İncelemelerManşetler

Samsung Galaxy Tab A8 İncelemesi

Galaxy Tab A8 inceleme yazımızda Samsung'un 10.5 inç 16:10 ekranıyla dikkat çeken tabletine dair detayları ve yorumları bulabilirsiniz.
galaxy tab a8 inceleme

Samsung Galaxy Tab A8
Samsung Online Mağaza’dan satın alın

SATIN AL

Samsung Android tablet pazarının en önemli oyuncuları arasında yer alıyor. Güney Koreli şirket, farklı fiyat segmentlerinde farklı seçenekleri potansiyel kullanıcıların karşısına çıkarıyor. Galaxy Tab A ailesi de öncelikler listesinde uygun fiyatı başa koyanlara hitap eden cihazlar arasında yer alıyor. Galaxy Tab A8 de bu ailenin en güncel üyelerinden biri. Samsung Galaxy Tab A8 inceleme yazımızda bu tablete dair önemli detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz

Galaxy Tab A8 inceleme: Tasarım

Samsung Galaxy Tab A8’in modern bir tasarıma sahip olduğunu en baştan belirtmek gerekiyor. Bu tasarımın tableti üst segment cihazlara yerleştirdiği rahatlıkla söylenebilir. 10.5 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip olan Galaxy Tab A8’de öncelik multimedya içerik tüketimi olduğu için tasarımda da yatay kullanım deneyimine öncelik verildiği görülüyor. Bu ön kameranın yerleştirildiği yerden de rahatlıkla anlaşılıyor.

galaxy tab a8 incelemeGalaxy Tab A8’in kasasında ana materyal olarak metal tercih edilmiş. Bu da yukarıda belirttiğimiz modern ve üst segment görünümün sağlanmasındaki en önemli faktör olarak öne çıkıyor. Metal kasanın eldeki hissiyatının da “üst kalite” olduğu rahatlıkla söylenebilir. Metal tercihi tableti biraz ağırlaştırsa da bunun bir sorun olmadığını belirtmek gerekiyor.

Kasada ana materyal olarak metal tercih edilmişken, ses kontrol tuşlarının ve güç butonunun plastik bir şerite yerleştirilmesi biraz “tuhaf” olarak değerlendirilebilir. Bu tuşlar tablet yatay olarak tutulduğunda kameranın olduğu tarafın üst kenarında kalıyor. Dikey kullanımda ise sağ kenarda konumlandırılıyor. Söz konusu tuşların yanında bir de mikrofon mevcut. Plastik şeritin arka panelin bir kısmına sarktığını da belirtmek gerekiyor.

galaxy tab a8 incelemeKarşı kenarda ise sadece SD kart tepsisinin yerleştirildiği yuva bulunuyor. Diğer kenarlardan birinde çift hoparlör ızgarası ve mikrofon, bir diğerinde ise kulaklık jakı, USB-C girişi ve yine çift hoparlör yer alıyor. Dört hoparlörün varlığının Galaxy Tab A8’de içerik tüketiminde keyfi artıran bir unsur olduğu söylenebilir. Galaxy Tab A8 ile video izlerken veya müzik dinlerken kulağa gelen sesler oldukça kaliteli ve yüksek. Galaxy Tab A8’in metal arka panelinde ise kamera ve Samsung logosu bulunuyor.

Bazı kullanıcılar için tabletin şekline alışmak biraz zaman alabilir. Eğer daha önce bir iPad kullandıysanız, iPad’in görece kare tasarımından sonra 16:10 ekranlı Galaxy Tab A8’i tutmak biraz zor olabiliyor. Ancak tableti yatay modda kullanmaya alıştıktan sonra tabletin keyfi çıkmaya başlıyor.

galaxy tab a8 incelemeSamsung Galaxy Tab A8’de parmak izi tarayıcısı bulunmuyor. Tabletin selefinde de parmak izi tarayıcısı olmadığı için bunun pek şaşırtıcı olmadığı söylenebilir. Tablette biyometrik bir güvenlik çözümü isteyenler için yüz tanıma özelliği mevcut. Bu özelliğin nasıl işlediğine ilerleyen bölümlerde değineceğiz.

Galaxy Tab A8 inceleme: Ekran ve Ses

Galaxy Tab A8’de yukarıda da belirttiğimiz gibi 10.5 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor. TFT LCD panelin tercih edildiği bu ekranın çözünürlüğü 1920 x 1200 piksel, görüntü oranı ise 16:10. Video izleme deneyiminin ön planda olduğu Galaxy Tab A8’de ekranın da buna göre yapılandırıldığı söylenebilir.

galaxy tab a8 inceleme1920 x 1200 piksel çözünürlüklü ekranın keskinliği yeterli seviyede. Ancak yenileme hızının 60 Hz olması, özellikle tablette oyun oynamak isteyenler için can sıkıcı bir unsur olarak değerlendirilebilir.

16:10 görüntü oranı, pek çok çevrimiçi video içerik servisi için ideal. Çok az içerikte ekranın kenarlarında siyah çubuklar görünüyor. Ancak içeriklerin büyük kısmını yakınlaştırma hareketi yaparak herhangi bir bozulma yaşamadan tam ekranda izlemek mümkün oluyor. Ekranın etrafındaki çerçeveler de bir hayli kalın. Bu ilk başta göze biraz tuhaf gelse de, alıştıktan sonra bir sıkıntı yaratmıyor. Hatta tableti iki elde tutarken istenmeyen dokunuşların yaşanması da engelleniyor.

galaxy tab a8 incelemeGalaxy Tab A8’in ekranının varsayılan ayarları itibarıyla “soğuk” göründüğü söylenebilir. İnternet tarayıcısında, uygulamalarda veya arayüzde gezinirken mavi tonlarının etkisi daha yoğun şekilde fark ediliyor. Ancak bir video izlerken bu etki ortadan kayboluyor. Parlaklığı ayarlamak söz konusu mavi etkisinde pek fazla değişiklik yaratmıyor. Samsung kullanıcılarına bazı renk düzeltme seçenekleri sunuyor. Ancak bu seçeneklerin odak noktasında renk körlüğü çekenlere yardımcı olmak bulunuyor. Bu ayarlar genel maviliği pek fazla etkilemiyor.

galaxy tab a8 incelemeEkranın görüntüleme açılarının, genel parlaklığının ve kontrastının ise makul seviyede olduğu söylenebilir. Bu konuda kullanıcıları Galaxy Tab A8’in fiyat segmentine uygun bir deneyim bekliyor. YouTube, Netflix ve Amazon Prime Video gibi platformlardaki içeriklerin HD olarak izlenebilmesi de Galaxy Tab A8’in güçlü noktalarından biri. Aynı fiyat kategorisindeki her tablette böyle bir durumun söz konusu olmadığını hatırlatmakta fayda var.

galaxy tab a8 incelemeGalaxy Tab A8’de yukarıda da belirttiğimiz gibi dört hoparlör bulunuyor. Bu dört hoparlör sayesinde gerçek bir stereo ses deneyimi yaşamak mümkün oluyor. Galaxy Tab A8 ses performansıyla aynı gruptaki rakiplerine ciddi anlamda fark atmayı başarıyor. Tabletin hoparlörlerinden çıkan ses gerçekten bir hayli yüksek. Ancak bu sesin kalitesinin daha üst segment tabletlerle aynı seviyede olmadığını da belirtmek gerekiyor. Ses en yüksek seviyedeyken tizler biraz kulak tırmalayabiliyor ve baslar da arka planda kalabiliyor. Yine de, Galaxy Tab A8’in aynı fiyat kategorisindeki rakiplerinden çok daha üst düzey bir ses performansı sunduğu gerçeği değişmiyor.

Galaxy Tab A8 inceleme: Performans ve Pil

Samsung Galaxy Tab A8’in kalbinde Unisoc’un Tiger T618 işlemcisi bulunuyor. Unisoc’un işlemci pazarındaki adının çok güçlü olmaması ilk etapta kafaları karıştırıyor. Samsung’un Galaxy Tab A7’de Snapdragon 662 kullandıktan sonra Unisoc’a geçiş yapması bir geri adım olarak değerlendirilebilir.

Ancak bu korkuların genel itibarıyla yersiz olduğu Galaxy Tab A8 kullanılınca kısa süre içinde anlaşılıyor. Tiger T618 standart günlük işlerin büyük kısmını yerine getirmek için yeterli oluyor. Yine de, cihazdan yüksek performans talep eden uygulamaları çalıştırırken veya oyunları oynarken bazı sıkıntılar yaşanıyor. Kısacası yüksek seviyede bir oyun deneyimi isteyenlerin Galaxy Tab A8’e pek fazla bel bağlamaması gerektiğini söylemekte fayda var.

galaxy tab a8 incelemeGalaxy Tab A8 ile internet ortamında video izlerken herhangi bir sıkıntıyla karşılaşılmıyor. Uygulamalar arasında geçiş yaparken de bir problem görülmüyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, cihazdan çok fazla performans talep eden oyunları Tab A8’de oynamak pek rahat olmuyor. Call of Duty: Mobile gibi oyunlar olmasa da, daha az performans bekleyen oyunları Tab A8’de oynamak bir sorun yaratmıyor.

Galaxy Tab A8 kurulumun ardından ilk kez kullanılmaya başladığında biraz takılma yaşanıyor. Ancak bunun kurulum sırasındaki yoğun işlemlerin bir sonucu olduğu söylenebilir. Buna ek olarak, tablet uzun süre kullanılmadıktan sonra ekran kilidi açıldığında kısa süreliğine tıkanmalar görülüyor. Bunlar da kısa süre sonra geçiyor.

Daha önce de belirttiğimiz gibi, tablette biyometrik güvenlik çözümü olarak yüz tanıma özelliği bulunuyor. Ancak bu özelliğin her zaman sorunsuz şekilde işlemediğinin altını çizmekte fayda var. Öncelikle yüz tanımanın iyi çalışması için tableti yan tutmak gerekiyor. Buna ek olarak, ortam aydınlık değilse veya yüz seçilemiyorsa tanıma özelliği işlemiyor. Kısacası yüz tanımanın çalışması için tüm koşulların sağlanması gerekiyor.

galaxy tab a8 incelemeGalaxy Tab A8’de Tiger T618 işlemciye 3 veya 4 GB RAM eşlik ediyor. Test merkezimize gelen modelde 3 GB RAM bulunuyor. 3 GB RAM, Galaxy Tab A8’in günlük standart işleri görmesi için yeterli oluyor. Buna ek olarak, tabletin ana kullanım amacı olan medya içeriklerinin tüketilmesinde de bir sorun yaşanmıyor. Ancak aynı anda çok sayıda uygulamayı arka planda çalıştırmaya kalkmamakta fayda olduğu söylenebilir.

Test merkezimize gelen Galaxy Tab A8’in dahili depolama alanı 32 GB. Bu alanın neredeyse 10 GB’lık kısmı işletim sistemine ayrılıyor. Daha fazla depolama alanı isteyenler için tablette microSD kart desteği de mevcut. Bu destek sayesinde depolama alanının üstüne 1 TB daha eklenebiliyor.  4 GB RAM’e sahip versiyon içinse 64 ve 128 GB olmak üzere iki depolama alanı seçeneği mevcut.

Galaxy Tab A8, Geekbench 5’in performans testinden tek çekirdek performansıyla 365, çoklu çekirdek performansıyla da 1180 puan alıyor.

Samsung Galaxy Tab A8’e ihtiyaç duyduğu enerjiyi 7040 mAh kapasiteli pili veriyor. Bu pil, tabletin bir günü çıkarmasına fazlasıyla yetiyor.

Galaxy Tab A8’i çoğunlukla internet üzerinden bir şeyler izlemek, web’de dolaşmak ve sosyal medya platformlarında gezinmek için kullandık. Tabii ki, YouTube veya Netflix gibi platformlar üzerinden bir şeyler izlemek pili internette dolaşmaya kıyasla daha hızlı tüketiyor. Buna rağmen, Galaxy Tab A8’in pili iki günü şarja ihtiyaç duymadan rahatlıkla çıkarabiliyor. Söz konusu değerlerin test merkezimize gelen Wi-Fi versiyon için geçerli olduğunu hatırlatmakta fayda var. LTE versiyonda bu sürelerin değişebileceğini hatırlatmak gerekiyor.

galaxy tab a8 incelemeGalaxy Tab A8’in pil konusundaki zayıf karını ise şarj süresi. Tabletin maksimum şarj hızı kapasitesi 15W. Ancak kutudan sadece 8W bir şarj adaptörü çıkıyor. Şarj USB-C girişi üzerinden gerçekleştiriliyor. Kutudan çıkan adaptörle Galaxy Tab A8’in pilini doldurmak 4 saatten uzun sürüyor. Öğlenden sonra 14:00 sularında pil tamamen boşken şarja taktığımız Galaxy Tab A8’in pilinin tamamen dolması akşam 19:00 sularını buldu.

Galaxy Tab A8 inceleme: Yazılım

Samsung Galaxy Tab A8 kutusundan Android 11 yüklü olarak çıkıyor. Bu işletim sistemini Güney Koreli şirketin One UI 3.1 kullanıcı arayüzü tamamlıyor. Samsung’un güncellemeler konusunda diğer Android üreticilerinin önünde olması, Galaxy Tab A8’e yazılım konusunda rakiplerine karşı avantaj sağlıyor.

galaxy tab a8 incelemeGalaxy Tab A8 için iki büyük Android güncellemesi planlanıyor. Bu da tabletin Android 13’ü de göreceği anlamına geliyor. Bu noktada Samsung’un Android 12’yi atlayıp doğrudan Android 13’e geçmesinin de ihtimaller arasında olduğunu belirtmek gerekiyor. Eğer bu senaryo gerçekleşirse Galaxy Tab A8, Android 14’ü de görecektir.

One UI kullanıcı arayüzü standart Android deneyiminin üstüne Samsung’un dokunuşunu ekliyor. Galaxy Tab A8 ile birlikte çok sayıda Samsung uygulaması ve aracı ön yüklü olarak sunuluyor. Bunlara ek olarak, Google ve Microsoft’un uygulamaları da Galaxy Tab A8’de kullanıcıları karşılıyor.

galaxy tab a8 incelemeÖn yüklü olarak sunulan uygulamalar arasında Google ve Microsoft’un çözümleri dışında ön plana çıkan ilk seçenek Samsung Notes oluyor. Galaxy Tab A8’de S Pen desteği olmasa da, Samsung Notes uygulaması kolaylıkla not tutmak ve bunları düzenli şekilde saklamak isteyenler için son derece uygun bir profil çiziyor.

galaxy tab a8 incelemeGalaxy Tab A8’in kullanışlı yazılım özelliklerinden birisi de Edge panelleri. Ayarlar menüsündeki Ekran sekmesi üzerinden aktif hâle getirilen bu paneller, bir tür uygulama dock’u işlevi görüyor. Kullanıcılar birden fazla Edge panelini aktif hâle getirebiliyor. Bu paneller üzerinden uygulamalara, araçlara veya kişilere hızlı şekilde erişim sağlanabiliyor.

galaxy tab a8 incelemeGalaxy Tab A8’de Samsung’un internet tarayıcısını ve YouTube’u bölünmüş ekranda yan yana çalıştırmak mümkün. Bunun da işe yarar bir özellik olduğunu belirtmek gerekiyor. Samsung DeX masaüstü modu ise Galaxy Tab A8’de desteklenmiyor.

Galaxy Tab A8 inceleme: Kamera

Bu noktada Galaxy Tab A8’in kameralarından da ayrı bir başlık altında bahsetmekte fayda var. Tabletlerde yüksek bir kamera deneyiminin sunulmadığı gerçeği, Galaxy Tab A8’de de değişmiyor.

galaxy tab a8 incelemeTabletin arkasındaki 8 megapiksel çözünürlüklü kamera, özellikle kapalı ortamlarda eğer ışık koşulları uygunsa fena bir iş çıkarmıyor. Ancak telefon unutulmadığı takdirde arka kameranın fotoğraf çekimi için kullanılması pek olası görünmüyor.

5 megapiksel ön kamera ise görüntülü görüşmelerde makul bir netlik seviyesi sağlıyor. Burada da uygun ışık koşullarının sağlanması önem taşıyor. Ancak genel itibarıyla tabletin kamerasıyla çekilen karelerin gürültü seviyesinin biraz fazla olduğunu belirtmek gerekiyor.

Galaxy Tab A8 incelemesi: Sonuç

Galaxy Tab A8 özellikleri itibarıyla selefi Galaxy Tab A7’ye kıyasla büyük bir sıçrama vadetmiyor. Ancak böyle büyük bir sıçramaya ihtiyaç duyulmadığını da söylemek gerekiyor. Tatmin edici seviyede performans sergileyen şık bir tablet olan Galaxy Tab A8, video izlemek isteyenler için en uygun seçeneklerden biri olduğunu da hemen belli ediyor.

galaxy tab a8 incelemeDepolama alanının microSD kartla genişletilebilmesi, kullanıcılara fotoğrafları, videoları ve uygulamaları için daha fazla alan sağlıyor. Bunun da kullanıcı deneyimini yukarıya taşıyan bir ekleme olduğunu belirtmek gerekiyor. Samsung’un cihaz için daha fazla Android güncellemesi sözü vermesi daha hoş olabilirdi. Ancak uygun fiyatlı Android tabletlerin büyük kısmının sadece iki güncelleme aldığını unutmamak gerekiyor.

Tabletin genişliğine alışmak ilk etapta biraz zor oluyor. Ancak YouTube veya Netflix’te bir video ya da dizi açıldığında 16:10 ekran hemen etkisini gösteriyor. Videolarda kenarlarda çok az siyah boşluk kalırken, büyük ve dolu görünen ekranda bir şeyler izlemek büyük keyif veriyor. Dolby Atmos destekli hoparlörlerin ses performansının da Galaxy Tab A8’i rakiplerinin bir hayli üstüne taşıdığı rahatlıkla söylenebilir.

Galaxy Tab A8’in kameraları özel bir şey sunmuyor. Ancak bu tableti alanlar için kamera performansının pek de ön planda olmaması gerekiyor. Benzer bir durum oyunlar için de geçerli. Tablet üst kalite oyunları destekleyecek bir performans sunmasa da, ortalama seviyede sistem gücüne ihtiyaç duyan oyunlarda bir problem yaşatmıyor.

Samsung Galaxy Tab A8, tüm video izleme ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte bir tablet. Şık tasarımı ve uygun fiyatı da büyük ekranın sunduğu deneyimi destekliyor.

Samsung Galaxy Tab A8
Samsung Online Mağaza’dan satın alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.
Fiyatlar yayın tarihinde alınan fiyatlardır, daha sonra değişiklik gösterebilir veya ürün satıştan kaldırılabilir.

İLGİLİ HABERLER