Teknoloji

Galaxy S20 serisi satışlarına koronavirüs etkisi

samsung galaxy s20
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Her yıl yeni amiral gemisi telefonlar çıktığında, bunların seleflerine göre daha çok özellik barındırdığını, bununla birlikte fiyat sınırının daha da yukarı çıktığını görüyoruz. Ve yine her yıl, analistler ve pazar takipçileri tüketicilerin ne zaman doyum noktasına ulaşacaklarını ve harcamalarını kısacaklarını merak ediyor. Bu durum da doğal olarak akıllı telefon sektöründe bir yavaşlamaya neden olacak. İlk bakışta Galaxy S20’nin Güney Kore’deki ön siparişlerinin yavaş gitmesini bu nedene bağlayabiliriz, ancak Samsung faturayı başka bir unsura kesiyor: COVID-19 virüsüne, yani koronavirüse.

2019’un başlarında çıkan Galaxy S10 serisinin ilk ön sipariş gününde 140 bin adet satıldığı söylenmişti. Galaxy Note 10 serisinin ise ülkede piyasaya çıktığı ilk ayda 220 bin adet sattığı kaydedilmişti. Ancak S20’ye baktığımızda, Samsung’un kendi ülke pazarında sadece 70 bin 800 adet ön sipariş aldığı belirtiliyor.

Galaxy S20’nin bir ara basamak niteliğinde cihaz olduğunu söyleyerek bu düşüşü açıklamak mümkün olabilir. Ancak Samsung’un özellikle yeni kamera teknolojileri ekleyerek birçok değişiklik yaptığını kabul etmek gerekiyor. Yine de, yurt dışında gördüğümüz ilk incelemelerde, Galaxy S20 Ultra’nın 100 kat zum yapabilen kameranın performansının tahmin edildiği gibi olmadığı da belirtiliyordu. Samsung, bu eleştirileri kabul etti ve gelecek yazılım güncellemelerinde sorunu çözeceğini dile getirdi.

Ancak satışlardaki bu keskin düşüş çok farklı bir senaryoyu işaret ediyor. Güney Kore’de çıkan haberlere göre, satışlardaki düşüş daha çok koronavirüs salgını nedeniyle mağazaları ziyaret etmeye çekinen müşterilerle ilgili. Çevrimiçi alışveriş çağında yaşasak da, belirli ülke pazarlarında belirli ürünler için hâlâ fiziksel mağazalar tercih ediliyor. Bu konuyla ilgili olarak konuşan bir kaynak, indirimlerde yapılan keskin düşüşün de etkili olduğunu söylüyor. Bu da zaten fiyatı yüksek olan telefonu satın almayı daha da zorlaştırıyor.

Galaxy S20 satışlarının düşük gitmesi Samsung’un finansal tablosunu da etkileyecektir. Ancak henüz konuşmak için çok erken sayılır. Koronavirüs salgınının etkilerinin henüz çok görülmedi, Türkiye gibi ülkelerde Galaxy S20 satışlarının nasıl olduğunu göreceğiz. Galaxy S20 serisi bir süredir Türkiye’de de satılıyor, özellikle S20 ve S20 Plus fiyatları satın almak için nispeten uygun görünüyor.

Her şeye rağmen, bu örnek koronavirüs salgınının teknoloji dünyasına olan büyük etkilerini gösteren bir örnek olarak kayıtlara geçiyor. Üstelik salgının etkilerinin artması durumunda üretimin ve dolayısıyla satışların daha da düşmesi bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER