Teknoloji

Galaxy S10 yüz tanıma konusunda iPhone’lar kadar yetenekli olmayabilir

galaxy s10

Samsung‘un müstakbel amiral gemisi telefonu Galaxy S10, tasarım bakımından insanları hayallerindeki telefona biraz daha yaklaştıracak gibi görünüyor. Sonsuz Ekran adını verdiği ekran tasarımımın farklı versiyonlarını gözler önüne seren şirket, yeni versiyonlarla tamamen çerçevesiz bir ekran deneyimi yaşamayı mümkün kılmaya hazırlanıyor. Ancak Samsung bu deneyimi sunmak için başka özelliklerden feragat edeceğe benziyor.

Face ID, iPhone X‘dan bu yana Apple‘ın iPhone’larında en çok öne çıkardığı özellikler arasında yer alıyor. Pazardaki en gelişmiş yüz tanıma teknolojisi olarak tanımlanan Face ID’yi sunabilmek için Apple’ın iPhone X, iPhone Xs, iPhone Xs Max ve iPhone XR modellerinin ekranlarının üstünde bir çentik bulunuyor. Bu çentik Face ID’nin sunumu için gerekli sensör ve kamera düzenini barındırıyor.

Samsung’un ise S10’da ekranda sadece ön kamera için bir kesik açacağı ve sol üst köşedeki bu alana da ön kamerayı yerleştireceği söyleniyor. Ekranda tek bir boşluk olması, Face ID gibi bir yüz tanıma sistemi için yeterli alan olmadığı anlamına geliyor. Güney Koreli şirketin S10’un dört farklı versiyonunu yapacağı ve bu versiyonlardan birinde çift ön kameraya yer vereceği de son zamanlarda konuşuluyor. Ancak çift kameralı bir kurulumun da üç boyutlu yüz tanıma teknolojisi için yeterli olmadığını unutmamak gerekiyor. Google‘ın en yeni akıllı telefonları Pixel 3 ve Pixel 3 XL‘de de çift ön kamera bulunsa da, ikinci kamera geniş açılı selfie’ler için kullanılıyor.

Face ID kalitesinde bir yüz tanıma teknolojisi sunmak için bir nokta projektörüne ve zemin aydınlatıcısına da ihtiyaç duyuluyor. Güney Kore’den gelen haberlere göre, Samsung yeni ekran teknolojisinde ekranda kamera dışında sadece kızılötesi sensörü için bir alan yer alabilir. Ancak internete sızan ve Galaxy S10’a ait olduğu söylenen ekran koruyucularında sadece kamera boşluğu için bir alan bırakıldığı görülüyor. Bu da gelişmiş bir yüz tanıma teknolojisinin sunulma ihtimalini biraz daha aşağıya çekiyor.

Galaxy S10 Face ID kadar gelişmiş bir yüz tanıma teknolojisine sahip olmasa da, bunu başka bir biyometrik doğrulama çözümüyle telafi edecek gibi görünüyor. Samsung’un parmak izi tarayıcısını ekrana entegre etmek istediği uzun süredir biliniyor. Güney Koreli şirketin S10’da ekranın altına ultrasonik bir parmak izi tarayıcısı yerleştirmesi ve piyasadaki diğer optik çözümlere göre daha kullanışlı bir deneyim sunması bekleniyor. Bu haberlerin ve öngörülerin doğru olup olmadığını görmek içinse en azından 2019’un şubat ayına kadar sabretmek gerekiyor. Samsung’un Galaxy S10 ailesini MWC 2019’da tanıtması öngörülüyor.

İLGİLİ HABERLER