Manşetler

Gboard: Google’dan iOS kullanıcıları için yetenekli klavye

google gboard

google gboardApple, iOS 8 ile birlikte iPhone ve iPad’lerde üçüncü taraf geliştiriciler tarafından hazırlanan klavye uygulamalarının kullanılmasını mümkün kılmıştı. Cupertino merkezli şirketin kapıları açması, pek çok geliştiriciyi iOS için klavye uygulaması hazırlamaya itmişti. Google da bu kervana “Gboard” adını verdiği klavyesiyle katılmıştı. Gboard iOS klavye uygulaması için yayınlanan son güncelleme, uygulamaya Türkçe dil desteğini de getirdi. Böylelikle uygulama Türkiye’deki iPhone sahipleri için daha cazip bir hâle büründü.

gboard iosGboard, iTunes App Store’dan ücretsiz olarak indiriliyor. İndirme işleminin tamamlanmasının ardından uygulama başlatıldığında önce kullanıcılara Gboard’un yetenekleri anlatılıyor. Bu aşamanın ardından ise Gboard’un nasıl aktive edileceği kullanıcılara adım adım aktarılıyor.

gboard-0002Aktivasyon işleminin ardından Gboard, tüm uygulamalarda kullanıcıların karşısına çıkabiliyor. Ancak klavyenin varsayılan dili bazen İngilizce olabiliyor. Bunun için tekrar Gboard uygulamasına gitmek ve Türkçe paketini yüklemek gerekiyor. Türkçe paketi yüklendiğinde kullanıcılar hem Q hem de F klavyeye erişebiliyor. Gboard, şu an için aynı anda en fazla üç dili destekliyor. Uygulamanın desteklediği mevcut dilleri ve yakında destekleyeceklerini “Dil ekle” menüsü üzerinde görmek mümkün oluyor.

gboard-0003Gboard uygulamasının ana ekranı üzerinden klavye ve arama ayarlarına da erişilebiliyor. Klavye ayarları üzerinden Glide yazma ve otomatik düzeltme gibi özellikler aktive edilebiliyor. Sesli arama veya emoji önerileri gibi özelliklerin açılıp kapatılması da bu ekran üzerinden gerçekleştiriliyor.

gboard-0004Google üzerinde hızlı biçimde arama gerçekleştirilebilmesi Gboard’un en önemli işlevleri arasında yer alıyor. Gboard’un üzerinde yazılan “G” logosuna dokunulduğunda kullanıcıların karşısına Google’ın arama çubuğu çıkıyor. Bu arama çubuğunda ilk etapta kullanıcılara bazı standart arama terimleri öneriliyor. Ancak daha sonrasında kullanıcıların aradıkları terimler de öneriler arasında gösteriliyor.

gboard-0005Kullanıcılar arama terimlerini Gboard’a yazdıktan sonra sonuçlar klavye bölümünde küçük resimler eşliğinde gösteriliyor. Bu sonuçlar tek bir dokunuşla kopyalanıp o anda üzerinde çalışılan metne yapıştırılabiliyor veya sohbet edilen kişiye gönderilebiliyor. Buna ek olarak, dileyenler Gboard’un arama özelliği üzerinden adres defterlerine de erişebiliyor. Uygulamanın arama ayarları menüsü de bu özellikten nasıl faydalanılacağının sınırlarını belirlemeyi sağlıyor.

gboard-0006Google Gboard iOS klavyesinde kullanıcılarına farklı temalar arasında seçim yapma imkanı da sunuyor. iPhone ve iPad sahipleri kendi kişiselleştirilmiş temalarını oluşturabildikleri gibi, Google’ın önerdiği temalardan birini de seçebiliyor. İnternet devinin sunduğu seçeneklerin büyük ölçüde manzara fotoğraflarından ibaret olduğunu belirtmek gerekiyor.

gboard-0007Gboard’un özellikleri arasında sesli yazdırma ve Glide yazma dikkat çekiyor. Sesli yazdırma özelliğinden faydalanmak için klavye üzerindeki boşluk tuşuna biraz uzun basmak gerekiyor. Bu tuşa basıldığında kullanıcılar ana uygulamaya yönlendiriliyor. Ses dinleme işlemi burada gerçekleştikten sonra asıl aktif uygulamaya geri dönülüyor. Yazdırılan metin de aktif uygulamada olması gereken yerde yerini alıyor.

gboard-0008Glide yazma özelliği ise kullanıcılara parmaklarını ekrandan kaldırmadan harfler üzerinde sürükleyerek yazı yazma fırsatını veriyor. Bu özelliğe kullanmaya alışmak kimileri için biraz uzun bir süreç olabilir.

Gboard iOS cihaz sahiplerine oldukça işlevsel bir alternatif sunuyor

Gboard iOS cihazlarında daha fazla işlev barındıran bir klavye isteyenler için oldukça değerli bir seçenek. Zamanla kullanıcıların alışkanlıklarını öğrenen Gboard, hızlı biçimde Google üzerinde arama yapabilmesiyle iPhone ve iPad sahiplerine çok daha hızlı olma fırsatını veriyor. Uygulamanın Android versiyonunun da bulunduğunu belirtmekte fayda var.

İLGİLİ HABERLER