Teknoloji

Gelecek Windows 10 güncelleştirmeleri daha hızlı yüklenecek

Microsoft, Windows 10 güncelleştirme yükleme sürecini ortalamada 30 dakika kadar azaltmayı hedefliyor. Şirket bu yeniliği, gelecek Windows 10 güncellemesi olacak, Redstone 4 kod adlı Windows Insider Preview ön izleme sürümünde test ediyor.

Önceki Windows 10 güncellemeleri genellikle uzun yükleme süreleriyle biliniyor. Microsoft bu süreyi kullanıcıların lehine kısaltmayı hedefliyor. Şirket, bu duyuruyu Windows Insider blog yazısının bir parçası olarak duyurdu. Aynı zamanda gelecek Windows 10 güncellemesinin birkaç dikkate değer iyileştirmesine de değindi.

Microsoft, Nisan 2017’de yayınlanan Creators Update güncelleştirmesinin toplam “çevrimdışı” yükleme süresinin 82 dakika olduğuna dikkat çekiyor. Ekim 2017’de yayınlanan Fall Creators Update güncelleştirmesinde ise bu sürenin 51 dakikaya indiğine dikkat çekiyor. En son Insider Ön İzleme sürümüyle birlikte bu sürenin ortalama 30 dakikaya indiğini belirtiyor.

“Çevrimdışı” kelimesi neden kullanılıyor? Microsoft işletim sistemi yüklemelerini çevrimiçi ve çevrimdışı olmak üzere iki ana duruma ayırıyor. İşletim sisteminin yüklendiği, genellikle mavi renkli ekranda yükselen yüzde değerini gördüğünüz bölümü çevrimdışı bölüm olarak düşünebilirsiniz. Aslında yüklemenin dikkate değer bir bölümü, siz daha bilgisayarı kullanırken, sistem yeniden başlatılmadan önce gerçekleşiyor.

“Çevrimiçi”, bilgisayar hâlâ kullanımdayken, arkaplanda yapılan işlere karşılık geliyor. “Çevrimdışı” ise bilgisayar yeniden başlatılmadan önce, ya da başlatıldıktan hemen sonra, genellikle mavi renkli ekran gösterilirken yapılan işleri kapsıyor.

Microsoft, daha hızlı yükleme sürelerine ulaşmak amacıyla, çevrimdışı süreçleri çevrimiçi kategorisine dönüştürüyor. Kullanıcı içerikleri taşıma için hazırlanırken, yeni işletim sistemi sürümü ilk fazda, geçici olarak çalışan bir klasöre yerleştirilecek.

Yapılacak değişikliklerle birlikte “çevrimdışı” olarak adlandırılan ve bilgisayarınızı kullanamadığınız süre azalacak. Yükleme süresi de doğal olarak sizin kendinize hızlı şekilde yiyecek bir şeyler hazırladığınız süreye indirgenecek. Söz konusu değişikliklerin Redstone 4 güncelleştirmesiyle, yani Spring Creators Update ile birlikte hayata geçirilmesi bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER