Teknoloji

Geleceğin iPad ve MacBook Pro modelleriyle ilgili heyecanlandıran ekran iddiası

apple ipad pro macbook pro
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple’ın üst sınıf iPad ve MacBook modelleriyle ilgili olarak yakından tanıdığımız Apple analisti Ming-Chi Kuo’dan yeni bir tahmin geldi. Buna göre, Mini-LED ekranlı üst sınıf iPad ve MacBook cihazları 2020 sonu ve 2021 ortaları arasında çıkacak.

MacRumors’ın TF International Securities için hazırlanan bir araştırma notundan aktardığına göre Kuo, iPad ve MacBook ekranlarının her bir tanesinin yaklaşık 10 bin adet LED kullanacağını kaydetti. Apple’ın yakında çıkacak Pro Display XDR monitöründe 576 adet LED birimi kullanılıyor. Her bir LED’in boyutlarının 200 mikronun altında olması bekleniyor. Bu da Pro Display XDR’da bulunanlardan çok daha küçük boyutlarda olacak.

Kuo daha önce de iPad ve MacBook modellerinin sırasıyla 10-12 inç ve 15-17 inç ekran büyüklüklerine sahip olacağını kaydetmişti. Aynı zamanda Mini-LED ekran bileşenlerinin maliyetli olması nedeniyle bunların üst sınıf cihazlarda yer almasını beklediğini de kaydetmişti. Toparlayacak olursak, Kuo açık bir şekilde söylemese de, söz konusu olanın iPad Pro ve MacBook Pro modellerinin olduğunu söyleyebiliriz.

Orta büyüklükte OLED ekranların seri üretimi kademeli bir şekilde artırılsa da, OLED’in geniş renk gamı performansı Mini-LED ile karşılaştırılabilir seviyede. Kuo, ekran yanığı problemlerini önlemek ve OLED ekranlarının tedariğinde Samsung’a olan bağımlılığı azaltmak gibi nedenlerden dolayı Mini-LED’in Apple’ın ilk seçimi olacağını düşünüyor.

Mini-LED panellerinin üretimini LG üstlenecek

LG Display Mini-LED ekran panellerinin teminini üstlenecek. Diğer Mini-LED bileşen tedarikçileri arasında Epistar, Zhen Ding, Radiant Opto-Electronics, Nichia, Avary Holding ve TSMT yer alıyor.

Kuo, Mini-LED ekranların daha ince ve hafif ürün tasarımlarına da kapı açacağını söylüyor. Aynı zamanda iyi bir geniş renk gamı performansı, yüksek kontrast ve HDR sunacağına da dikkat çekiyor. Ekranın arkasındaki belirli alanların arka ışığının kapatılması ve böylelikle ekranın bir bölümünü siyah gösterirken diğer taraflarını aydınlık göstermesini sağlayan yerel karartma özelliği de iyi şekilde çalışacak.

Apple’ın 2020’nin dördüncü çeyreği ile 2021’in ilk çeyreği arasında iPad’i çıkarması bekleniyor. MacBook ise 2021’in birinci ya da ikinci çeyreğinde tüketicilerle buluşacak. Bunlar Kuo’nun yatırımcı notunda dile getirdiği tahminler. Tabii ki, son karar Apple’da olacak.

İLGİLİ HABERLER