Teknoloji

Gartner ve IDC araştırma şirketlerinden Android’in Symbian üzerine kurduğu baskıyla ilgili yorumlar

Gartner’ın yayınladığı en son mobil cihaz satış rakamları Android’in 2010 yılında kaydettiği hatırı sayılır yükselişi kanıtlıyor. Yine de, 2010’da pazar payını neredeyse on kat arttıran Google’ın mobil platformunun yükselişi kendisinin Symbian’ı geride bırakmasına yeterli olmuyor.

Aslında Canalys’in geçen ay yayınlamış olduğu bir araştırmada Android’in geçen yılın son çeyreğinde pazar payı en yüksek mobil platform olduğu ve Symbian’ı geride bıraktığı ortaya konmuştu. Gartner’ın rakamları ise aynı şeyi söylemiyor. Bununla birlikte IDC de geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız bir açıklama yaparak Symbian’ın hâla akıllı telefon işletim sistemleri bazında pazar lideri olduğunu dile getirmişti.

Gartner’ın rakamları Android’in Nokia’nın Symbian cihazlarını birim satış bazında geçtiğini gösteriyor, ancak Android’in çeşitli markalar altında sunuluyor olması nedeniyle Symbian, küçük bir farkla olsa da, Android’in önünde yer almaya devam ediyor. Geride bıraktığımız yılda Symbian cihazları Android cihazlarından yaklaşık 44 milyon adet daha fazla sattı. Yine de, Android’in 2010’da göstermiş olduğu astronomik yükselişinin bu yıl da devam edeceğini göz önünde bulundurursak, Symbian’ın tahttan inmesinin yakın olduğu tahmininde bulunabiliriz.

İlgili – Gartner

İLGİLİ HABERLER