İncelemelerManşetler

Samsung Galaxy Tab S6 Lite İncelemesi

Samsung Galaxy Tab S6 Lite İncelemesi

Samsung Galaxy Tab S6 Lite İncelemesiSamsung Galaxy Tab S6 Lite
Samsung Online Mağaza’dan satın alın

SATIN AL

iPad’in dışında bir tablet seçeneği arayanlar için tavsiye edilecek seçeneklerin başında Samsung tabletleri geliyor. Son zamanlarda Android tablet seçeneklerinin daha da artmaya başladığını gördük, ancak Samsung uzun zamandır tablet arenasının da vazgeçmeyen oyuncularından bir tanesi olmuştu. Güney Koreli şirketin son yıllarda tablet tarafında da gaza bastığını görüyoruz. Artan model sayısı bunun en açık göstergesi. Geçtiğimiz yazın ortalarında üst segmentte Galaxy Tab S6 gibi yeni bir seçenek sunulmuştu. Onu geçtiğimiz nisan ayında tanıtılan ve hemen bu ayın başında Türkiye’de satışa sunulan Galaxy Tab S6 Lite izledi. Kutudan çıkan S Pen kapasitif ekran kalemiyle içerik tüketimi için olduğu kadar içerik üretimi için de uygun görünen bu tablet ile ilgili izlenimlerimiz ve önemli detaylar Galaxy Tab S6 Lite inceleme yazısı ve videosunda yer alıyor.

Galaxy Tab S6 Lite inceleme: Tasarım

Günümüzde büyük ekranlı akıllı telefonlar nasıl eskisine göre daha küçük yüzey alanı kaplıyorsa, aynısı tabletler için de geçerli sayılır. Samsung Galaxy Tab S6 Lite, 10.4 inç ekranıyla kompakt bir tablet sayılmaz. Ancak eskinin 10 inç ekranlı tabletlerini hatırladığımızda, onlara göre daha kompakt ve rahat kullanılır bir gövdede geliyor. Eskinin bu tarz tabletlerinde yatay kullanım ön planda olurken, Galaxy Tab S6 Lite’da Samsung’un düşey kullanıma öncelik verdiğini görüyoruz. Tabletin ön kamerası, arkadaki kamera yerleşimi düşey kullanımın daha fazla olacağı düşünülerek yapılmış. Bu şekilde kullanımda da tabletin rahatsızlık vermediğini söyleyebiliriz.

Samsung Galaxy Tab S6 Lite İncelemesi

Galaxy Tab S6 Lite, nispeten küçük yüzey alanına sahip bir tablet olmasının yanı sıra ince de sayılır. 7 milimetrelik gövde kalınlığına sahip. 467 gram ağırlığın da bu boyutlardaki bir tablet için kabul edilebilir olduğunu söyleyebiliriz. Her ne kadar “Lite” bir tablet olsa da, Samsung bu üründe malzeme olarak metali seçmiş. Tabletin arkasını ve kenarlarını alüminyum kaplıyor. Bu birleşik yapı önde ise camla buluşuyor. Karşımızda hiç de sıradan durmayan, değerli bir tablet olduğu hissini ve izlenimini veren bir ürün bulunuyor. Elde tutup kullanmak da çok zahmetli değil, yorgunluk hissini vermesi normale göre uzun sürüyor. Kısacası hem değerli görünen hem de ergonomik bir tablet nitelendirmesini yapabiliriz Samsung Galaxy Tab S6 Lite için.

Samsung Galaxy Tab S6 Lite İncelemesi

Android tabletin alt kenarında USB-C portunu görüyoruz. Ayrıca bu kenarda bir de hoparlör bulunuyor. Aynı hoparlörden bir de karşı kenarda görüyoruz. Yani stereo hoparlör bu tabletin özelliklerinden bir tanesi. 3.5mm kulaklık jakı ve mikrofon da üst kenarda hoparlörle birlikte yer alan diğer unsurlar arasında yer alıyor. Ses tuşları, güç butonu ve ikinci mikrofon da sağ kenarda sıralanıyor. Ayrıca alt kenara doğru microSD kart yuvasını da görüyoruz. Kutudan çıkan iğne yardımıyla bu tepsiyi açabilirsiniz. SIM kart yuvası, doğal olarak hücresel bağlantı desteği yok.

Samsung Galaxy Tab S6 Lite İncelemesi

Arka tarafın barındırdığı anten çizgileriyle biraz iPhone 7 serisi cihazları andırdığını söylesek yanlış olmayacaktır. Arkada sol üst köşede 8 megapiksel kamera yer alıyor. Ortada bir Samsung logosu var. Bu logo oldukça itinalı biçimde gövdeye yerleştirilmiş ve tabletin şıklığını biraz daha artırıyor. Alta doğru da AKG logosunu görüyoruz. Elimizdeki Oxford grisi renge sahip modelin arka yüzü, parmak izini ve kirini tutma konusunda epey cömert görünüyor.

Galaxy Tab S6 Lite inceleme: Donanım ve Performans

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Samsung Galaxy Tab S6 Lite’da 10.4 inç ekran bulunuyor. Ekran çözünürlüğü 1200 x 2000, görüntü oranı 5:3, diğer bir deyişle 15:9. Videolar için hâlâ standart olarak kabul edilen 16:9 görüntü oranındaki içerikler bu ekranda çok az bir görüntü alanı kaybıyla oynatılabiliyor. Örneğin YouTube’daki 16:9 videoları izlerken sadece alt ve üst kenarda çok ince bantlar görülüyor. Yani, bu tablette yapılacak önemli işlerden olan videoları izlemek, tatmin edici bir şekilde yerine getiriliyor. Bunun dışında ince ve uzun yapıdaki ekran, tableti düşey yönde tutup kitap, gazete veya dergi okumak için de kullanışlı. Ne var ki, internette gezinirken veya çoğu uygulamayı kullanırken tableti yatay şekilde tutacağınızı tahmin ediyoruz.

Samsung Galaxy Tab S6 Lite İncelemesi

Tab S6 Lite’da TFT panel kullanılmış. Parlaklık seviyesi yeterli, ortamdaki ışık şiddetine göre de parlaklık otomatik olarak ayarlanabiliyor. Görüş açıları konusunda ise ortalamalarda olduğu söylenebilir. Tablete kenarlardan baktığınızda ekranda neler olduğunu görebiliyorsunuz, ancak parlaklık azalıyor, renkler biraz solgunlaşıyor. Ekran ayarları içinde renk profilini değiştirmeyi sağlayan özel bir ayar bulunmuyor. Öte yandan ekranın siyah renk derinliği düşük. Siyah renkli alanlar daha çok koyu gri görünümünde. Bu durum da renk canlılığını düşürüyor, görüntülerin solgun görünmesine neden oluyor. Neyse ki, yüksek çözünürlük bu durumun etkisini biraz olsun götürüyor. Galaxy Tab S6 Lite’ı deneyimlediğimiz süre boyunca en çok yaptığımız iş video izlemek oldu ve genel olarak çok da sıkıntı yaşamadık.

Android tabletin iki adet hoparlörü olduğunu söylemiştik. Bunlar AKG tarafından ayarlanıyor ve stereo ses etkisini sunma konusunda başarılı. Bir tablet için yeterli bir ses çıkış şiddeti var. Çevresel ses etkisi ve doygunluk bakımından da hoparlörü iyi bulduk. Basların etkisi çok fazla hissedilmiyor. Maksimum ses seviyesinde ise tizlerde patlama yaşanmıyor. Bu fiyat seviyesindeki bir tablet için gayet iyi ve yeterli bir ses sistemi var. Film izlemek isterseniz, harici bir hoparlöre veya kulaklığa ihtiyaç duymadan keyfini çıkarabilirsiniz. 3.5mm kulaklık jakının bulunması da kulaklık kullanımı konusunda elinizi biraz daha rahatlatıyor.

Samsung Galaxy Tab S6 Lite İncelemesi

İçerideki bileşenlere baktığımızda Galaxy Tab S6 Lite’da Samsung yapımı, 10nm tabanlı Exynos 9611 işlemcinin bulunduğunu görüyoruz. Mali-G72 GPU’yu barındıran bu işlemciye 4 GB RAM eşlik ediyor. Elimizdeki tablet 64 GB depolama alanına sahip. microSD kartlar sayesinde depolama alanını daha da artırabilirsiniz. Samsung’un Tab S6 Lite’da kullandığı işlemciyi daha önce çeşitli orta segment Samsung telefonlarında görmüştük. O telefonlarda sunduğu performansa benzer bir performansı tablette de görüyoruz. İnternette gezinme, YouTube videolarını veya Netflix film ve dizilerini izleme gibi temel işlerde bu tablet iyi iş görüyor. Kullanıcı arayüzünde gezinirken veya uygulamaları açarken hafif aksamaları görüyoruz, ancak genel olarak fazla baş ağrıtmayan bir performansı Galaxy Tab S6 Lite kullanıcılara sunmayı başarıyor.

Oyun tarafında ise tatmin edici bir deneyim sunuyor gibi görünüyor. Tabii ki, çok yüksek kalitede ve gerçek hayattaki kadar akıcı grafikler beklemeyin. Ancak oyundan tat almanızı sağlayacak hızda ve akıcılıkta bir oyun keyfini Galaxy Tab S6 Lite ile yakalayabilirsiniz. En azından PUBG Mobile gibi yüksek profilli bir oyun için durum bu şekilde.

Benchmark testinde de Samsung’un bu orta segment tableti kağıt üstündeki durumu yansıtıyor. GeekBench 5 ile gerçekleştirdiğimiz testlerde elde edilen sonuçlar, 2018 yılında çıkmış olan Galaxy S8 tabletinkiyle aynı seviyelerde bulunuyor.

Samsung Galaxy Tab S6 Lite İncelemesi Samsung Galaxy Tab S6 Lite İncelemesi

7040 mAh kapasiteli piliyle Galaxy Tab S6 Lite, bu boyutlardaki bir tablet için kabul edilebilir sınırlarda bir pille geliyor. Samsung bu pilin tek bir şarjla 13 saate kadar kullanım imkanı sağlayabileceğini öne sürüyor. Eğer tabletin hafızasına yüklediğiniz videoları, ekran parlaklığını da azaltarak izlerseniz Samsung’un bu tahminine ulaşmanız mümkün olabilir. Bunun dışında internete sürekli bağlı şekilde; internette gezinme, sosyal medya ağlarında takılma, Netflix ve YouTube videolarını gibi standart bir kullanım senaryosunda tableti 2-3 günde bir şarj etmek gerekiyor. Bu da bir tablet için kabul edilebilir sınırlar içinde bulunuyor. Kutudan çıkan 15W şarj adaptörüyle bu tabletin pilini 2 saati geçen bir sürede tamamen şarj etmek mümkün olacaktır. Bu nedenle genellikle gece yatarken tableti prize bağlamak ve ertesi sabah tam dolu pille kullanmaya başlamak yerinde olacaktır.

Samsung Galaxy Tab S6 Lite İncelemesi

Galaxy Tab S6 Lite inceleme: Yazılım ve S Pen

Samsung Galaxy Tab S6 Lite’da Android 10 ve bunun üzerinde One UI 2 kullanıcı arayüzü geliyor. Samsung akıllı telefon incelemelerinde One UI kullanıcı arayüzünün büyük ekranda kullanımı kolaylaştırdığını söylemiştik. Benzer bir yorumu Tab S6 Lite için de yapabiliriz. Kullanıcı arayüzünde uygulama ikonları ve diğer unsurlar büyük ekrana göre uygun biçimde ölçeklenmiş. Bu ayarları değiştirmeden tableti rahat şekilde kullanabilirsiniz.

Samsung Galaxy Tab S6 Lite İncelemesi

Samsung’un 2020 model Galaxy serisi telefonlarında sunduğu Samsung Daily panelini ana ekranın en solunda görebilirsiniz. Büyük ekrana göre optimize edilmiş görünümüyle burayı tablette yüklü olan uygulamalar ve servisler için bir başlangıç noktası olarak kullanabilirsiniz. Yine bu yıl ilk kez Galaxy S20 serisiyle birlikte kullanıma sunulan Quick Share adlı kolay ve pratik paylaşım aracını Galaxy Tab S6 Lite’da da görüyoruz. Eğer yeni bir Samsung Galaxy telefonunuz varsa ve Quick Share bulunuyorsa, iki cihaz arasında fotoğraf, video veya diğer belgelerin paylaşımını kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Samsung mayıs ayı boyunca Galaxy Tab S6 Lite’ı satın alanlara Microsoft 365 aboneliğini de ücretsiz olarak sunuyor. Word, Excel, PowerPoint gibi uygulamalarla sıklıkla çalışıyorsanız, bu abonelik işinize çok yarayacaktır. Galaxy Tab S6 Lite için henüz uygun bir klavyeli aksesuar yok, ancak bir Bluetooth klavye bağlayarak dokümanlarınızı hazırlayabilir veya düzenlemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda S Pen’i Office uygulamalarıyla kullanabilirsiniz. Ancak OneNote uygulamasından deneyimlediğimiz kadarıyla S Pen’in avuç içi algılama performansının iyileştirilmesi gerekiyor.

Samsung Galaxy Tab S6 Lite İncelemesi

Hazır S Pen’den söz açılmışken buradan devam edelim. Galaxy Tab S6 Lite’ın kutusundan kapasitif ekran kalemi de çıkıyor. Apple Pencil’a göre daha kısa ve ince olan bu ekran kalemini rahat bir şekilde kavramak mümkün. Üstünde tıpkı Galaxy Note akıllı telefonlarında gelen S Pen’de olduğu gibi bir düğme bulunuyor. Bunu kullanarak çeşitli hareketleri yerine getirebilirsiniz. Galaxy Tab S6 Lite’ın üzerinde S Pen için herhangi bir muhafaza yuvası yok. Bunun yerine tabletin sağ kenarındaki manyetik alana tutturarak yanında taşıyabilirsiniz. Ancak manyetik kuvvet çok yüksek değil, bu nedenle uzun süreli saklama veya taşımalarda başka bir yol bulmanız iyi olacaktır. Galaxy Tab S6 Lite için var olan aksesuarlarda S Pen için de genel olarak verimli saklama yolları sunuluyor.

Samsung Galaxy Tab S6 Lite İncelemesi

Akıllı telefonda gerçekleştirilen birçok S Pen işlevinden Tab S6 Lite’da da yararlanmak mümkün oluyor. Örneğin, tabletin ekranı kapalıyken elinize S Pen’i alıp üzerindeki düğmeye basılı tutun, aynı anda kalemin ucunu da ekrana değdirin. Kapalı ekran notu arayüzü açılacak. Artık tabletin ekran kilidini açmaya ihtiyaç duymadan el yazısıyla notlar alabilir, çizim yapabilirsiniz. Bu şekilde aldığınız notlar Samsung Notes uygulamasına kaydediliyor.

Samsung Galaxy Tab S6 Lite İncelemesi

S Pen ile çizim yapma veya not alma konusunda en iyi deneyimi doğal olarak Samsung Notes uygulaması sunuyor. Yukarıda OneNote uygulamasıyla doğal biçimde yazı yazma konusunda sıkıntılar yaşadığımızı söylemiştik. Ancak Samsung Notes, normal bir kağıda kalemle yazı yazıyormuş gibi bir kullanımı sunuyor. Aynı durumun ArtFow, Autodesk SketchBook gibi üçüncü taraf uygulamalar için de geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan S Pen’in hızı da iyi, yazdığımız yazılar veya yaptığımız çizgiler hızlı bir şekilde ekrana düşüyor. Basınç hassasiyeti sayesinde kara kalem çalışmaları gibi sanatsal işlere de imza atabilirsiniz.

Samsung Galaxy Tab S6 Lite İncelemesi

Ekrana yazı yazma veya çizim yapma dışında, S Pen sayesinde kullanıcı arayüzünde gezinebilirsiniz. S Pen’in ucunu ekrana yaklaştırdığınızda ekranın sağ kenarında Temassız Komut simgesini göreceksiniz. Veya kalemdeki düğmeye basılı tutarak da hızlı şekilde Temassız Komut arayüzünü açabilirsiniz. Buradan hızlı şekilde not oluşturma, ekran notu alma, ekranın belirli bir bölümünü seçip not alma, Canlı Mesajlar, AR Karalama gib araçları kullanma imkanı elde ediliyor. S Pen ayarları içinden Temassız komut, temassız görüntüleme ve bunun gibi ayarları yerine getirebilirsiniz.

Eğer Samsung Galaxy Tab S6 Lite’ı çocuğunuzla da gönül rahatlığıyla paylaşmak isterseniz, Samsung Kids arayüzü ile bu işlemi gönül rahatlığıyla gerçekleştirebilirsiniz. İlk kez açarken Hızlı Ayarlar panelinden erişebileceğiniz Samsung Kids’in kısayolunu ana ekrana da ekleyebilirsiniz. Çeşitli oyunlar, Galeri, Kamera ve İnternet tarayıcısı uygulamaları burada sunuluyor. İnternet tarayıcısı sadece sizin izin verdiğiniz web sitelerine giriş sağlıyor. Yeni bir web sitesi girişi için PIN kodu gerekiyor. Aynı şekilde ancak Samsung Kids içindeki kamera uygulamasıyla çekilen fotoğraflara Galeri içinden erişim sağlanıyor. Eğer çocuğunuzun tableti sizin kontrolünüzde kullanmasını istiyorsanız, Samsung Kids bölümü epey işe yarayacaktır.

Samsung Galaxy Tab S6 Lite İncelemesi

Kimlik doğrulama tarafında yüz tanımanın bulunduğunu görüyoruz. Parmak izi okuyucusu bulunmuyor. Ön kamera ile kullanıcı girişini hızlı şekilde yapabilirsiniz. Güvenlik seviyesi düşük olsa da, bu yöntem pratiklik sağlıyor. Eğer güvenliğin ve gizliliğe daha fazla önem veriyorsanız, Google’ın Android’de klasik olarak sunduğu kimlik doğrulama yöntemlerinden yararlanabilirsiniz.

Galaxy Tab S6 Lite inceleme: Kamera

Bir tablet için kameralar, akıllı telefonda olduğu kadar fazla önem taşımaz. Samsung Galaxy Tab S6 Lite’ın kamera sisteminde de bu düşüncenin dikkate alındığını düşünüyoruz. Yine de, Samsung’un seçtiği kameralar bir tablet için gayet tatmin edici görülüyor. Arkada 8 megapiksel, f/1.9 diyafram açıklıklı bir kamera var. Önde ise 5 megapiksel, f/2.2 kamera bulunuyor.

Samsung Galaxy Tab S6 Lite İncelemesi

Galaxy Tab S6 Lite’da, Samsung’un akıllı telefonlarında gördüğümüz Kamera uygulamasının büyük ekrana uyarlanmış bir versiyonu var. Tableti yatay ya da düşey yönde tutuşunuza göre çekim tuşu ekranın sağında yer alıyor. Bunun yanlarına kamera değiştirme düğmesi ve Galeri kısayolu eklenmiş. Canlı Odak, Fotoğraf ve Video gibi sık kullanılan çekim modları ön planda;  Daha Fazla bölümünde ise Pro, Panorama, Yiyecek, Hiper Geçiş gibi modlar var. Ayrıca buradan Bixby Vision ve AR Alanı gibi ayarlara da erişiliyor. Ekranın üst kısmına ise Ayarlar, flaş, zamanlayıcı, görüntü oranı ve filtreler gibi hızlı kontroller bulunuyor. Bu Kamera arayüzü rahatlıkla kontrol ediliyor.

Tab S6 Lite’ın çok iyi fotoğraflar veya videolar çekmesine yönelik bir beklentimiz yok. Ancak ışık koşulları yeterli olduğunda tatmin edici fotoğraflar çekiliyor. Düşük ışık performansı çok yüksek değil, ancak böyle ortamlarda da işinizi görecek fotoğraflar çekebilirsiniz. Makro modunu fena bulmadık, tabletle belge fotoğraflarını çekmek isterseniz, bunu detayları kaybetmeden yapabilirsiniz. Canlı Odak modunda çektiğimiz fotoğrafı bile fena bulmadığımızı söylemeliyiz. Önde yer alan 5 megapiksel kameranın selfie fotoğraf performansı da ortalamlarda ki, bu da bir tablet için kabul edilebilir seviyede bulunuyor.

Video tarafında ise arka kamerayla en fazla 1080p Full HD video kaydı yapılıyor. Bir akıllı telefona göre daha geri noktada dursa da, ihtiyaç duyduğunuzda işinizi görebilecek kalitede videoları Galaxy Tab S6 Lite ile çekebilirsiniz.

Galaxy Tab S6 Lite inceleme: Sonuç

Samsung Galaxy Tab S6 Lite, içerik tüketiminde olduğu kadar içerik üretiminde de kullanışlı araçlar ve özellikler sunan bir tablet olma özelliğini taşıyor. 10.4 inç ekranı yüksek çözünürlüğüyle keskin ve net görüntüler sunuyor. Ekranın renk canlılığının nispeten düşük olması belki fotoğraf düzenleme işleri tarafında verimliliğini azaltabilir ya da izlediğiniz videoların seyir zevkini düşürebilir. Ancak bu sorunlar bu fiyat seviyesindeki bir tablet için göz ardı edilebilecek seviyede bulunuyor. Yukarıda da söylediğimiz gibi, Tab S6 Lite ile izlediğimiz Netflix içeriklerinde görsel açıdan bir rahatsızlık yaşamadık. Ses sistemi de herhangi bir ek aksesuara ihtiyaç duymadan iyi bir multimedya deneyimini yaşamayı sağlıyor.

Tasarım açısından da Samsung Galaxy Tab S6 Lite, ortalama bir tabletin üzerinde. Malzeme kalitesiyle değerli bir tablet hissi veriyor. Her tarafında hemen hemen aynı kalınlığa sahip olan ve çok da kalın olmayan ekran çerçevesi tableti daha şık gösteriyor. İnce profili de tabletin şıklığını artıran ve daha iyi bir kullanım hissi veren unsurları arasında bulunuyor. Performans konusunda vasatı geçmese de, birçok açıdan işleri rahatlıkla yerine getirmeyi mümkün kılıyor. Oyun konusunda da çoğu kullanıcı için tatmin edici olacaktır. Pil tarafında da bir tabletten beklenen pil ömrünü sağlıyor.

Galaxy Tab S6 Lite’da yüklü gelen One UI 2 kullanıcı arayüzü ve uygulamalar bu tabletin kullanışlılığını artırıyor. Tabii ki, en önemli artısı kutusundan çıkan S Pen. Ek bir para ödemeden ekranda çizim yapma veya not alma imkanına sahip oluyorsunuz. S Pen’in sunduğu deneyim belki Galaxy Note modellerindekiyle aynı seviyede değil. Buna rağmen ekran kaleminin işinize yarayacağı birçok uygulama bulunuyor. Kamera ise bir tablet için makul kalitede fotoğraflar ve videolar çekmeye olanak sağlıyor.

Şu sıralar Galaxy Tab S6 Lite ile birlikte sunulan Microsoft 365 fırsatı bu tabletin verimini daha da artırıyor. Eğer işlerinizde Microsoft Office uygulamalarını fazlasıyla kullanıyorsanız, aynı zamanda çizim yapma veya not alma gibi işleri kalemle yapmayı seven bir kullanıcıysanız, Galaxy Tab S6 Lite değerlendirme listenizin başında yer alabilir.

Samsung Galaxy Tab S6 Lite İncelemesiSamsung Galaxy Tab S6 Lite
Samsung Online Mağaza’dan satın alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

İLGİLİ HABERLER