 32670 puan alan bu telefon LG G3, HTC One gibi cihazlarla aynı seviyede performans sergilediğini ortaya koyuyor. GeekBench 3 benchmark testinin sonuçlarına baktığımızda sekiz çekirdekli işlemcinin çoklu çekirdek performansının hiç de fena olmadığını, geçen yılın başlarında çıkan akıllı telefon ve tabletlerle hemen hemen aynı seviyede olduğunu görüyoruz. Chrome internet tarayıcısının elde ettiği 1243 ms SunSpider benchmark puanı da fena sayılmaz. Pratikte elde ettiğimiz sonuçlar da benchmark testlerinden çok farklı sayılmaz. Kullanıcı arayüzünde rahatlıkla gezinmek mümkün, uygulamalar seri şekilde açılıyor, yüksek profilli oyunları bile, grafikler mükemmel olmasa bile takılma olmaksızın oynamak mümkün oluyor.

Daha küçük hacimli gövdeye bağlı olarak, General Mobile Discovery Air’da 2050 mAh gibi, nispeten daha düşük kapasiteli bir pil bulunuyor. Ekran 720p çözünürlüklü ve nispeten küçük boyutlu olduğu için, pil tüketimine olumsuz etkisi o kadar da yüksek değil. Pratikte bu telefonun pilinin yaklaşık 1,5 gün boyunca tek bir şarj ile çalışma fırsatı sunduğunu söyleyebiliriz ki, bu da çoğu telefon kullanıcısı için yeterli olacaktır.

[quote_center]2050 MAH KAPASİTELİ PİL TEK BİR ŞARJLA YAKLAŞIK BİR BUÇUK GÜNLÜK ÇALIŞMA ÖMRÜ SUNUYOR[/quote_center]

General Mobile Discovery Air’ın kablosuz bağlantı desteklerine baktığımızda 802.11b/g/n Wi-Fi, Wi-Fi Direct, Wi-Fi kişisel erişim noktası, Bluetooth 4.0, A-GPS destekli GPS’in bulunduğunu görüyoruz. 21 Mbps HSDPA ve 5.76 Mbps HSUPA mobil geniş bant desteği mevcut. LTE desteğinin bulunmamasını artık dezavantaj hanesine yazmak zorundayız. Ne de olsa 2016 ile birlikte 4G LTE şebekeleri faaliyete geçecek ve gelecek yıldan itibaren 4G aranan bir özellik olacak. General Mobile Discovery Air’ı satın alanlar bu telefonu ortalama iki yıl boyunca kullanacaklardır. Her ne kadar 3G çoğu durumda yeterli olsa da, kullanıcılar bir süre sonra 4G’nin nimetlerinden de yararlanmak isteyebilirler.
Discovery Air ile yaptığımız telefon görüşmelerinde karşı tarafın sesini gayet net, temiz ve anlaşılır şekilde duyuyoruz. Ayrıca ikinci mikrofonun varlığı sayesinde de sesiniz karşı tarafa, ortamın gürültüsünden arındırılmış şekilde iletilecektir.

general-mobilde-discovery-air-ekran-goruntuleri-00015General Mobile bu telefonda Android 4.4.2 KitKat’ı yüklü olarak sunuyor. KitKat’ın en güncel sürümü değil, yine de Android ekosisteminin çoğu yeniliğini bu telefonda bulmak mümkün. Tabii ki, kullanıcıların akıllarındaki en büyük soru işareti bu telefonun Lollipop güncellemesini ne zaman alacağıdır. General Mobile ekibi güncellemeleri en hızlı şekilde ulaştırma noktasında epey istekli. Her ne kadar bazı telefonlarda planlamaların ötesinde sarkmaların meydana geldiğini görsek de, Discovery Air sahiplerinin Lollipop güncellemesi için çok da uzun süre beklemeyeceğini tahmin ediyoruz.

[quote_center]KULLANICI ARAYÜZÜNDE GENERAL MOBILE’IN DOKUNUŞLARINI GÖRMEK MÜMKÜN[/quote_center]

Kullanıcı arayüzü genel olarak Google’ın ham Android kullanıcı arayüzünün izlerini taşıyor. Ancak General Mobile’ın da çeşitli dokunuşlarını görüyoruz. Bildirim pencereleri, bildirim tepsisi, hızlı ayarlar paneli gibi noktalarda General Mobile’ın etkileri göze çarpıyor. Ana ekranda yer alan Google klasörü içinde Google+, Haritalar, Fotoğraflar, Hangouts gibi uygulamalar bulunuyor. Ayrıca uygulama menüsü içinde Fener, Notlar, Pusula gibi yararlı araçlar var. General Mobile’ın uygulama katalogu StoreOID sayesinde Discovery Air kullanıcılarının cihazları daha iyi şekilde kullanmalarını sağlayacak, farklı kategorilerde uygulama tavsiyeleri sunuluyor. Tabii ki, Google Play Store da oyun ve uygulama ihtiyaçları için hazır şekilde bekliyor.

general-mobilde-discovery-air-kamera-fotograflari-00005General Mobile Discovery Air’ın arkasında yer alan 8 megapiksel kamera otomatik odak ve LED flaş gibi özellikleri bünyesinde barındırıyor. Kamera uygulaması da kolay kullanışlı bir kullanıcı arayüzüne sahip. Uygulama hızlı şekilde açılıyor ve hemen kullanıma hazır hâle geliyor. Ayarlar da oldukça basit ve anlaşılır tutulmuş. Elle ayarlamalarla uğraşmadan, doğrudan nesneye odaklamaya yaparak çekimlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

[quote_center]IŞIK ŞİDDETİNİN FAZLA YÜKSEK OLMADIĞI, GÖLGE VE TERS IŞIĞIN BULUNDUĞU ORTAMLARDA HDR MODU KULLANMANIZI TAVSİYE EDERİZ[/quote_center]

Arka kamera ile yapılan çekimler, eğer ortamdaki ışık koşulları yeterliyse iyi sonuçlar, detaylı ve keskin görüntülerin üretilmesini sağlıyor. Ancak ışık şiddeti hafif düşmeye başladığı anda parlaklık azalmaya, gölge etkisi görülmeye başlıyor. Belki düşük ışıkta gürültü etkisi çok fazla hissedilmiyor, ancak fotoğraflar genel olarak biraz karanlık görünüyor. Bu gibi durumlarda HDR modu açıp çekim yapmanız daha iyi sonuçlar elde etmenize olanak sağlayacaktır.

Önde yer alan 5 megapiksel selfie kamerası ortalamanın üstünde sonuçlar sergiliyor. Yeteri kadar keskin ve aydınlık selfie fotoğraflar çekmenize olanak sağlayacak bu kamera için Sihirli Kamera adında özel bir uygulama da sunuluyor. Sihirli Kamera uygulaması farklı filtreler veya araçlar kullanarak selfie fotoğraflarınızı yaratıcı ve eğlenceli hâle getirmenize olanak sağlıyor.

[quote_center]SİHİRLİ KAMERA UYGULAMASI İLE SELFIE KAMERAYI KULLANMAK DAHA DA EĞLENCELİ HÂLE GELİYOR[/quote_center]

Arka kamera ile 1080p Full HD video kaydı yapılırken, öndeki kamera da 720p HD video kaydına izin veriyor. Titreşim önleme özelliği bir nebze olsun işe yarıyor, ancak genellikle el titremelerinin veya ani hareketlerin video üzerindeki etkileri, videolar izlendiğinde fark ediliyor.

General Mobile Discovery Air için tavsiye edilen satış fiyatı 799 TL. Bu fiyat segmenti içinde üst sınıf akıllı telefonlarda gördüğümüz tasarıma eşdeğer bir tasarıma ve kaliteye sahip olan akıllı telefon bulmak kolay değil. Ekran 720p HD çözünürlüğe sahip olsa da, Discovery Air’ın sınıfının üstünde bir kaliteye sahip olduğu açıkça görülüyor.

[quote_center]GENERAL MOBILE DISCOVERY AIR TEKNİK ÖZELLİKLERDEN ÇOK TASARIMA ÖNEM VERENLERE HİTAP EDİYOR[/quote_center]

Sekiz çekirdekli MediaTek işlemci de genel olarak memnun bırakıyor. 8 megapiksel arka kameranın harikalar yaratmadığını söylemeliyiz, ancak 5 megapiksel çözünürlüklü ön kamera beğenimizi kazanıyor. Bu ön kamera ile ilginç selfie fotoğraflar çekebilir, Sihirli Kamera uygulamasının da yardımıyla arkadaşlarınızla eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Kaliteli bir Android telefon arayan, ancak bütçesini zorlamak istemeyenler için General Mobile Discovery Air ilk düşünülecek modellerden bir tanesi gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER