Teknoloji

Gartner’ın raporuna göre Lenovo, IDC’nin raporuna göre HP küresel PC sevkiyatında lider

Gartner tarafından yayınlanan son verilere göre HP küresel PC satışları bazında Lenovo’nun gerisine düştü. Lenovo yılın üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10’luk bir artışla, 13.8 milyon PC sevkiyatı gerçekleştirerek liderliği ele geçirdi. HP ise yıldan yıla yüzde 16’lık bir düşüşle 13.6 milyon PC sevketti. Aslına bakarsanız, sektörün genelinde bir sıkıntı durumu söz konusu, çünkü dünya çapında PC sevkiyatı geçen yıla göre yüzde 8.3 oranında düşüş gösterdi. Dell’in sevkiyatları yüzde 14, Acer’ınki ise yüzde 10 oranında düştü. Beşinci sırada yer alan Asus ise sevkiyatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artırarak 6.4 milyona çıkardı.

HP söz konusu rapora itiraz niteliğinde bir açıklama yaptı ve Gartner’ın verilerinde iş istasyonlarının yer almadığını, bu nedenle raporun kapsamının sınırlı olduğunu kaydetti: “Pazarda çeşitli PC pazar payı raporları bulumakla birlikte, bazıları pazarın tamamını ölçmüyor. IDC analizleri çok önemli olan iş istasyonu segmentini içeriyor, bu nedenle daha kapsamlı. IDC raporunda HP PC’lerde bir numara konumunda bulunuyor.”

HP’nin açıklamasında kendisinin birinci olduğu IDC raporu örnek gösteriliyor, ancak o raporda da bilgisayar üreticisi için parlak bir tablo söz konusu değil. IDC’nin yılın üçüncü çeyreğine özel küresel PC sevkiyat raporunda şirket gerçekten birinci sırada, ancak bu rapor da sevkiyatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 oranında düşüş gösterdiğini içeriyor. Lenovo’nun yükselişi ise yüzde 10’un üzerinde kaydedilmiş durumda. IDC’nin araştırması küresel PC sevkiyatının yüzde 9 civarında olduğunu dile getirirken Gartner’ın raporuyla aynı şekilde sadece Lenovo ve Asus’un yükseliş gösterdiğini gösteriyor.

İlgili >> Gartner, IDC

İLGİLİ HABERLER