Manşetler

Gelecek nesil iPhone 3.95 inç, 1136 x 640 çözünürlüklü ekran barındırabilir

Apple birden fazla gelecek nesil iPhone prototipinin testlerini yapıyor ve 9to5Mac sitesi bu prototiplerin en azından bir tanesiyle ilgili bilgileri elde etmeyi başarmış. Söz konusu prototipin yepyeni bir ekrana sahip olduğuna dikkat çekiliyor. Halbuki Apple şimdiye kadar 3.5 inç’lik, 3:2 en-boy oranına sahip ekranı iPhone’larında kullanmış, sadece iPhone 4 ile birlikte 640 x 960 çözünürlüklü Retina ekranı yenilik olarak sunmuştu. İki nesil geçtiğine göre ve akıllı telefonlar arasında ekran alanında büyük bir rekabet olduğuna göre, Apple’dakiler ekranı radikal bir şekilde yenileme zamanının geldiğini düşünmüş olmalı. Zaten beklentiler de bu yöndeydi.

Apple’ın yönetim merkezinin kilitli kapıları arkasında şu anda farklı iPhone prototipleri test ediliyor. 9to5Mac’in belirttiğine göre iPhone 5,1 ve iPhone 5,2 olarak anılan gelecek iki model daha büyük ekrana sahip olacak. Bu cihazlar şu anda değerlendirme öncesi süreçte bulunuyor, 5,1 için N41AP, 5,2 içinse N42AP kod adı kullanılıyor. Apple bazı modelleri kendi içinde kullanım için ayırabiliyor, yani bu prototiplerin bu yıl içinde çıkıp çıkmayacakları tam olarak belli değil.

Her iki cihazın da 3.95 inç’lik ekrana sahip olduğu, çözünürlüğün ise 640 x 1136’ya yükseltildiği söyleniyor. Bu, ekranda 176 adet daha fazla pikselin bulunacağı anlamına geliyor. Ekranın genişliği 1.94 inç olarak kalmaya devam edecek, ancak boyu 3.45 inç’e yükselecek. Yeni çözünürlük 16:9 en-boy oranına oldukça yakın duruyor, bu da cihazda 16:9 videoların doğal çözünürlükte oynatılabileceği şeklinde yorumlanabilir.

Apple, bu yeni piksellerin sunduğu avantajdan faydalanacağı söyleniyor. iOS 6’nın test sürümlerinin yeni iPhone ekranıyla uyumlu olduğu da kaydediliyor. Yeni ekranla birlikte ana ekranda dört yerine beş satır uygulama ikonunun yer alabileceği tahmin edilirken, uygulamalar için da daha fazla alan yaratılacağı bir gerçek. Ekranın büyümesiyle paralel olarak çözünürlüğün de artırılması sayesinde Retina ekran keskinliği de korunmuş olacak.

9to5Mac’in sözünü ettiği prototiplerde ana ekran tuşu yer almaya devam ediyor, ayrıca daha önce sözü edilen daha küçük dok konnektör portundan daha bahsediliyor. Apple’ın önümüzdeki dönemde yeni nesil konnektör portunu tüm iOS cihazlarına getirmesi bekleniyor. Bu portun boyutunun microUSB ile miniUSB konnektörü arasında olduğu da dile getirilen bir başka ayrıntı.

İlgili – 9to5Mac

[Görsel – 9to5Mac]
İLGİLİ HABERLER