Teknoloji

Samsung Galaxy Z Fold 3 tanıtıldı: Şimdi suya dayanıklı ve S Pen destekli

samsung galaxy z fold 3
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Samsung bugün internet üzerinden yayınladığı Galaxy Unpacked etkinliğinde yeni nesil katlanabilir telefonlarından Galaxy Z Fold 3’ün tanıtımını gerçekleştirdi. Samsung’un ilk kez 2019’da çıkardığı Galaxy Fold‘da gördüğümüz tasarımın üçüncü nesli olarak nitelendirebileceğimiz Z Fold 3, yine biri kapakta, diğeriyse kapalı durumda cihazın içinde kalan katlanabilir yapılı olmak üzere iki adet ekran barındırıyor. Böylelikle kapalı durumda bir akıllı telefon, açık durumda ise bir tablet gibi kullanma imkanı sağlıyor.

Galaxy Z Fold 3’ün tasarımı selefi Z Fold 2‘ninkiyle hemen hemen aynı tutulmuş olmasına rağmen, boyutlarında ve ağırlığında ufak tefek farklılıklar var. Katlanabilir telefon kapalı durumdayken 14.4 mm’lik minimum boyuta sahip oluyor. Açıldığında ise 6.4 milimetrelik bir kalınlık elde ediliyor. Bu açıdan Z Fold 2’den daha iyi bir noktada bulunuyor. 271 gram ağırlığıyla da geçen yılın modelinden biraz daha hafif. Cihaz kapalı durumdayken, iki kanat arasında kalan boşluğun azaltılmış olması dikkat çekiyor.

Samsung, Galaxy Z Fold 3’ü daha sağlam bir telefon hâline getirmiş. Şimdiye kadarki en sağlam alüminyum çerçevenin kullanıldığını, Armor Aluminum materyalin kullanıldığını belirtiyor. Ayrıca IPX8 sertifikasıyla Z Fold 3, dünyanın ilk suya dayanıklı katlanabilir telefonlarından biri olma unvanını elinde bulunduruyor. Ayrıca ön ve arka tarafta Corning Gorilla Victus sağlam cam kullanılmış.

Renk seçenekleri bakımından da Galaxy Z Fold 3, geçen yılın modelinden farklılık gösteriyor. İki yerine üç renk seçeneği var ve bunlar Phantom Siyah, Phantom Yeşil ve Phantom Gümüş olarak sıralanıyor.

galaxy z fold 3

Ekran büyüklükleri açısından Z Fold 3 ile Z Fold 2 arasında fark yok. Dıştaki kapak ekranı 6.2 inç, içteki katlanabilir ekran ise 7.6 inç büyüklüğe sahip. Dıştaki ekran Dynamic AMOLED 2X teknolojisiyle geçen yılın Super AMOLED ekranının üstüne çıkıyor. 2268 x 832 piksel ile 387 ppi piksel yoğunluğu sunuyor. Yine geçen yıla göre bir ilerleme daha kaydederek 120 Hz yenileme hızını destekliyor.

İçerideki katlanabilir ekran ise, özellikler bakımından Z Fold 2’ninkiyle aynı. 7.6 inç QXGA+ ekran 2208 x 1768 piksel çözünürlük, 374ppi piksel yoğunluğu ve 120 Hz yenileme hızı gibi özelliklere sahip. Dynamic AMOLED 2X ekran, geçen yılın modelinden farklı olarak üst kısmında bir selfie kamera deliği içermiyor. Samsung, bu yıl giderek daha sık kullanılmaya başlanan ekran altı kamera teknolojisini ilk olarak Z Fold 3’te deniyor. Kamera kullanılmadığı zamanlarda bu alan ekran için kullanılıyor. Yakından bakıldığında ekranın diğer kısımlarına göre daha az sayıda pikselin bulunduğu dikkatlerden kaçmıyor.

galaxy z fold 3

Galaxy Z Fold 3 kamera özellikleri

Bu ekran altı kamera teknolojisinin getirdiği bir sonuç da, buradaki kameranın 4 megapiksel gibi daha düşük bir çözünürlüğü desteklemesi. f/1.8 ve 80 derece görüş açısı gibi değerler de bu kameraya ait. Kapak ekranının üst kısmında, ortaya yerleştirilmiş selfie kamerası ise 10 megapiksel, f/2.2, 80 derece görüş açısı gibi özelliklere sahip.

Arkada ise üç adet kamera bulunuyor. En üstte 12 megapiksel, f/2.2, 123 derece görüş açılı ultra geniş açılı kamera var. Hemen altında 12 megapiksel, optik görüntü sabitleme özellikli, f/1.8, 83 derece görüş açılı ana kamera yer alıyor. Telefoto kamera ise 12 megapiksel, f/2.4, optik görüntü sabitleme, 2 kat optik yakınlaştırma gibi özellikler sunuyor. HDR10+ video kaydı da kamera sisteminin özellikleri arasında yer alıyor.

Galaxy Z Fold 3 donanım özellikleri

galaxy z fold 3

Galaxy Z Fold 3 bir 5G telefonu. Bunun yanı sıra Kategori 20 LTE desteğine de sahip. Çift fiziksel SIM ve eSIM desteği de bir arada bulunuyor. Snapdragon 888 işlemciyle çalışan telefonun 12 GB RAM ve 256 GB ile 512 GB depolama alanı seçenekleri bulunuyor. Türkiye’de ise ilk etapta 256 GB depolama alanına sahip versiyonu göreceğiz.

4400 mAh kapasiteli pile sahip olan telefonun sağ kenarında parmak izi okuyucu mevcut. Aynı zamanda yüz tanıma ile ekran kilidini açma imkanı da bulunuyor. Android 11 ile yüklü gelen telefonda One UI 3 kullanıcı arayüzü var. Samsung’un katlanabilir telefonlar için sunduğu yeni yazılımsal özellikler de var. Aynı uygulamaya ait iki pencereyi yan yana kullanma, Takvim ve benzeri uygulamalarda soldaki menü sütununu küçültme ve benzeri yenilikler var.

Galaxy Z Fold 3 ile S Pen desteği katlanabilir telefonlarda

galaxy z fold 3 s pen

İlk kez Z Fold 3 ile birlikte Samsung, S Pen kapasitif ekran kalemini katlanabilir telefonla kullanma imkanı sağlıyor. Z Fold 3 ile kullanılabilecek iki farklı S Pen olacak. Bunlardan bir tanesi S Pen Fold Edition. Bluetooth desteğine sahip olmayan bu kalem sadece bu telefonla uyumlu. Temassız Komut özellikleri desteklenirken 6.7 gram ağırlık ve yaklaşık 13 cm uzunluk gibi özellikleri var.

Bluetooth destekli S Pen Pro, sadece Z Fold 3 ile değil, diğer S Pen destekli Galaxy cihazlarıyla da kullanılabiliyor. Kalemin üstünde yer alan anahtar sayesinde cihaz geçişi sağlanıyor. Öte yandan kalemin bir ucunda USB soketi bulunuyor. Temassız Komut ve Temassız Hareketler desteklenirken LED lambası sayesinde eşleştirme ve geçiş durumunu görmek mümkün oluyor.

Galaxy Z Fold 3 Türkiye fiyatı ve çıkış tarihi

Galaxy Z Fold3 için tavsiye edilen tüketici satış fiyatı KDV dâhil 21.999 TL olarak belirlendi.

Türkiye’de 1 Eylül’den itibaren ön satışa sunulacak olan Galaxy Z Fold 3, 22 Eylül’den itibaren de piyasaya sunulacak. Galaxy Z Fold3 için verilen ön siparişlerde kullanıcılar Samsung’un premium destek hizmeti Samsung Care+’tan bir yıllık cihaz koruma hizmeti alabilecek. Bu hizmet kapsamında kullanıcıların akıllı telefonları, ekran değişimi, su hasarı ve arka kapak değişimi dâhil olmak üzere kaza kaynaklı oluşabilecek hasarlara karşı sigortalanmış olacak. Samsung’un ön sipariş sürecinde, tüketicilere sürpriz hediyeleri de olacak.

İLGİLİ HABERLER