ManşetlerTeknoloji

Snapdragon 8 Gen 3’lü Galaxy S24 Ultra ve Exynos 2400’lü S24 Plus karşı karşıya

galaxy s24

Samsung’un Galaxy S24 Serisi, ABD ve Güney Kore dışında kalan tüm ülkelerde farklı işlemcilerle satılıyor. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bu yerlerde, S24 Ultra Qualcomm’un Snapdragon 8 Gen 3 işlemcisiyle satılırken, S24 Plus ve S24 modelleri ise Samsung yapımı Exynos 2400 işlemciyle piyasaya sunuluyor. Bu durum tüketicilerin kafasındaki soru işaretlerini artırırken bunlara çözüm olabilecek bir video, teknoloji yayıncısı The Tech Chap’ten geldi.

The Tech Chap’in yaşadığı İngiltere’de de Türkiye’deki gibi bir durum söz konusu. İki farklı işlemciyle satılan S24 Ultra ve S24 Plus’ı farklı benchmark testleri ve günlük kullanım senaryolarıyla karşılaştıran yayıncı, tüketiciler için yararlı olacak bir tablo sunuyor.

Benchmark testlerinde Galaxy S24 Ultra ve S24 Plus arasında farklı sonuçlar var

Öncelikle iki cihazın farklı benchmark testlerinde karşılaştırmalarını görüyoruz. Özellikle oyun performansına odaklanan 3DMark testinde S24 Ultra açık biçimde önde görünüyor. Hem puanlar hem de kare hızları aralığı konusunda Snapdragon 8 Gen 3 işlemcili telefon önde görünüyor. Ayrıca benchmark testi sırasındaki pil tüketiminde de S24 Ultra daha iyi bir performans ortaya koyuyor.

GeekBench 6 testinde de S24 Ultra önde, ancak burada iki cihaz arasındaki fark biraz daha yakın görünüyor. Bu benchmark uygulamasının OpenCL testinde ise Exynos 2400 işlemcili Galaxy S24 Plus önde görünüyor. Bu arada, iki cihazın da 12 GB RAM’e sahip olduğunu belirtmeden geçmeyelim. AnTuTu Benchmark testinde de beklendiği şekilde Galaxy S24 Ultra önde görünüyor.

Günlük hayat senaryolarına baktığımızda, Adobe Premiere Rush’ta 1 dakika uzunluğunda bir videonun oluşturulması testinde Galaxy S24 Ultra, S24 Plus’a fark atıyor. Test ikinci kez tekrarlanıyor, ancak durum değişmiyor. The Tech Clap, bu durumun Adobe Premiere Rush’ın Qualcomm’un işlemcisi için optimize edilmiş olabileceğinden dolayı oluştuğu tahmininden bulunuyor.

Oyun performansı için, ışın izleme destekli War Thunder Mobile oyununun iki cihazdaki performansını karşılaştırmalı olarak görüyoruz. Bu oyunda kare hızları tarafında S24 Plus önde görünüyor. Maksimum ayarlarda da çerçeve hızları ilk başta aynı seviyede olurken, daha sonra durum S24 Plus lehine değişmeye başlıyor. Bu oyun sırasındaki sıcaklığın ne dereceye geldiğine dair bir karşılaştırma yapıldığında ise, Exynos 2400 işlemcili S24 Plus’ın biraz daha ısındığı görülüyor. Burada S24 Ultra’nın daha geniş bir buhar haznesine sahip olması, dolayısıyla soğutma sisteminin daha verimli olması kuvvetle muhtemel.

Galaxy S24 Serisi ile birlikte sunulan yapay zekâ tabanlı Galaxy AI özelliklerinin performansı tarafında ise iki telefon da benzer bir performans sergiliyor. Burada Samsung’un doğrudan müdahalesi olduğu için, iki telefonun da benzer şekilde performans göstermesi garanti altına alınıyor.

Sonuç olarak Exynos 2400 işlemcili Samsung Galaxy S24 Plus da amiral gemisi telefondan beklenen performansı sunuyor. Ancak birçok alanda, Snapdragon 8 Gen 3 işlemcili S24 Ultra’nın daha önde olduğu görülüyor. Ne var ki, daha yüksek seviyede bir performans için tüketicilerin daha yüksek bir meblağı gözden çıkarmaları gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER