Teknoloji

Geekbench 6 şimdi yapay zekâ destekli işlerle daha kapsamlı ve tutarlı sonuçlar veriyor

geekbench 6

Popüler bir platformlar arası benchmark yazılımı olan Geekbench büyük bir güncelleme alıyor. Geliştiricisi Primate Labs’e göre Geekbench 6, gerçek dünyada göreceğiniz iş yüklerini daha iyi temsil eden veri kümelerini kullanarak modern donanım ve uygulamaları tam olarak test etmeyi amaçlayan yeni ve güncellenmiş testlere sahip bir benchmark yazılımıdır.

2019’da çıkmış olan Geekbench 5’e nazaran değişikliklerin çoğu, bilgisayarınızın daha fazla veriyle test edilmesini içeriyor. Test fotoğraflarında daha fazla sayıda piksel vardır ve içe aktarma testleri için bunlardan daha fazlası olacaktır. Haritalar ve PDF’ler daha büyük ve test edilen cihazın Clang ile daha fazla kod derlemesi gerekecek. HTML ve PDF iş yüklerinin daha modern tasarımlara sahip olmasıyla veriler de bazı güncellemeler aldı.

Ayrıca benchmark yazılımı, video konferans uygulamalarında arka plan bulanıklaştırma efektleri, fotoğraf kitaplığı yazılımınızın yapabileceği gibi yapay zeka nesne algılama, fotoğraflara filtre uygulama ve daha fazlası gibi şeyleri simüle etmeyi amaçlayan yeni testlere sahiptir. Primate Labs, “modern iş yüklerini daha iyi yansıtmak” için navigasyon, ışın izleme ve ufuk algılama gibi mevcut testleri de güncellediğini söylüyor.

Şirket, Geekbench 6’nın GPU puanlarının platformlar ve cihazlar arasında daha karşılaştırılabilir seviyede olacağını ve testlerde grafik donanımından daha iyi yararlanacağını söylüyor. Bu, giderek daha fazla uygulamanın makine öğreniminden yararlandığı bir zamanda önemli bir ölçüt sayılır. Çok çekirdekli CPU puanı, Apple’ın M1 ve M2 yongaları ve Intel’in yeni işlemcileri gibi hem performans hem de verimlilik çekirdeklerine sahip yongalardan bekleyebileceğiniz performansı daha iyi yansıtacak şekilde güncellendi.

Ne var ki, değişikliklerin ve yeniliklerin bir bedeli var. Primate Labs, testlerin daha uzun bir çalışma süresine sahip olacağını söylüyor. Örneğin The Verge sitesi, M1 MacBook Pro’da Geekbench 5’in CPU testinin 1 dakika 47 saniye, Geekbench 6’nınkinin ise 3 dakika 9 saniye sürdüğünü dile getiriyor.

Primate Labs, Geekbench 6’nın tüm ticari olmayan kullanımını ücretsiz hâle getirdiğini söylüyor. Bir komut satırı aracılığıyla testi otomatikleştirme, taşınabilir bir sürüm kullanma veya sonuçlarınızı çevrimdışı yönetme gibi ek özelliklere sahip olmak için Pro sürümü gerekiyor. Bu, Geekbench 5’in profesyonel olmayan ücretli sürümünde (9,99 ila 14,99 dolar arasında değişen fiyatları var) bulunan en son özelliğe erişmenin daha pahalı olacağı anlamına geliyor. Ancak bu, ücretsiz kullanıcıların yazılımı deneme modunda kullanmak zorunda kalmayacağı anlamına da geliyor. Geekbench 6 Pro, önümüzdeki iki hafta boyunca normal fiyatı olan 99 dolardan yüzde 20 daha düşük olacak şekilde 79 dolara satılacak.

İLGİLİ HABERLER