Manşetler

Galaxy Note 7 iris tarama sistemini geniş kitlelere yayacak

galaxy note 7 iris

galaxy note 7 irisSamsung’un yeni Galaxy Note 7 telefonu bir Note akıllı telefonundan beklenecek özellikleri bünyesinde barındırıyor. Büyük bir ekran, S Pen kapasitif ekran kalemi ve buna ek olarak suya ve toza dayanıklı gövde Note 7’yi zaten yeteri kadar çekici kılıyor. Ancak Note 7’yi daha da ilginç kılan bir özellik var; uzun zamandır dedikodusu yapılan iris tarayıcı nihayet Note 7 ile birlikte daha fazla tüketici elektroniği cihazında karşımıza çıkmış oluyor.

Galaxy Note 7 hem IR kamera modülü hem de yakınlık sensörü kullanarak tanımlama yapıyor. Note 7 sahibi telefonunu yüzünden yaklaşık 25-35 santimetre uzakta tuttuğunda çalışan sistem, sahibinin gözündeki iris tabakasını tarıyor ve telefonun hafızasında depolanan biyometrik veriye bağlı olarak cihazın ekran kilidini açıyor. Üstelik Note 7 sahipleri sözleşmeler, pasaport kopyası ve bunun gibi kişisel dokümanları telefonda güvenli ve iris taramasıyla açılabilen bir klasör içinde saklayabiliyor.

Samsung, iris tarayıcısının telefonun birincil güvenlik özelliği olmadığının altını çiziyor, bunun mevcut olan parmak izi sensörü yanına eklenen ek bir güvenlik katmanı olduğunu dile getiriyor. Bunu kullanmak da tamamen kullanıcının isteğine bırakılıyor. Ancak akıllı telefonlarda yer alan parmak izi tarayıcılarının güvenliğinin sorgulandığı bir ortamda iris tarayıcısını görmek bir hayli ilginç sayılır. Birçok araştırmacı, kurum veya korsan üç boyutlu parmak modelleriyle veya parmak izi fotoğraflarıyla bu tarz okuyucuların geçilebildiğini kanıtlamıştı.

İris taramaları tamamen hatasız sayılmaz, üstelik Samsung da bunun parmak izi tarayıcısından daha güvenli olduğunu söylemiyor. Ancak araştırmacılar iris tabakasını kopyalamanı daha zor olduğunun altını çiziyor.

İris tarama özelliği Note 7 ile birlikte biraz daha yaygınlaşacak. Microsoft’un Windows tabanlı Lumia 950 ve 950 XL akıllı telefonlarında ve Windows 10 dizüstü bilgisayarlarının bazıları şimdi Windows Hello ile iris tarama özelliklerini de sunuyor. Ayrıca iris taramanın gelecekte iPhone’lara da gelebileceği belirtiliyor.

Samsung kısa vadede iris taramasını geniş bir kullanıcı kitlesine getiren tek üretici olacak. Bu özelliğin birkaç ay sonra çıkacak Galaxy S8 ve S8 edge telefonlarında da yer alması kuvvetle muhtemel görünüyor.

İLGİLİ HABERLER