Teknoloji

Samsung’dan Galaxy S23 ile ilgili Ay fotoğrafları tartışmasına dair açıklama

galaxy s23
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Samsung, son günlerde Galaxy S23 ile ilgili olarak devam eden kamera işleme teknolojisi üzerindeki tartışmalardan sıyrılmayı umuyor. Bunun için şirket, Galaxy S21’den beri kullandığı Ay fotoğrafı algılama sistemi hakkında bir açıklama paylaştı.

Açıklamaya göre, Sahne Optimizasyonu açıkken, yapay zeka 25X zoom veya daha yüksekte Ay’ın net bir fotoğrafını çekerken bunu algılıyor. Kullanılan teknoloji parlaklığı düşürüyor; parlak, düşük gürültülü bir resim üretmek için birden fazla kare yakalıyor ve detayı, bir sinir ağı yardımıyla, karşılaştırma için yüksek çözünürlüklü referans görüntüsü kullanarak artırıyor.

Sahne Optimizasyonu’nu kapatabilirsiniz. Ayrıca Samsung bunun, Ay’ın bulutlarla gizlenmiş bir fotoğrafını çektiğinizde veya açıkça Dünya’da çekilmemiş bir görüntü kullandığınızda işlemeyeceğini belirtiyor. Dünya’dan Ay’ın sadece tek ve sabit bir yüzü görünür. Bu nedenle uzaya gitmedikçe her zaman aynı Ay yüzeyini göreceksiniz.

samsung ay

Samsung’un bu savunması, Breakphotos rumuzlu Reddit kullanıcısının, Samsung’un orijinal sahnede olmayan detayları ekleyerek Ay görüntülerini sahte olduğunu iddia etmesinden sonra geldi. İddiayı desteklemek için Breakphotos, bilgisayar ekranında bulanık, düşük çözünürlüklü görüntülerin fotoğraflarını da çekti. Telefonun fotoğraftan kurtarabileceği herhangi bir bilgi yoktu. Yükseltilmiş pozlama ile bile, cihazın orada olmayan bilgiler eklediği görülüyordu.

Anlaşılan o ki, ortada açıkça yapılmış bir sahtekârlık yok. Samsung, gerçek çekimi temel alıyor. Ancak algoritmalar, objektiften aldığınız görüntüyü temsil etmeyen fotoğraflar üretirken açıkça bir aşırılığa gidiyor. Şirketin bunun farkında olduğu da görülüyor, zira Sahne Optimizasyonu’nu gerçek Ay’ın fotoğraflarını çekmek ile sadece onun görüntülerini çekmek arasındaki potansiyel karışıklığı azaltmak için geliştirdiğini söylüyor.

Tabii ki, bu son yaşananlar telefon üreticilerinin fotoğraf çıktısı üzerinde oynayıp etmek için eleştiri aldığı ilk zaman değil. Bazı markalar, gerçekçi olmayan portreler oluşturmak için, görünen vücut ve cilt kusurlarını gizleyen güzellik modlarını sunmuştu. Ancak, Samsung etkili bir şekilde, telefonlarının teknik olarak imkansız fotoğraflar çekebileceğini iddia ediyordu. Samsung Galaxy S23 Ultra ile çekilen Ay fotoğraflarını da buna bir örnek olarak gösterebilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER