Teknoloji

Gartner’a göre küresel PC sevkiyatlarındaki azalma pazardaki değişimin işareti

Gartner, bilgisayar pazarında 2012’nin dördüncü çeyreğinin nasıl geçtiğine ışık tutan rakamları yayınladı. 2012’nin dördüncü çeyreğinde küresel PC sevkiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4.9’luk bir düşüşle 90.3 milyona geriledi. Şirket, tabletlerin PC pazarını gözle görülür bir biçimde değiştirdiğine dikkat çekti.

Gartner, PC kullanıcılarının eski cihazlarını yenilemek yerine tablet almayı tercih ettiklerinin altını çizdi. Tüketim faaliyetlerinin tabletlere yoğunlaştığını belirten şirket, yaratıcı ve yönetimsel görevlerin ortak bilgisayarlar üzerinden yerine getirildiğini ifade etti. Gartner, hem PC hem de tablete sahip olanların istisna haline geleceğini öngörüyor. Şirkete göre evdeki ikinci bilgisayarlar da yerini tablete bırakacak. 2012’nin yılbaşı öncesi alışveriş döneminde bilgisayar fiyatlarında indirim yapıldığına dikkat çeken Gartner, bu durumun da satışlarda bir artışa yol açmadığını belirtti.

Windows 8’in yayınlanmasının da bilgisayar sevkiyatlarında gözle görülür bir etki yapmadığına dikkat çeken Gartner, yeni ürünlerin bu durumu değiştirebileceğini ifade etti. Gartner rakamlarına göre 2012’nin dördüncü çeyreğinde küresel PC sevkiyatlarında zirvede HP yer alırken; HP’yi sırasıyla Lenovo, Dell, Acer ve Asus takip ediyor.

İlgili >> Gartner

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER