İncelemelerManşetler

Samsung Galaxy A70 İncelemesi

Galaxy A70 inceleme yazısında Samsung Galaxy A serisinin Türkiye'deki en büyük ekranlı üyesiyle ilgili yorumlar ve video yer alıyor.
galaxy a70 inceleme android 11

samsung galaxy a70Samsung Galaxy A70
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

Samsung 2019 yılıyla birlikte Galaxy A serisini baştan aşağı yeniledi. Galaxy J serisine son veren şirket, ilgi gören o seri altında sunulan ürünlerini de Galaxy A çatısı altına taşıyor. Bu durum daha şimdiden yeni Galaxy A serisinin epey kalabalık olmasını sağladı. Galaxy A70 de serinin ilk tanıtılan üyelerinden bir tanesi oldu. Mart ayında, MWC 2019’un hemen ardından duyurulan Galaxy A70, şu anda Türkiye’de satılan en büyük ekranlı A serisi üyesi olma sıfatını taşıyor. 6.7 inç ekranıyla büyük ekran deneyimi sunan, arka tarafta da üç kamera bulunduran Android telefon ile ilgili izlenimler, yorumlar ve diğer detaylar Galaxy A70 inceleme yazısında yer alıyor.

Galaxy A70 inceleme: Tasarım

Galaxy A70 şimdiye kadar gördüğümüz en büyük Samsung Android telefonlarından bir tanesi. Köşeden köşeye 6.7 inç uzunluklu ekranıyla, gerçekten de Samsung’un amiral gemisi Galaxy Note ve S serisi akıllı telefonlarında gördüğümüzden daha büyük bir ekrana sahip.

Büyük bir ekrana sahip olmasına rağmen, 20:9 görüntü oranı, ekranı dar ve uzun bir hâle getiriyor. Bu da telefonun avuç içinde tutulmasını biraz daha kolay hâle getiriyor. Ne var ki, tek elle tutarken ekranın üst kısmındaki unsurlara ve kontrollere ulaşmak kolay olmuyor. Neyse ki, işletim sisteminde yer alan tek elle kullanım modu, kullanıcı arayüzünü küçülterek üst kısımdaki unsurlara daha rahat biçimde erişim fırsatı veriyor.

Ekranın etrafını saran çerçeve çok kalın sayılmaz. Sadece alt tarafta biraz daha kalın bir bölüm bulunuyor. Ekranın üst kısımında sadece selfie kamerasının yerleştirildiği damla çentik var. Böylelikle yüzde 86 gibi yüksek bir ekran-gövde oranına ulaşılmasını sağlıyor. Ahize hoparlörünü de kameranın üstünde görüyoruz. Ekranın köşeleri, cihazın köşelerine uyum sağlayacak biçimde yuvarlatılmış. Bunun da cihazın görünümünü daha şık hâle getirdiğini söyleyebiliriz.

7.9 milimetrelik gövde kalınlığı da büyük ekranlı Galaxy A70’in elde biraz daha rahat biçimde tutulmasını sağlıyor. Arka tarafın uzun kenarlara doğru hafif kavis yapan tasarımı da cihazın rahat biçimde tutulmasına katkıda bulunuyor.

Galaxy A70’i cam ve metal birleşimi bir telefon gibi düşünebilirsiniz. Ancak durum farklı. Galaxy A70’in önünde Gorilla Glass 3 ekran camı var. Ancak arkasında cam yerine plastik kullanılıyor. Samsung bu maddeyi “3D Glasstic” olarak adlandırıyor. Görünüş itibarıyla Galaxy S10+’ın cam yüzeyinden farklı durmuyor, bir o kadar parlak ve göz alıcı. Kenarları da metal görünüme sahip olsa da plastikten yapılmış. Plastikten yapılmış olması, telefonun normale göre daha hafif olmasını sağlıyor. 183 gr. ağırlığın bu telefon için makul olduğunu söyleyebiliriz.

Telefonun üst kısmında sadece mikrofon varken, alt kenarda 3.5mm kulaklık jakı, USB-C portu, mikrofon ve hoparlör sıralanıyor. Sağ kenarda ses ve güç tuşları, biraz üst kısma doğru olacak şekilde sıralanmış. Bu tuşların konumları fena sayılmaz, tek elle tutuşta bile erişimde sorun olmuyor. Tuşların derinliği fazla değil, güç tuşunu kullanmakta sorun yok. Ancak tek elle kullanım sırasında ses tuşlarını kullanmak biraz daha zahmetli olabiliyor.

Sol kenarda da nanoSIM ve microSD kart tepsisi var. Aslında ikinci bir SIM kart yuvası da var, ancak Türkiye’de satılan Galaxy A70’te sadece tek SIM kart desteği mevcut durumda. Arka tarafa baktığımızda üç adet kameranın düşey yönde, dışa doğru hafif çıkıntı yapacak şekilde sıralandığını görüyoruz. Bunun hemen altında da LED flaş var. Her ne kadar kamera birimi dışa doğru çıkıntı yapsa da, telefonu herhangi bir yüzeye, arkası yüzeye bakacak şekilde yerleştirdiğinizde, gayet kararlı durduğunu söyleyebiliriz.

Galaxy A70’in mercan, mavi, siyah ve beyaz olmak üzere dört farklı renk seçeneği var. Her bir renk seçeneği gayet şık görünüyor. Elimizdeki mercan renk için de aynısı geçerli.

Galaxy A70 inceleme: Donanım ve Performans

Galaxy A70’in 6.7 inç ekranıyla Samsung’un Galaxy Android telefonları içinde ekran büyüklüğü bakımından başlarda geldiğini söylemiştik. Üstelik 20:9 görüntü oranıyla biraz daha ince ve uzun ekran var karşımızda. 1080 x 2400 piksel çözünürlüklü bu ekran 393 ppi piksel yoğunluğu değerine sahip. Ekranın keskinliği ve netliği gayet makul, herhangi bir sıkıntı yaşatmıyor.

Super AMOLED ekran yüksek parlaklığa ve canlı renklere sahip. Ekran ayarları içinden renk profilini değiştirebilirsiniz. Doğal profilde renkler biraz daha solgun görünürken, Canlı profilini seçtiğinizde renk desteği biraz daha genişliyor. Özellikle film izlerken veya fotoğraflara bakarken Canlı profili daha iyi bir görünüm sunuyor. Üstelik Canlı modu seçtiğiniz takdirde beyaz dengesini elle değiştirmeniz de mümkün. Hatta daha da ileri giderek kırmızı, yeşil ve mavi renk ayarlarını da özelleştirebilirsiniz. Öte yandan ekranın dış ortamda görünürlüğünün de iyi seviyede olduğunu söyleyebiliriz. Fotoğraf çekerken veya harita uygulamasına bakarken sıkıntı çekmezsiniz.

A70’te Samsung’un deyimiyle Sonsuz-U ekran var. Yani ekranın üst kısmında selfie kamerası için açılmış bir çentik var. Bunun dışında ön yüzün neredeyse tamamını kaplayan bir ekran var. Bu durum görselliği daha yüksek seviyelere taşıyor. Geniş ekran web sitelerinde gezinmek veya kitap okumak için fazlasıyla elverişli. Üstelik tam ekranda video izlerken de damla çentik görüntünün çok az bir kısmını kapatıyor. Tam ekran destekli oyunlar için de aynı durum geçerli.

Galaxy A70’in alt kenarında yer alan tek bir hoparlörü bulunuyor. Bu hoparlörün ses çıkış şiddeti akıllı telefon ortalamalarında. Bas seviyesi fena sayılmaz, en yüksek ses şiddetinde tizler de çok patlama yapmıyor. YouTube’da video izlemek için yeterli, ancak Netflix’te bir şeyler izlemek isterseniz, bir kulaklık daha rahat etmenizi sağlayabilir. İyi ki, alt kenarda 3.5mm kulaklık jakı var. Bu sayede kulaklık konusunda bir kısıtlama söz konusu olmuyor.

İçerideki donanım bileşenlerine baktığımızda, Qualcomm Snapdragon 675 işlemciyi görüyoruz. 11nm tabanlı bu işlemciyi Samsung ve Qualcomm birlikte tasarladı. Sekiz çekirdekli işlemci Adreno 612 GPU’yu da barındırıyor. Elimizdeki telefonda 6 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza var. microSD kart yuvası da mevcut, ancak çoğu kullanıcı için 128 GB kapasite yeterli olacaktır.

Galaxy A70, e-posta görüntüleme, video izleme, fotoğraf veya video çekimi gibi günlük işleri gayet iyi şekilde yerine getiriyor. Ufak tefek takılmalar dışında kullanıcı arayüzünün de genel olarak akıcı olduğunu söyleyebiliriz. Uygulamaların ve oyunların açılışı da fazla bekletmiyor. Oyun konusunda da Galaxy A70’in çoğu kullanıcı için tatmin edici olacağını söyleyebiliriz. Benchmark testleri de pratikteki izlenimlerimiz doğrultusunda sonuçlar veriyor. Isınma konusunda da Galaxy A70 fazla sıkıntı çıkarmıyor. Benchmark testlerinde bile cihazın sıcaklığının makul sınırlar arasında kaldığını gördük.

Galaxy A70 inceleme: Pil ve Kablosuz Bağlantı

Pil tarafına baktığımızda, Samsung Galaxy A70’in 4500 mAh gibi yüksek kapasiteli bir pile sahip olduğunu görüyoruz. Yoğun kullanımda bile bu pil bir günü rahatlıkla çıkarmayı başarıyor. Hatta çoğu kullanıcının iki güne varan bir çalışma performansını yakalayabileceğini söyleyebiliriz. Galaxy A70’in bir başka özelliği de hızlı şarj desteğine sahip olması. Kendi segmenti için ilk kez böyle bir özelliğin sunulduğunu söylemek yanlış olmaz. Kutudan çıkan 25W şarj adaptörü, Galaxy S10 ailesinin üyeleriyle gelen şarj adaptöründen daha yüksek kapasiteye sahip. Üstelik şarj adaptörü de USB-C çıkışlı, bu nedenle elinizde bulunan USB-C – USB-A kablolarını şarj adaptörüyle telefon arasında bağlantı için kullanmazsınız. Yarım saatte pilin yüzde 40-45’lik kısmını doldurmak mümkün oluyor.

Kablosuz bağlantı tarafına baktığımızda Galaxy A70’in günümüzün ihtiyaçlarını karşıladığını görüyoruz. 802.11a/b/g/n/ac Wi-Fi, Bluetooth 5.0, GLONASS, A-GPS, GALILEO ve BDS destekli GPS, NFC mevcut. Aynı zamanda FM radyo da var.

Kimlik doğrulama sistemi konusunda da Galaxy A70’in yeni sayılabilecek bir teknolojiyi, ekran içi parmak izi okuyucusunu barındırdığını görüyoruz. Sisteme parmak izi eklemek fiziksel bir parmak izi okuyucusununkinden farksız. İlk başlarda da gayet hızlı çalıştığını söyleyebiliriz. Ancak zaman geçtikçe parmak izi okuyucusunu kullanmak bizim için giderek daha zor hâle geldi. Parmak izinin doğru noktasını ekrana temas ettirmek ve normale göre biraz daha fazla bastırmak gerekiyor. Bununla birlikte şimdiye kadar deneyimlediğimiz her ekran içi parmak izi okuyuculu cihazda sorun yaşadığımızı da söyleyelim. Eğer arkaya yerleştirilmiş fiziksel bir parmak izi okuyucusu olsa, kullanıcılar daha rahat edebilirdi.

Bununla birlikte kolaylık arayan, güvenlik seviyesi konusunda fazla endişe taşımayanlar için yüz tanıma da mevcut. Samsung, Galaxy S10 ailesinin üyelerinde gördüğümüz, yüzle ekran kilidi açma işlemi sırasında kameranın etrafında uyguladığı ekran animasyonunu Galaxy A70’e de taşımış. Yüz tanıma kullanılırken ön kameranın alt kısmında bir ekran animasyonu dikkatinizi çekecektir. Küçük, ancak hoş bir ayrıntı olarak aktarmak istedik.

Galaxy A70 inceleme: Yazılım

Samsung Galaxy A70’te Android 9 Pie ve bunun üstünde Samsung One UI kullanıcı arayüzü geliyor. One UI, parmak dostu uygulama ikonları ve diğer kullanıcı arayüzü unsurlarıyla Galaxy A70’i rahatlıkla kullanmayı sağlıyor. Yüklü gelen uygulamalar konusunda da fazla aşırıya kaçılmıyor. Son zamanlarda çıkan Samsung Galaxy telefonlarında gördüğümüz çoğu temel uygulama bu telefonda da mevcut. Daha fazlasını da Google Play’den ya da Samsung’un Galaxy Apps uygulama ve içerik mağazasından indirebilirsiniz.

One UI kullanıcı arayüzü, yukarıda da belirttiğimiz gibi büyük boyutlu görsel unsurlarıyla tek elle kullanımı da kolaylaştırıyor. Özellikle Hızlı Ayarlar tam ekrana yayılan yapısıyla çok daha kullanışlı hâle geliyor. Öte yandan Samsung, Android 9 Pie’ın dokunmatik ekran navigasyon hareketlerini kendine has biçimde uyguluyor. Eğer isterseniz, ekranın alt kısmındaki klasik navigasyon çubuğu yerine ekranın alt kısmından yukarı doğru sürükleyerek kullanabileceğiniz hareketleri tercih edebilirsiniz. Bu hareketleri saf Android’in dokunmatik ekran hareketlerine göre daha az kullanışlı bulduğumuz için, klasik navigasyon çubuğunu kullanmayı tercih ettik. Sadece önceden saptanmış olarak gelen geri ve çoklu görev kontrollerinin yerini değiştirdik.

Bixby Home arayüzü yine Ana ekranın en solundaki panelde kullanıcıları bekliyor. Galaxy A70’i deneyimlediğimiz süre boyunca burayı neredeyse hiç kullanmadığımızı belirtmeliyiz. Neyse ki, Samsung isteyenler için burayı kapatma imkanı veriyor. Bu arada Always On Display adı verilen, ekran kapalıyken saati ve bildirimleri gösterme özelliği Galaxy A70’te de mevcut. Üstelik ekran kapalıyken gösterilecek görsel unsurları özelleştirme fırsatınız da bulunuyor.

Ayarlar menüsüne baktığınızda bazı yararlı araçlar göreceksiniz. Örneğin Dijital sağlık; ekran süresi, rahatla ve uygulama zamanlayıcıları gibi bölümleriyle Galaxy A70 kullanımınızı denetliyor, ondan daha verimli ve ölçülü biçimde yararlanmanızı sağlıyor. Cihaz bakımı ise; pil, depolama, hafıza ve güvenlik gibi unsurları daha kolay ve anlaşılır biçimde kontrol etmeyi mümkün kılıyor. Tek bir tıklatmayla Galaxy A70’i optimize edebilir ve en iyi şekilde çalışır hâle getirebilirsiniz.

Galaxy A70 inceleme: Kamera

Samsung Galaxy A70’in arkasında üç adet kamera var. Ana kamera 32 megapiksel çözünürlük ve f/1.7 diyafram ve faz algılamalı otomatik odak gibi özelliklere sahip. Bu kameraya 8 megapiksel, sabit odaklı, f/2.2 diyafram değerli ultra geniş açılı kamera eşlik ediyor. Aynı zamanda 5 megapiksel, sabit odaklı ve f/2.2 diyaframlı derinlik sensörü mevcut. Ayrıca bunlarına altında LED flaşı da görüyoruz.

Kamera uygulamasına baktığımızda, daha önce deneyimlediğimiz Galaxy S10+ ve Galaxy S10e gibi üst sınıf 2019 model Galaxy telefonlarında gördüğümüz, One UI ile birlikte gelen kamera arayüzünü görüyoruz. Yan tarafta bulunan güç tuşuna art arda iki kez basarak Kamera uygulamasını açabilir, hemen fotoğraf veya video çekebilirsiniz. Standart ve ultra geniş açılı kamera arasındaki geçişi de, çekim modlarının hemen yanına yerleştirilmiş, iki ve üç adet ağaç ile gösterilen kontrol yardımıyla kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Çekim modları arasında Canlı Odak, Pro ve benzeri modları görüyoruz. Pro modu pozlama telafisi, ISO ve beyaz dengesi gibi ayarları özelleştirmeye izin veriyor. Öte yandan Fotoğraf modunda kullanabileceğiniz, sahneye göre parametreleri otomatik olarak ayarlayan Görsel zekâ modunu da görüyoruz.

Galaxy A70’te fotoğraflar için varsayılan çözünürlük 12 megapiksel. Yani, Kamera uygulamasını açıp arka kamerayla çekim yaptığınızda çekilen fotoğraflar standart olarak 12 megapiksel çözünürlükte. Eğer isterseniz, görüntü oranı ayarları içinden 3:4H’yi seçerek 32 megapiksel çözünürlüklü fotoğraflar da çekebilirsiniz. Bu seçenek aktif durumdayken Auto HDR ya da HDR kullanılamıyor.

32 megapiksel çözünürlüklü fotoğraflar biraz daha keskin görünmekle birlikte, yakınlaştırma yapıp detaya indiğimizde, epey fazla oranda pürüzsüzleştirme yapıldığını ve detayların kaybedildiğini görüyoruz. Belki fotoğraflarınızın baskısını almak isterseniz, yüksek çözünürlükte çekimi tercih edebilirsiniz. Ancak sosyal medyada paylaşacağınız veya A70’te duracak fotoğraflar için bu kadar yüksek çözünürlüğe gerek yok gibi görünüyor.

Genel olarak çekim yaptığımız 3:4 görüntü oranlı, 12 megapiksel fotoğraflar için konuşacak olursak, aynı detay yoksunluğunun bu çözünürlükteki fotoğraflarda da olduğunu görüyoruz. Yazılım tarafından yapılan pürüzsüzleştirme detayların kaybedilmesine neden olmuş. Bununla birlikte gündüz, dış ortamda yaptığımız bazı çekimlerde de odaklamanın düzgün olmadığını gördük. Eğer çok özendiğiniz sahneler varsa, çekim yaptıktan sonra fotoğrafı kontrol etmeniz, mümkünse yakınlaştırarak detaylara bakmanız iyi olacaktır.

Her ne olursa olsun, ışığın yeterli olduğu koşullarda elde ettiğimiz fotoğraflar renk doğruluğu ve canlılığı bakımından memnun edici seviyede. Özellikle HDR’ın iyi şekilde çalıştığını ve fotoğraflarda karanlık ve aşırı aydınlık bölgeler arasında iyi bir denge kurduğunu ve renkleri daha da canlandırdığını gördük. Bu arada Auto HDR açık olsa da, bazen HDR’yi elle açıp müdahalede bulunmak daha iyi sonuçlar elde etmenize yardımcı olacaktır.

Gece veya düşük ışıkta yapılan çekimlere baktığımızda, renklerin canlılığı ve doygunluğu bakımından herhangi bir sorun yok. Ancak yüksek pozlama nedeniyle fotoğrafların doğallığı azalıyor, aynı zamanda gürültünün etkisi dikkate değer hâle geliyor. Öte yandan optik görüntü sabitleme gibi bir sistemin olmaması nedeniyle, gece veya düşük ışıkta yaptığınız çekimlerde bulanıklık biraz daha fazla oluyor. Öte yandan detaylar bakımından da gece çekimleri iyi seviyede değil. Samsung’un gece veya düşük ışık performansını güncellemelerle daha iyi hâle getirmesi gerekiyor.

Makro çekimlerde Galaxy A70 memnun edici sonuçlar veriyor. Çiçek veya yemek çekimlerinde bu akıllı telefon iyi işler çıkarır. Arkadaki derinlik sensörü sayesinde Canlı Odak modunda yapılan çekimler de fena sonuçlar vermiyor. Arka plan ile ön plan arasındaki ayrıştırma genel olarak iyi biçimde gerçekleştiriliyor. Ne var ki, sarkan saç teli gibi bazı küçük hususlarda sınırlar tam olarak çizilemiyor ki, bu da çok fena sayılmaz.

Ön tarafta yer alan 32 megapiksel selfie kamerası da varsayılan olarak 12 megapiksel çözünürlükte fotoğraf çekiyor. Eğer isterseniz, tam çözünürlükte fotoğraflar da çekebilirsiniz. Auto HDR ise sadece 12 megapiksel çekimlerde kullanılabiliyor. Selfie fotoğrafları yeteri kadar detaylı ve renkler bakımından da iyi seviyede. Ancak gece veya düşük ışıkta yapılan çekimlerde pürüzsüzleştirme efekti etkisi daha yoğun biçimde hissediliyor. Gece selfie çekimlerinde Galaxy A70’i mümkün olduğu kadar sabit tutmaya bakın.

Galaxy A70 ile saniyede 30 kare hızında 4K video çekimi yapabilirsiniz. Aynı zamanda saniyede 30 ve 60 kare hızlarında 1080p Full HD çekim modları da var. Ultra geniş açılı kamerayı video çekimlerinde de kullanabilirsiniz. Ancak bu imkan sayede saniyede 30 kare hızında 1080p video modunda sunuluyor. Galaxy A70 ile çekilen 4K videolarda kontrast ve netlik iyi seviyede. Aynı zamanda renklerin dengesi de iyi biçimde ayarlanmış. Ne var ki, görüntü sabitleme sisteminin olmaması, ufak hareketlerin bile görüntüde titreme olarak geri dönmesine neden oluyor. Ses kaydı kaliteli, ancak dış ortamda çekim yaparken rüzgar sesinin videolara epey etki ettiğine tanık olduk.

Galaxy A70 inceleme: Sonuç

Samsung Galaxy A70’in öne çıkan en önemli unsuru büyük ekranı oluyor. Büyük ekranlı telefon kullanmayı sevenler için 6.7 inç Full HD Super AMOLED ekran fazlasıyla tatmin edici oluyor. İster video izleyin, ister bir şeyler okuyun, ister sosyal medyada gezinin; bu ekran sizi rahat ettirecektir. Ekran dışında 4500 mAh kapasiteli pil de A70’in en güçlü yanlarından bir tanesi oluyor. Bu pil normal yoğunluklu kullanımda iki güne varan çalışma imkanı sunarken, hızlı şarj desteği de kısa sürede bir günü rahatlıkla çıkarabilecek gücü sağlıyor.

Ekran ve pil dışında kalan unsurlar bakımından Galaxy A70 ortalama bir Android telefonu sayılır. Plastik ve cam birleşimi bir telefon olsa da, şık duruyor ve daha değerli bir görünüm ve his yaratmayı başarıyor. Büyük ekranlı olsa da, ince ekran çerçevesi ve düşük kalınlığı da tek elle tutup kullanmaya olumlu katkı sağlıyor. Snapdragon 675 işlemci performans bakımından ortalamalarda, ancak günlük ihtiyaçları rahatlıkla yerine getirecektir. Android 9 Pie ile gelmesi memnun edici. Bunun üstünde gelen One UI kullanıcı arayüzü de bu büyük ekranlı telefonu kullanmayı kolaylaştırıyor.

Her ne kadar üç tane arka kamera barındırsa da, Galaxy A70’in kamera performansı ortalamanın üstüne çıkmayı başaramıyor. İdeal ışık koşulları altında iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Ancak ışık şiddeti azalmaya başladığında kamera performansı düşüyor. Samsung, güncellemelerle bunu düzeltebilir. Yine de, kamerası doğum günü ve benzeri özel günlerde düzgün ve beğeninizi kazanacak fotoğraflar çekecektir.

Yukarıdaki unsurlar dışında Galaxy A70, evinde Samsung markalı beyaz eşya ve TV’ler barındıranların, telefonlarını cihaz ekosistemine kolaylıkla eklemesine izin verecektir.

samsung galaxy a70Samsung Galaxy A70
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER