Teknoloji

Geleceğin mobil cihazları prize bağlamaya gerek duymadan şarj edilebilecek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Telefonunuzun ana ekranına hafifçe dokunup onu şarj edebilmek ve böylelikle şarj aletine ihtiyaç duymamak nasıl olurdu? Ya da dizüstü bilgisayarınızın tuşlarına her basışınızda dizüstü bilgisayarınızın şarjını dolduruyor olsanız? Avustralya Melbourne’da bulunan RMIT Üniversitesi’nde, piezoelektrik teknolojisi alanında yapılan yeni geliştirme çalışmaları bu hayalleri gerçeğe dönüştürebilir.

Araştırmacılar hafifçe vuruşları veya mekanik baskıları elektriğe çevirme yeteneğine sahip yeni bir ince piezoelektrik film geliştirmeyi başardı. Çalışmaları yürüten ekipten Dr. Madhu Bhaskaran, Advanced Functional Materials adlı yayının temmuz sayısında yayınlanan makalede “Piezoelektriklerin gücü spor ayakkabılarına entegre edilerek cep telefonları şarj edilebilir, dizüstü bilgisayarlara entegre edilerek yazı yazma sırasında şarj işlemi sağlanabilir, hatta kan basıncı kalp pilleri için bir güç kaynağı hâline getirilebilir.” şeklinde geliştirilen yeni teknolojinin potansiyelini anlattı.

Aslında bu teknoloji henüz emekleme aşamasında. Bhaskaran bir sonraki adımın pizoelektrik materyalleri kullanarak cihazlara güç verecek elektrik enerjisinin üretilmesi ve sonra da bu düzeneğin düşük maliyetli, kompakt yapılar içine yerleştirilmesi olduğunu belirtti. Ufacık bataryalara sahip süper ince cihazlar hepimizin hayali, ancak bu hayalimizin ne zaman gerçeğe dönüşeceği konusunda, araştırmacılar bile, net bir zaman öngöremiyor.

İlgili – Physorg

İLGİLİ HABERLER