Teknoloji

Gabe Newell Valve’ın tarayıcı geçmişini izlediği iddiasını reddetti

Geçtiğimiz günlerde Reddit’te yayınlanan bir raporda, video oyun yapımcısı Valve tarafından kullanılan bir hile karşıtı yazılımın şirkete kullanıcıların internet tarayıcı geçmişlerini izleme imkanını verdiği iddiası ortalığı karıştırdı. Valve söz konusu iddiayı şirketin en yetkili ismi olan kurucusu Gabe Newell imzasıyla yapılan bir açıklamayla yalanladı.

valve-110912

Reddit’te yayınlanan raporda, Steam’de bulunan oyunlarda saldırı ve hileleri önleme amacıyla kullanılan Valve Anti-Cheat (VAC) isimli yazılımın kullanıcıların bilgisayarlarından DNS verilerini çektiği ve bu verileri Valve’a gönderdiği ve böylelikle şirketin Steam kullanıcıların internette gezinme alışkanlıklarına dair bilgiye ulaştığı öne sürülüyor. Normalde bu tarz iddialara fazla yüz vermeyen Gabe Newell, raporda bulunan iddialara ilişkin olarak soru-cevap tarzında bir açıklama yaptı.

Steam kullanıcılarının tarama geçmişlerini Valve’a gönderip göndermediklerine dair soruya ”Hayır” cevabını veren Newell, kullanıcıların hangi yetişkin sitelerini ziyaret ettiğiyle ilgilenip ilgilenmedikleri sorusuna ise ”Aman Tanrım, hayır. Beynim eridi:” şeklinde ilginç bir cevap verdi. ”Valve’ın pazar başarısını kötü emelleri için mi kullanıyor?” sorusuna ise Newell, ”Zannetmiyorum. Ancak bizim güvenilirliğimiz konusundaki kararı kullanıcıların vermesi gerekiyor. Biz bu güveni kazanmak ve korumak için çok çalıştık.” cevabını verdi.

Newell VAC’nin neden DNS verilerini topladığını açıklamayı da ihmal etmedi. Oyunlardaki hilelerin her geçen gün biraz daha geliştiğini söyleyen Valve kurucusu, çevrim içi oyunlar için hile yazanların bu yolla para toplayabildiklerini belirtti. Söz konusu hile yazarlarından pek çoğunun hile yapmak için başvuran kullanıcıların paralarını garantili biçimde almak için çeşitli yöntemler geliştirdiğinin altını çizen Newell, böylelikle bugüne kadar hileye başvuran 570 kullanıcının cezalandırıldığını dile getirdi.

Valve olarak VAC hakkında konuşmayı fazla sevmediklerini doğrulayan Newell; VAC’nin ürkütücü bir yazılım olması gerektiğini, çünkü yazılımın ”anlaşılması güç” olmak için çabaladığını ifade etti. VAC’nin varlığının hilecilere sisteme saldırmak için daha fazla istek verdiğini söyleyen Newell, yazılımın hileyi durdurma konusunda her geçen gün daha iyi hale geldiğini sözlerine ekledi.

İlgili >> The Verge

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER