Teknoloji

Bilgisayarın yendiği satranç şampiyonu Garry Kasparov’dan yapay zekâ yorumları

garry kasparov yapay zekâ

Garry Kasparov ismini özellikle yaşı 30’un üstünde olanlar iyi bilirler. Bir zamanların satranç dahisi, 1997 yılında IBM’in Deep Blue adlı süper bilgisayarına karşı oynadığı satranç müsabakasını kaybetmişti. Bu nedenle dünyanın dört bir yanında “bilgisayara kaybeden insan” olarak anılmıştı.

Kasparov yakın zamanda New York’ta, satranç karşılaşmasında kaybetti bir otel balo salonunda yapay zekâ uzmanlarıyla bir araya geldi. Wired’dan Will Knight da insanlık tarihinin en iyi satranç oyuncusu ile bir röportaj gerçekleştirdi.

“Ben bir makine tarafından tehdit edilen ilk bilgiye dayalı çalışanım.” diyerek gelecekte herkesin karşılaşacağı tehlikeyi yaşamış biri olarak konuşuyor Kasparov.

“Her teknoloji iş yaratmadan önce işleri yok ediyor. İstatistiklere baktığınızda, ABD’deki işlerin sadece yüzde 4′ü insan yaratıcılığına ihtiyaç duyuyor. Bu, işlerin yüzde 96’sı demek, onlara zombi işleri diyorum. Onlar öldüler, sadece bilmiyorlar. Onlarca yıldır insanları bilgisayar gibi davranmaları için eğitiyoruz ve şimdi bu işlerin tehlikede olduğundan şikayet ediyoruz. Elbette öyleler.”

OECD tarafından 2018’de yayınlanmış bir araştırma; ABD, Birleşik Krallık, Kanada, Japonya gibi ülkelerdeki işlerin sadece yüzde 14’lik bir diliminin yapay zekâ ve robotlar tarafından tehdit edildiğini ortaya koymuştu. Her ne olursa olsun, Kasparov’un yeniden yetenek kazanmaları gereken zombilere yönelik tavsiyeleri var:

“Farklı makineler var ve bu bir insanın rolü ve bu makinenin en iyisini yapmak için tam olarak neye ihtiyacı olacağını anlıyor. …insan rolünü çoban olarak tanımlıyorum.”

Örneğin Kasparov, Alphabet’in DeepMind birimine, AlphaZero’nun satranç oyunundaki potansiyel zayıflıkları anlamalarında yardımcı oluyor:

Öte yandan Kasparov, sorunun yapay zekâ değil, insan olduğuna dair önemli bir söz de sarf etti:

“İnsanlar, ahlâklı yapay zeka (AI) yapmamız gerektiğini söylüyor. Ne saçmalık. İnsanlar hâlâ kötülük üzerinde tekele sahiptir. Sorun AI değil. Sorun, diğer insanlara zarar vermek için yeni teknolojiler kullanan insanlar.”

Wired’ın Kasparov ile yaptığı röportaj gerçekten okumaya değer görünüyor. Kasparov’un, insanların yenme şansının kalmayacak olmasına rağmen, neden yapay zekânın satrancı daha da ilginç hâle getirdiğine dair düşünceleri için bile bu röportaj okunmaya değer.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER