DosyaEğlence

Geleceğe Dönüş 2 ve 2015 tahminleri: Hangileri gerçek oldu?

gelecege-donus-2-galeri-030115-1

Bilim ve teknolojiye ilgi duyan herkesin sevdiği filmler arasında büyük ihtimalle Geleceğe Dönüş üçlemesi yer alıyordur. Şimdiye kadar defalarca seyrettiğimiz ve bir o kadar daha sıkılmadan izleyebileceğimiz bu üçlemenin ikinci filminin başında kahramanlarımız Dr. Emmett Brown ve Marty McFly 2015 yılına yolculuk yapıyor. 1989 yapımı filmin 2015 için çizdiği tabloda uçan otomobiller, saniyeler içinde kocaman bir pizzaya dönüşen füzyon yemeği, vb. birçok ilginç detay bulunuyordu.

2015 yılına, yani Doktor ve Marty’nin seyahat ettiği yıla geldik. Bugün 21 Ekim 2015. Yani Marty’nin Geleceğe Dönüş 2 filminde 2015 dünyasına geldiği gün.

Filmde gördüklerimizin ne kadarı gerçeğe dönüştü, ne kadar hâlâ ulaşamadığımız ve gelecekte ulaşmayı beklediğimiz imkanlar arasında yer alıyor? Geleceğe Dönüş 2’nin çizdiği 2015 hayalini mercek altına alıyoruz.

Şimdiye kadar neler gerçekleşti?

Filmin senaristi Bob Gale ve yapım ekibinin çizdiği 2015 hayalinde gerçek olan birçok unsur var. Belki moda açısından 80’lerin çizgisi üzerinden devam edileceği düşünülerek yanlışlar yapılmış olabilir, ancak söz konusu teknoloji ve elektronik ürünler olunca filmin birçok tahmininin aşağı yukarı gerçeğe dönüştüğünü görüyoruz.

Artırılmış gerçeklik

gelecege-donus-2-galeri-030115-5

Filmde Doktor’un zaman zaman gözüne tuttuğu ve bir dürbün işlevi gören cihaz insanları sokakta yürürlerken tanıyor ve onlar hakkında bilgileri gösteriyor. Akıllı telefon ve dürbün karışımı bu cihazın sunduğu bilgiler, onun bir artırılmış gerçeklik cihazı olarak nitelendirilmesini sağlayabilir. Bugün bir akıllı telefonu da bir yere tuttuğunuzda o çerçeve içindeki görüntülere ait çeşitli bilgiler gösteriliyor. Yüz tanıma sistemiyle insanlar tanınabilir, sosyal ağlardan haklarındaki bilgiler çekilebilir.

Uçan kaykaylar

gelecege-donus-2-galeri-030115-14

2015’te uçan kaykaylar çoluk çocuk herkesin ayağının altında görünüyor. Belki 2015’te uçan kaykaylar herkesin ulaşabileceği ana akım bir ürüne dönüşmedi ancak belirli bir miktarı gözden çıkaranlar 10000 dolar karşılığında Hendo Hoverboard adı verilen cihazdan satın alabilirler. Tabii ki, manyetik teknolojiden faydalanan bu cihazın metal rampaya ihtiyacı olacak, bu da onu sokakta dilediğiniz gibi kullanamayacağınız anlamına geliyor. Ancak eninde sonunda bu kaykay uçuyor.

Pepsi Perfect

gelecege-donus-2-galeri-030115-12

Marty 80’ler kafesine giriş yapıyor ve bir Pepsi istiyor. Daha sonra masa benzeri bir platformun ortasından garip görünümlü bir şişe içinde Pepsi Perfect çıkıyor. Bu işi yapan makine 2009 yılında Coca-Cola tarafından hayata geçirildi. Yurt dışında örnekleri bulunan ve Türkiye’de de belirli noktalarda görmeye başladığımız bir cihaz birkaç tuşa bastığınızda 100’ün üzerinde farklı içecekten birini size sunuyor. Bu arada Pepsi Perfect’i henüz görmedik, ancak Pepsi Geleceğe Dönüş 2 filminin şerefine bu içeceği yıl içinde sunabilir, neden olmasın?

Güncelleme: Pepsi, Ekim 2015 içinde Geleceğe Dönüş 2’nin şerefine sınırlı sayıda Pepsi Perfect şişesi üretti.

Kişinin kumanda olduğu oyunlar

gelecege-donus-2-galeri-030115-13

80’ler kafesinde yer alan atari makinesindeki silah çekme oyununu görünce heyecanlanan Marty McFly, karşısındaki küçük çocukların (Onların birini Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin Frodo’su Elijah Wood canlandırıyor.) “Elini kullanmak mı, bu çocuk oyuncağı.” şeklindeki küçümseyici ifadesiyle şaşırıyor. Aslında çocukların neden bahsettiğini bilmiyoruz, ancak muhtemelen kişinin kendisinin kumanda vazifesi gördüğü oyunları işaret ediyor olmalılar. 2015’e gelmeden önce Microsoft’un Xbox One ile sunduğu Kinect kumandası kişinin eline herhangi bir kumanda cihazı almadan oyunları kontrol etmesini sağlıyor.

Mobil ödemeler

gelecege-donus-2-galeri-030115-20

1955’te düşen yıldırım nedeniyle zarar gören saat kulesi 2015’te bile tamir edilmemiş ve hâlâ tamiri için para toplanıyor. Ancak bu sefer yardım toplama işi bozuk paralarla yapılmıyor. Görevli ödeme işlemi için sadece parmak izinin yettiği bir mobil cihazı elinde tutuyor. Günümüzün akıllı telefonlarında da parmak izi okuyucuları var ve bunları kullanarak ödeme işlemlerini yapmak mümkün oluyor. Örneğin iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’ta yer alan Apple Pay, Touch ID parmak izi okuyucusunu kullanarak çalışıyor.

Ev otomasyon sistemleri

gelecege-donus-2-galeri-030115-31

Jennifer’ı sokakta bulan polis O’nu tanıyor ve Hilldale bölgesinde bulunan gelecekteki eve götürüyor. Bu eve giren ev sakinleri bir ses tarafından karşılanıyor, ışıklar sesli komutlarla yanıyor. Evin dört bir yanında birbirine bağlı çeşitli sistemler mevcut. Örneğin bir faks geldiğinde evin belirli noktalarında bulunan yazıcılar bunu yazdırıyor. 2015’te buna benzer ev otomasyon sistemlerini kurmak, evin bütün yönetimini tek bir noktadan veya dışarıdan yapmak mümkün. 2015’te ev otomasyon sistemlerinin hayatımızda olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Altı kanalı bir arada gösteren TV

gelecege-donus-2-galeri-030115-22

Marty’nin 2015’teki oğlu Marty McFly Junior eve geliyor, TV’nin karşısına oturuyor. Tek bir kanalı izlemek yerine televizyona aynı anda altı kanalı açmasını sesli komutlarla iletiyor. Günümüzün modern akıllı TV’leri sesli komutu tanıyor. Bölünmüş ekranlarda birden fazla kanalı göstermek ise yıllar önce hayata geçen bir teknoloji. Bu arada yüzlerce değil, binlerce TV kanalı arasından seçim yapmak mümkün.

Akıllı pişiriciler

gelecege-donus-2-galeri-030115-25

Marty’nin 2015’teki evinde, mutfaktaki yemek sahnesinde arka planda ilginç bir fırın yer alıyor. Master Cook olarak adlandırılan bu cihaz akıllı bir fırın gibi görünüyor, nasıl pişireceğini ve yemeğin hangi sıcaklıkta olacağını ayarlıyor. Günümüzün fırın ve mikrodalga fırınlarının gelişmiş olanları da bunu gerçekleştiriyor.

TV üzerinden video görüşmeler

gelecege-donus-2-galeri-030115-27

Marty McFly’ın evinin salonunda patronu ve iş arkadaşı Needles ile gerçekleştirdiği video görüşmelerin benzerini günümüzde Skype’ın entegre edildiği akıllı TV’ler sayesinde gerçekleştirebiliyoruz. Birçok üreticinin üstünde dahili kamera barındıran modelleri birkaç yıldır piyasada bulunuyor.

Kartla uzaktan yapılan ödeme veya bilgi aktarımı

gelecege-donus-2-galeri-030115-28

Needles Marty’yi gaza getirerek pek de hoş olmadığı anlaşılan bir iş için ikna ediyor, Marty de çantasından bir kart çıkarıyor ve onu evde bulunan bir okuyucuya okutuyor. Bu kartın bir kredi kartı mı, yoksa başka işlev gören bir kart mı olduğu bilinmez, ancak üstünde farklı veriler taşıdığı anlaşılıyor. Günümüzde birden fazla iş için kullanılan farklı kartlar bulunuyor. PayPal gibi dijital cüzdan servisleri de kullanıcılar arasında hızlı para transferi imkanı sağlıyor, bunun için evden dışarı çıkmaya bile gerek kalmıyor.

Sosyal ağlar

gelecege-donus-2-galeri-030115-29

Marty evinde patronu ve Needles ile konuşurken ekranın alt kısmından konuşulan kişilerle ilgili çeşitli bilgiler akıyor. Bu bilgiler arasında hobiler ve ilgi alanlarıyla ilgili çeşitli bilgiler de bulunuyor. Günümüzde Facebook veya LinkedIn gibi sosyal ağlar kişilerle ilgili her türlü bilgiyi, onların sağlamaları hâlinde bünyesinde tutuyor ve bunları video görüşme platformları da dahil olmak üzere çeşitli ortamlarda kullanmak mümkün.

Neleri hâlâ bekliyoruz?

Yakıt niyetine kullanılan çöpler

gelecege-donus-2-galeri-030115-2

Doktor Emmett Brown ikinci filmin başında Marty’yi 2015’e götürmek için geri döndüğünde çöpü karıştırarak bir kutu bira ve bir muz kabuğu alır ve bunları Mr. Fusion adı verilen ve DeLorean’e entegre edilmiş bir parçanın içine atar. Mr. Fusion 1980’lerde radyoaktif maddenin veya 1955’te yıldırım düşmesinin sağladğı enerjiyi sadece birkaç parça çöpten sağlayan bir cihaz gibi görünüyor. Günümüzde insanlar atık yağlarını biyodizel yakıta dönüştürüyor veya farklı maddelerden petrol türevlerine alternatif yakıtların üretilmesi için çalışmalar yapılıyor, ancak evdeki çöpten çok yüksek miktarlarda enerji açığa çıkarmak henüz gerçeğe dönüşmedi.

Uçan otomobiller

gelecege-donus-2-galeri-030115-4

Geleceğe Dönüş 2’nin en heyecan verici unsurlarından bir tanesi uçan otomobillerdi. İstendiğinde yerden istendiğinde havadan giden bu otomobiller sıfır kilometre de olabiliyordu veya eski bir tekerlekli otomobili de uçar hâle getirmek mümkün olmadı. Uçan otomobillere yönelik araştırma-geliştirme çalışmaları devam ediyor olabilir, ancak henüz bunlar günlük hayatın bir parçası hâline gelmedi.

Havada asılı duran tabelalar

gelecege-donus-2-galeri-030115-3

Uçan otomobillerin olduğu yerlerde hava yolları, yolların kenarında da işaretler ve tabelalar olmalı. İşte Geleceğe Dönüş 2’de de bu mantıktan yola çıkılarak uçan tabelalar gökyüzünü süslüyor. Ancak bugün başımızı havaya diktiğimizde uçan tabelalar yerine yerden biten yüksek gökdelenleri görüyoruz. Havada asılı kalan tabelalar için öncelikle uçan otomobillerin hayata girmesi gerekiyor.

Kendiliğinden vücuda oturan giysiler

gelecege-donus-2-galeri-030115-7

Marty’nin 2015’te ayağına giydiği ve ayağın yapısına göre kendi kendini ayarlayan Nike marka spor ayakkabıları henüz gerçeğe dönüşmedi. Tabii ki, Nike 2015’in şerefine bu görünümde ayakkabıları çıkarmaya hazırlanıyor. Buna ek olarak boyutunu kendiliğinden ayarlayan ve ıslandığında hızlıca koruyan ceketi de mağazalarda henüz görmedik. Bu arada 2015’in gençleri cepler dışarıda gezmiyor.

gelecege-donus-2-galeri-030115-19

Belki henüz gerçekleşmemiş olabilir, ancak giyilebilir teknolojiler giderek daha fazla önem kazanıyor. Birkaç yıl içinde Geleceğe Dönüş 2’de resmedilen giysilerin gerçek olduğunu görebiliriz.

Robotların işlettiği benzin istasyonları

gelecege-donus-2-galeri-030115-8

2015’in Hill Valley’sine şaşkın şaşkın bakan Marty, bir benzin istasyonuna giren otomobile tüm bakımların robot kolları yardımıyla yapıldığını görüyor. Yıl 2015 olsa da, benzin istasyonları hâlâ depoyu dolduran görevlilerle dolu. Hatta yurt dışında çoğu ülkede sürücüler otomobillerine benzini kendileri dolduruyor.

Holografik sinema

gelecege-donus-2-galeri-030115-10

Marty Hill Valley’nin sokaklarını gezerken gösterilen bir sahnede, sinemada Jaws 19 filminin vizyonda olduğu görülüyor. Sinema salonundan çıkan holografik bir köpek balığı büyüyerek Marty’ye yaklaşıyor ve onu ağzına atmaya çalışıyor. Başkalarının garip bakışları arasında Marty çığlığı basıyor ve kendisini korumaya çalışıyor.

Sinemalarda üç boyutlu filmler epey ilgi görüyor, ancak sokakta film tanıtımlarında holografik ikonlardan yararlanıldığını görmedik. Ayrıca Jaws serisi de 19’uncusu çekilecek kadar efsane hâline dönüşmedi.

Yemek Hidratörü

gelecege-donus-2-galeri-030115-24

Marty’nin yaşlı annesi çıkardığı küçük bir paketi Black & Decker markalı Hydrator cihazına yerleştiriyor. Saniyeler içinde fırından kocaman bir pizza çıkıyor. Yemeğe su katarak onu büyüten ve doyurucu hâle getiren teknoloji henüz hayatımıza girmedi.

Sonuç: Büyük olaylar gerçekleşmedi, ancak detaylar hayatımıza girdi

1989 yılında çekilen Geleceğe Dönüş 2’nin 26 yıl sonrası için çizdiği tabloya baktığımızda, detaylardaki birçok olayı hayatımıza girdiğini görüyoruz. Ancak uçan otomobil, uçan kaykay, yemek hidratörü gibi biraz daha uçuk görünen olaylar henüz günlük hayatın birer parçaları değil. Bunların hayatımıza girmesi için 26 yıl beklemek gerekir mi, sanmıyoruz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER