Manşetler

Samsung Galaxy Z Flip Ön İnceleme – Video

galaxy z flip ön inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

11 Şubat’ta düzenlenen Galaxy Unpacked etkinliğinin yıldızı Samsung Galaxy S20 serisiydi. Ancak Galaxy Z Flip’in o serinin üç telefonundan daha fazla heyecan verdiğini ve ilgi çekici olduğunu söylememiz gerekiyor.

Samsung’un katlanabilir ekranlarla yaptığı başlangıç pek hoş olmadı. Geçen yıl bu zamanlar tanıştığımız Galaxy Fold, nisan sonunda ABD’de satışa sunulacaktı. Hatta bunun hemen öncesinde mayıs ayında Türkiye’ye de geleceği söylenmiş, hatta basın mensuplarına bile gösterilmişti. Ne var ki, yaşanan sorunlar nedeniyle telefonun yurt dışındaki çıkışı sonbahara kaldı. Türkiye’ye gelişi de tamamen iptal oldu.

Galaxy Z Flip ile Samsung, yeni bir katlanabilir telefon denemesi yapıyor. Bu sefer hem tasarımda hem de yapıda önemli farklılıklar var. Samsung, geçen yıl yaşadığı acı tecrübelerden ders almışa benziyor.

Doğrusunu söylemek gerekirse, akıllı telefonları ekranları büyüdükçe tabletlere olan ilgileri azalıyor. Galaxy Fold’un mantığı klasik bir akıllı telefon boyutlarındaki cihazın, ihtiyaç duyulduğu zaman daha büyük ekranlı bir tablete dönüşmesiydi. Ne var ki, Galaxy Fold’un katlanabilir ekranının açıldığında sunduğu görüntü oranı, video gibi büyük ekranda tüketmeye elverişli içerikler için pek uygun değildi. Videoyu çıkardığımız zaman da, daha büyük ekran kullanmak için geriye fazla bir neden kalmıyor.

Şimdi Samsung, Galaxy Z Flip ile Motorola’nın Razr ile gittiği yoldan ilerliyor. Katlanabilir ekran için daha mantıklı ve isabetli bir kullanım alanı tercih ediyor. Yatay eksene yerleştirilen menteşe sayesinde bundan 15 yıl öncesinin popüler olan kapaklı Samsung telefonlarını hatırlıyoruz. Galaxy Z Flip’in ekranı açıldığında 6.7 inçlik köşeden köşeye uzunluğa ulaşıyor. Ekranın etrafı ince sayılabilecek bir çerçeveyle sarılı. Bu sayede Galaxy S10+ gibi bir telefonla hemen hemen aynı yüzey alanını sunuyor. Açık durumdayken 7.2 milimetre kalınlığındaki telefonu tek elle tutup kullanmak hiç zahmetli olmuyor. Ekran kapandığında ise telefonun kalınlığı 17.3 milimetre oluyor. Bu şekilde cebinize koyduğunuzda kalınlık nedeniyle varlığını hissedebilirsiniz. Ancak boyutlar küçüldüğü için cebe sığmasında herhangi bir sıkıntı olmayacaktır.

Galaxy Fold’un ilk versiyonunun sıkıntılarının başında menteşe geliyordu. Menteşe açıldığına boşluklar oluşuyordu ve buradan cihazın içine toz veya başka parçacıkların kaçması mümkündü. Galaxy Z Flip ile Samsung, yeni bir menteşe tasarlamış. Yakından baktığınızda ne açık ne de kapalıyken neredeyse hiçbir boşluğun olmadığını göreceksiniz. Dahası, Samsung menteşenin içine yerleştirdiği fiber kalkan sayesinde bir şekilde içeri sızmayı başarmış çok küçük zerreciklerin daha da ileri gitmesini önlüyor.

Menteşe yapısı sağlam ve telefonun ekran açıkken de sağlam durmasını sağlıyor. Bunun dışında ekran ince cam katmana sahip, yani Galaxy Fold gibi yüzeyi plastik değil. Bu da sağlamlığı artıran önemli noktalardan bir tanesi. Menteşenin olduğu bölümde hafif bir girinti ve çıkıntı var, ancak bunun da normal kullanımda fark edilmediğini görüyoruz.

Galaxy Z Flip’in menteşe yapısı üç duraklama noktasına sahip. Kapağı 45, 90 ve 135 derecelik açılarda tutabilirsiniz. Böylelikle farklı kullanım senaryolarını da mümkün kılacaksınız. Z Flip’i masaya koyarak selfie veya hızlı çekim yapabilirsiniz. Ayrıca ikiye bölen ekranın bir yarısını farklı diğer yarısını farklı bir uygulamaya ayırarak farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Kapalı durumdayken bildirimleri, saati görmenizi sağlayan, 1.1 inçlik bir Super AMOLED ekran var ve bu da iki adet 12 megapiksel kameranın yanına yerleşiyor. Kenarda bulunan ve parmak izi okuyucusunun entegre edildiği güç butonuna iki kez bastırarak, ana ekran kapalı olsa bile selfie kamerasını başlatabilir ve küçük ekranda görüntünüzü görerek selfie çekimi yapabilirsiniz. Öte yandan ekranda açılmış deliğe de 10 megapiksel kamera yerleştirilmiş.

Snapdragon 855 Plus ile üst segment akıllı telefon tadında bir performansı sunacak olan Galaxy Z Flip’te Android 10 ve Samsung One UI 2 çalışıyor. 3.5mm kulaklık jakı ve microSD kart yuvası bulunmuyor.

Yurt dışında 1400 dolara yaklaşan fiyatını göz önünde bulundurduğumuzda, Galaxy Z Flip’in 15 binin biraz daha üstünde bir fiyata gelmesini beklerdik. Ancak Samsung 13499 TL’lik fiyat ile kârından ödün verdiğini gösteriyor.

Sonuç olarak Galaxy Z Flip epey sağlam ve şık bir cihaz olmuş. Tasarımı itibarıyla öncelikle kadınların ilgisini çekeceğini düşünüyoruz. Ancak cebinde büyük bir telefon taşımak istemeyen erkekler de bu akıllı telefona ilgi gösterebilir.

İLGİLİ HABERLER