Manşetler

Galaxy Z Flip’in ekranı sağlamlık testinde ne yaptı? – Video

galaxy z flip

Samsung geçen hafta yeni katlanabilir telefonu Galaxy Z Flip’i tanıttığı zaman, bu üründe yer alan “ultra ince cam”ın çığır açan bir yenilik olduğunu öne sürmüştü. Şimdiye kadar katlanabilir ekranlarda plastik görsel paneller kullanılıyordu ve bunlar da tırnakla bile kolaylıkla çiziliyordu. Galaxy Z Flip ile cama geçiş yapılıyor. Ne kadar ince olursa olsun, uzun süreli kullanıma dayanabileceği umuluyordu.

Ne var ki, durum umulduğu gibi olmayacak gibi görünüyor. YouTube yapımcısı Zack Nelson, Samsung’u ikinci katlanabilir telefon denemesini eline almış ve test sonuçlarını JerryRigEverything YouTube kanalında yayınlanan videoda paylaşmış.

Flip Z’nin ekranı normal bir cama göre daha erken sürede kalıcı izler ve çizikler göstermeye başlıyor. Doğruluğu yüksek olan JerryRigEverything testinin bir bölümü telefonları Mohs sertlik derecesine göre sınıflandırmaktan geçiyor. Sert cisimle yapılan darbeler sonucunda ekranın ne zaman zarar görmeye başladığı belirleniyor. Eğer daha önce bu kanaldaki videolara denk geldiyseniz, modern akıllı telefonların 6. seviyeden itibaren çizikleri göstermeye başladığını, 7. seviyede ise daha derin çiziklerin görüldüğünü görmüşsünüzdür.

Galaxy Z Flip ise 2. seviyede zarar görmeye başlıyor, 3. seviyede ise zararın seviyesi daha da yukarı çıkıyor. Bu açıdan Galaxy Fold ve ondan sonra çıkan Motorola Razr’ın plastik ekranlarıyla aynı çizgide görünüyor. Nelson, videonun sonlarına doğru bu ekranın çiziklere karşı hiçbir şekilde dayanıklı olmadığını söylüyor. Videonun sonunda ise OLED panelin bozulmasına neden olacak şekilde ekranda delikler açmaya başlıyor, ancak camda çatlama belirtisi görülmüyor.

Galaxy Z Flip’in tanıtımı sırasında Samsung, bu ürünün ekranında kullanılan malzemenin cam olduğunu dile getirmişti. Konuyla ilgili olarak Samsung ile iletişime geçen The Verge sitesine gönderilen açıklamada, “Galaxy Z Flip, şık, birinci sınıf bir görünüm sunmak ve etkileyici bir izleme deneyimi sunmak için Samsung?un Ultra İnce Camı (UTG) ile bir Infinity Flex Ekrana sahiptir.” ifadesine yer verildi. “Samsung?un türünün ilk örneği UTG teknolojisi diğer Galaxy amiral gemisi cihazlarından farklı. Ekran bükülürken, dikkatle kullanılmalıdır. Ayrıca, Galaxy Z Flip, UTG’nin üzerinde Galaxy Fold’a benzer koruyucu bir katmana sahiptir.”

Bu arada Samsung, yurt dışında 119 dolar karşılığında Galaxy Z Flip için ekran değişimi hizmeti sunmayı planlıyor. Benzer bir servisin Türkiye’de de olacağını tahmin ediyoruz. Aynı zamanda tıpkı Galaxy Fold’da olduğu gibi, bu ürünü satın alanlara da üst sınıf destek sunulacak. Bu kapsamda özel olarak tasarlanmış ekran koruyucusu bir seferliğine ücretsiz olarak temin edilecek.

Nelson, Samsung’un hibrit plastik polimer kullandığını, yani mikroskobik seviyede cam parçacıklarını ekranı kaplayan malzemeye eklediğini, bu nedenle ince ekranı “cam” olarak nitelendirdiğini söylüyor. Doğrusunu söylemek gerekirse, Galaxy Z Flip’in ekranının verdiği his gerçekten cama daha yakın. Ancak sağlamlık konusunda önceki katlanabilir ekran örneklerine daha yakın olabilir.

13499 TL’lik fiyat etiketine sahip cihazda böyle sıkıntılar yaşama endişesi taşımak düşündürücü olabilir. Bununla birlikte Galaxy Z Flip’in ekranının kullanılmadığı zamanlarda kapalı duracağı ve dış etkilere karşı da korunaklı olacağını unutmamak gerek. Yine de, cebinizde olan çok küçük parçacıkların içteki ekrana erişmesi ihtimalini de hatırlamalıyız.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER