Manşetler

Samsung Galaxy A73, A53 ve A33 tanıtıldı, işte başlıca özellikleri ve ilk yorumlar

Galaxy A73, A53, A33 özellikleri ve bu telefonlarla ilgili ilk yorumlar Galaxy A serisinin yeni üyelerinin tanıtımı ile belli oldu.
samsung galaxy a73 a53 a33

Galaxy A serisi Samsung’un yüksek fiyat-performans oranlı ve Türkiye’de de tüketicilerin yoğun ilgi gösterdiği modelleri bünyesinde barındırıyor. Samsung, bugün internet üzerinden yayınladığı Galaxy A Serisi etkinliği ile yeni ürünlerin duyurularını gerçekleştirdi. Bir süredir sızıntılarına burada yer verdiğimiz Galaxy A73, Galaxy A53 ve Galaxy A33 resmiyet kazandı. Bu telefonun özellikleri ve kısa süreliğine de olsa deneyimlediğimiz telefonlarla ilgili ilk yorumlar makalede ve videoda yer alıyor.

Bu üç telefon içinde geçen yılki seleflerine göre en büyük ilerlemeyi kaydeden Galaxy A33 oluyor. Bu telefonun tasarımı A53 ve A73 ile biraz daha yakın hâle getirilmiş. Diğer iki telefonda ise seleflerine göre ufak tefek düzenlemeler yapılmış. Arka taraftaki kamera modülü dikdörtgen şekilli, arka yüzeyle bütünlük oluştururken dışa doğru hafif çıkıntı yapıyor. Her bir telefonda dört tane arka kamera var. Samsung, telefonlarda cam ve plastik kullanırken hepsinin seleflerine göre daha kaliteli ve ele rahat oturan bir his verdiğini söyleyebiliriz. Galaxy A53 ve A73 parlak metalik görünümlü kenarlara sahipken A33’te ise mat metalik görünümlü kenarlar var. Her bir renk seçeneğinde kenarlar telefonun arka yüzüyle uyumlu tonlarda geliyor. Beyaz ve siyah gibi klasik renkler her telefon için varken, her birine özel renk seçenekleri de var. Örneğin Galaxy A73’ün yeşil rengi bir hayli hoş görünüyor. Telefonların sağlamlığına ek olarak her biri IP67 sertifikasıyla belgelenen suya ve toza dayanıklılık özelliğine sahip. 1 metre derinliğe kadar suda yarım saat boyunca hiçbir şey olmadan kalabiliyor.

samsung galaxy a73 a53 a33

Samsung’un Galaxy A33’te Sonsuz-U, A53 ve A73’te ise Sonsuz-O olarak adlandırdığı ekranlara yer verdiğini görüyoruz. Bunlar ekrandan fazla alan çalmıyor. Ekranların her biri Super AMOLED teknolojisine sahip. A33’ün 6.4 inç ekranı 90 Hz, A53’ün 6.5 inç ve A73’ün 6.7 inç ekranı ise 120 Hz yenileme hızı desteğine sahip. Her bir telefonun yeterli parlaklığı, geniş görüş açıları var. Dış ortamda da rahat kullanım sunacaklarını düşünüyoruz. Super AMOLED ekranın varlığı, ekran içi parmak izi okuyucusunun kullanımına da izin veriyor. Samsung’un belirttiğine göre optik parmak izi okuyucusu kullanılmış.

Her üç telefonun ortak özelliklerinden bir tanesi stereo hoparlörlere sahip olmaları. Akıllı telefon ortalamalarında bir ses çıkış şiddeti var. Çevresel ses etkisi yeterli, tizler aşırıya kaçmıyor. Harici hoparlör veya kulaklık olmadan tatmin edici bir video izleme veya müzik dinleme deneyimini her üç telefon da sunacaktır. Bu arada A33, A53 ve A73’ün üçünde de 3.5mm kulaklık jakı yok. Kutudan da kulaklık veya güç adaptörü çıkmıyor. Sadece tek bir USB kablosu ve SIM kart iğnesi aksesuar olarak yer alacaktır.

Galaxy A33 ve A53’te Samsung tasarımı, 5nm tabanlı Exynos 1280 işlemci bulunuyor. A73 ise Snapdragon 778G ile geliyor. Galaxy A33’ün 6 GB RAM ve 128 GB dahili hafızası bulunuyor. Diğer iki telefonda 8 GB RAM ve 128 GB ile 256 GB depolama alanı seçenekleri var. Samsung, sadece A73’ün 256 GB kapasiteli versiyonunu Türkiye’ye getirmeyi planlıyor. Hem 128 GB hem de 256 GB çoğu kullanıcı için yeterli olacaktır. Ancak fotoğrafları, videoları ve diğer belgeleri için daha fazla alan isteyenler 1 TB’ye kadar kapasiteye sahip kartları destekleyen microSD kart yuvalarını telefonlarda bulacaklar. Öte yandan Galaxy A33 veya A53 satın alanlara 100 GB kapasiteli OneDrive bulut depolama alanı ücretsiz olarak veriliyor.

samsung galaxy a73
Samsung Galaxy A73

5G desteği de Galaxy A33, Galaxy A53 ve A73’ün ortak özellikleri arasında yer alıyor. Samsung geçen yıl A52’nin 5G destekli ayrı bir versiyonunu çıkarmıştı. Bu yıl ise böyle bir ayrımın olmadığını, serinin bu üç önde gelen telefonunda yeni nesil mobil şebeke desteğinin bulunduğunu görüyoruz. Ayrıca Galaxy A73’ün Wi-Fi 6 desteğine sahip olduğunu da belirtelim.

5000 mAh kapasiteli pil de üç telefonun paylaştığı ortak özellikler arasında yer alıyor. Yukarıda belirttiğimiz gibi, telefonların kutusundan güç adaptörü çıkmıyor. 25W hızlı şarj desteğini her üç telefonda da görüyoruz. Bu, özellikle A33 için dikkate değer bir yenilik olarak nitelendirilebilir. Ancak bu hızlı şarj desteğinden tam olarak yararlanmak için ayrı bir güç adaptörü edinmeniz gerekecek.

Android 12 ve One UI 4.1 bu üç telefonda da yüklü olarak geliyor. Çeşitli Samsung ve Google uygulamaları yüklü olarak geliyor. Daha önce Microsoft’un çeşitli uygulamalarını da yüklü olarak görürdük, ancak bu sefer sadece OneDrive’ın yüklü durumda bulunduğunu görüyoruz. One UI 4.1 bu yılın başlarında duyurulan Galaxy S22 serisiyle birlikte gelmişti. Samsung şu sıralar daha eski amiral gemisi telefonlarına da bu sürümü sunuyor. Yeni Galaxy A serisi telefonlara sahip olanlar, bu yenilikleri hemen kullanmaya başlayacaklar.

Samsung Galaxy A53

Her bir telefonun arkasında dört tane kamera bulunuyor. Galaxy A33’te 48 megapiksel, f/1.8, optik görüntü sabitleme özellikli ana kamera, 8 megapiksel, f/2.2 ultra geniş kamera, 2 megapiksel, f/2.4 derinlik sensörü, 5 megapiksel, f/2.4 makro lens yer alıyor. Galaxy A53’te ise 64 megapiksel, f/1.8, optik görüntü sabitleme özellikli ana kamera, 12 megapiksel, f/2.2 ultra geniş kamera; 5 megapiksel, f/2.4 derinlik kamerası ve 5 megapiksel, f/2.4 makro lens yer alıyor. Son olarak Galaxy A73’te ise ana kameranın çözünürlüğü 108 megapiksele çıkıyor, f/1.8 ve optik görüntü sabitleme korunuyor. Ayrıca diğer ultra geniş, derinlik ve makro kameralar da, Galaxy A53’tekiyle aynı nitelik ve niceliklerle bu telefonda yer alıyor. Ön tarafta ise Galaxy A33’ün 13 megapiksel, f/2.2 selfie kamerası var. A53 ve A73 ise 32 megapiksel, f/2.2 selfie kamerayı paylaşıyor.

Geçen yıl Galaxy A72‘de telefoto kamera bulunuyordu. Bu sayede 30 kata kadar Space Zum özelliği mevcuttu. A73’te ise 10 kata kadar yakınlaştırma var. Yapay zekâ desteğiyle görüntü kalitesinden ödün vermeden bu kadar yüksek bir yakınlaştırma yapılıyor. Öte yandan yapay zekâ yardımıyla nesne silme ve bunun gibi çeşitli düzenleme araçları var. Kamera uygulamasında Tek Çekim, Pro fotoğraf gibi modlar da bulunuyor. Ayrıca ön ve arka kamera ile, Snapchat tarafından sunulan filtrelere kolay erişim sağlayan Eğlence modunu görüyoruz. Video tarafında ise her üç telefon saniyede 30 kare hızında 4K video kaydı yapabiliyor. Optik görüntü sabitlemenin varlığı sayesinde durağan çekimler yapabilirsiniz.

Samsung Galaxy A73, A53 ve A33 modelleri çok yakında Türkiye’de satışa sunulacak. Bu arada Samsung, Galaxy A serisine A13 ve A23 gibi yeni üyeleri de ekleyecek. Bu modeller de önümüzdeki haftalarda ülkemizde piyasaya çıkacaktır.

İLGİLİ HABERLER