Teknoloji

Gartner raporuna göre PC satışları 2013’te en büyük düşüşü gördü

Araştırma şirketi Gartner tarafından yayınlanan son rapora göre, PC satışları 2013 yılında tarihindeki en büyük düşüşü gördü. Bu düşüşün en önemli nedeni olarak ise tüketicilerin elektronik konfor açısından gözlerini akıllı telefon ve tabletlere çevirmeleri gösterildi.

pc-gartner-2013-4c-100114

Genelde PC satışlarının artışa geçtiği dördüncü çeyrek 2013’te aynı etkiyi yaratmadı. 2013’ün son çeyreğinde PC sevkiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6.9 geriledi. Böylelikle PC sevkiyatları üst üste yedinci çeyrekte gerilemiş oldu.

Küçülen PC pazarının liderliği için Lenovo ve HP arasında geçen mücadelede 2013’ü zirvede kapatan taraf Lenovo oldu. Çinli üretici bir önceki yıl yüzde 15.8 olan pazar payını 18.1’e yükseltirken, ikinci sıradaki HP’nin pazar payı yüzde 0.1’lik düşüşle yüzde 16.4 oldu.

Sonuçları değerlendiren Gartner analisti Mikako Kitagawa, bu sonuçların PC pazarı için dip nokta anlamına geldiğini ve bundan daha kötü bir noktanın görülemeyeceğini dile getirdi. Kitagawa gelişmekte olan pazarlarda tabletlerin gördüğü ilginin bu durumda etkili olduğunu da sözlerine ekledi.

İlgili >> Pocket-lint

İLGİLİ HABERLER