Teknoloji

Geleceğin iPhone’ları garip sesler çıkarabilir

Gelecekteki iPhone’unuz pili bitmeye yakın olduğu zaman yorgun bir köpek yavrusu gibi sızlanabilir ya da 4G ağlarına bağlandığında kendinden geçmiş gibi davranabilir. Tabii bunun için Apple’ın en son patent başvurularından bir tanesinin onay alması gerekiyor.

“Cihaz durumunu baz alan ayarlanabilir ses çıkışı” başlığını taşıyan patent başvurusu, çeşitli cihaz durum raporlarının çeşitli faktörlere göre belirli seslerle kullanıcıya aktarılmasını düzenliyor. Aslına bakarsanız, Apple’ın cihazla kullanıcı arasında sıradışı iletişim yolları öngören tek patenti bu değil. “Çalışma için giriş cihazları ve yöntemleri” gibi garip bir başlığa sahip olan patent başvurusu da yeni bir dokunsal geri bildirim tipi tanımlıyor.

Sesle ilgili patentte Apple farklı durum raporlarını tetikleyecek çeşitli tuşa basma veya dokunma işlemleri tanımlıyor. Örneğin, bir tuşa iki kez basarak pil durumunu, seviyesine göre farklı tonlamadaki bir ses yardımıyla öğrenmek mümkün olacak, eğer cihazın pili tama yakınsa canlı, bitmeye yakın ise yorgun bir ses size pil durumunu aktaracak. Başka bir kullanım tavsiyesinde ise, parmağı bir tuşa basılı tutunca cihazla ilgili çeşitli durum bilgilerinin tümünü görmek mümkün olacak.

Dokunsal geri bildirimle ilgili patente bakacak olursak, bu patent çeşitli basınç sensörlerinin ve pnömatiklerin kullanılarak, kullanıcı bir kontrole dokunduğunda veya parmağı kontrolün yakınındaysa ona bir geri bildirimde bulunulmasını öngörüyor. Bu durum bazı tuşların basılmasının daha kolay veya daha zor hâle gelmesiyle kendini gösterebilir. Veya kullanıcının bir tuşa ne kadar şiddette bastığı dikkate alınarak giriş buna göre ayarlanabilir. Apple bu sistemin üzerinde tuş barındırmayan veya dokunmatik ekranlı kompakt cihazlarda iyi bir çözüm sunabileceğini iddia ediyor.

Yukarıda detaylarını verdiğimiz patent başvuruları gerçek ürünlerde karşımıza çıkar mı, bunu henüz bilmiyoruz. Ancak “iOS cihazlarına bundan sonra gelecek ne kaldı ki?” düşüncesinde olanlar için Apple’ın patent başvuruları ne gibi potansiyel kullanım alanları olduğunu göstermesi açısından güzel örnek teşkil ediyor.

İlgili – ABD Patent ve Marka Ofisi (1)
İlgili – ABD Patent ve Marka Ofisi (2)

İLGİLİ HABERLER