Manşetler

Gelecek nesil iPhone ve iOS 13 ile ilgili son havadisler – Video

ios 13

Yeni iPhone’ların çıkmasına henüz aylar var. Aynı durum iOS 13’ün final sürümünün son kullanıcılara ulaşması için de geçerli. Ancak ünlü YouTube kanallarından EverythingApple ve ünlü dedikodu kaynaklarından Max Weinbach, Apple’ın yakında çıkacak akıllı telefonları ve iOS 13’ün heyecan verici özellikleri hakkında bazı ipuçları aktardı.

Öncelikle iPhone 11 ile başlayalım. Daha önceki dedikodularla uyum gösterecek şekilde, üst sınıf iPhone ikilisinin 5.8 inç ve 6.5 inç OLED ekranlarla geleceği belirtiliyor. Çentik de bulunacak. Dolayısıyla ekranların boyut ve şekilleri mevcut iPhone XS ve XS Max’inkinden farklı olmayacak.

Ne var ki, Face ID’nin daha iyi hâle getirileceği, böylelikle ekran kilidini yüzle açma işleminin daha iyi biçimde yerine getirileceği belirtiliyor. Örneğin, yüzünüz daha geniş açılardan tanınabilecek. Aynı zamanda telefon yüze daha yakın tutulduğunda da Face ID çalışabilecek.

Çentikli ekran kalacak gibi görünse de, yeni iPhone’larda buzlanmış arka cam kaplama kullanılacak. Kenarları saran paslanmaz çelik de daha mat olacak, böylelikle arkanın mat cam yüzeyiyle uyum gösterecek. Stereo hoparlörlerde de dikkate değer iyileştirmeler olacak.

Kamera ile ilgili olarak, 2019 model iPhone’ların arkasında üç adet kamera bulunacağını okuyoruz. Bunlardan biri normal, diğeri telefoto, bir diğeri de ultra geniş açılı lense sahip olacak. Sonuncu kameranın da optik görüntü sabitlemeye sahip olacağı söyleniyor, ancak Apple’ın bunu 2020 model iPhone’lara saklayabileceği de konuşuluyor. Bu durumda optik görüntü sabitleme sadece ana ve telefoto lenslerde kullanılabilir olacaktır.

iphone 11

Geniş açılı lens demişken, bunun 120 derecelik görüş açısı sunacağı tahmin ediliyor. Sektördeki diğer ultra geniş açılı kameralarla karşılaştırıldığında, en genişi değil. Ancak en dar açıyı sunacağı da söylenemez.

Apple arkadaki LED flaşı da iyileştirecek gibi görünüyor. Bunun boyutu artmayacak, ancak daha parlak olacak ve daha geniş bir alanı aydınlatabilecek. Ayrıca kamera çıkıntısının da önceki nesil iPhone’lara göre dikkate değer oranda daha küçük olacağı belirtiliyor.

Bunların yanı sıra, Apple’ın içeride de birçok değişiklik üzerinde çalıştığı belirtiliyor. Görüntü işaret işleyicisi bunlardan bir tanesi. Detaylar bilinmiyor, ancak kaynağın belirttiğine göre Smart HDR işlevi büyük bir güncellemeden geçecek, böylelikle rekabetteki açığı kapatacak.

Son olarak, bazı iOS 13 özellikleri de detaylandırılıyor. Koyu Mod, geleceği uzun zamandır konuşulan özelliklerden bir tanesi. Bunun sistem genelinde olmakla kalmayacağı, aynı zamanda üçüncü taraf uygulamalar tarafından da destekleneceği söyleniyor. Ne yazık ki, Apple OLED ekranın hakkını verecek biçimde tamamen siyah rengi değil, koyu gri rengi koyu modun ana rengi olarak belirleyecek.

Ayrıca iOS 13 kullanıcının alışkanlıklarını öğrenerek akıllı RAM yönetimi yapacak. Sonuç olarak sık kullanılan uygulamalar önceden yüklenecek ve işlemeleri hızlanacak. Jailbreak işlemi de giderek daha zor hâle getirilecek.

İLGİLİ HABERLER