Manşetler

Geliştiricilere özel BlackBerry 10 Dev Alpha cihazı tanıtıldı

RIM, BlackBerry 10 Dev Alpha cihazını da BlackBerry 10 ile birlikte duyurmuş oldu. Minyatür bir PlayBook olarak nitelendirebileceğimiz aynı tasarıma ve grafiksel arayüze sahip. RIM, cihazın teknik özelliklerini tam anlamıyla açıklamıyor olsa da, bazıları biliniyor. 4.2 inç’lik, 1280 x 768 piksel çözünürlüklü ekran, 16 GB’lık dahili bellek ve 1 GB RAM bu cihazın başlıca özellikleri arasında yer alıyor. mini HDMI portu, microSD kart yuvası, 3.5 mm’lik kulaklık jakı ve üç evreli ses tuşu da bu cihazda yer alıyor.

Cihazla ilgili olarak gelen yorumların oldukça olumlu olduğu söyleniyor. Her ne kadar hangi teknolojinin kullanıldığı söylenmese de, ekranın renk üretiminin ve görüş açılarının mükemmel olduğu dile getiriliyor. microSIM kart destekleyen bu cihazda dört bant HSPA+ desteği de mevcut.

RIM, bu alfa niteliğindeki geliştirici cihazının final donanım veya yazılımla çalışmadığının altını ısrarla çiziyor. Yani, yılın sonlarına doğru çıkmaya başlayacak BlackBerry 10 cihazları bundan daha farklı olacak. RIM’in bu cihazı tasarlamasındaki amaç geliştiricilere BlackBerry 10 ortamını önceden test etme ve BB10 ile sunulan yeni Cascade çatısıyla hızlı bir şekilde çalışmaya başlama fırsatı sunmak. İşletim sistemi çeşitli BB10 elementlerini barındırsa da, doğal olarak PlayBook OS olduğu söylenebilir.

Yazılımcılar BlackBerry 10 dev alpha cihazı sayesinde hemen yazılım geliştirmeye başlayabilecek, böylelikle final donanımlar hazır hâle geldiğinde uygulamaları da hazır olmuş olacak. Ayrıca yazılımcılar kamera, internet tarayıcısı, PlayBook kurulum ve ayarlarına da erişim fırsatı bulacak ve yazılımlarında bu bileşenlerin avantajlarından da yararlanabilecek. Geliştirici cihazında klavye bulunmaması BlackBerry 10 cihazlarının genelinde fiziksel klavye bulunmayacağı şeklinde yorumlanabilir.

İlgili – Engadget
İlgili – The Verge

İLGİLİ HABERLER