Manşetler

Fujifilm GFX100 ile birçok ilki bir arada sunuyor

fujifilm gfx100
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Fujifilm, geçtiğimiz yıl Photokina 100 megapiksel orta format kamera çıkaracağının sözünü vermişti. Fujifilm öyle ya da böyle, sözünde duruyor. 102 megapiksel orta format fotoğraf makinesi Fujifilm GFX100 resmiyet kazandı. Bu makine, yüksek çözünürlük seviyelerini nispeten küçük bir çantada her yere götürme fırsatını sunuyor.

Yaklaşık 10000 dolar ya da 10000 pound fiyat etiketiyle bu makine her bütçeye hitap etmiyor. Ancak karşılaştırılacak olursa, Hasselblad veya Phase One’ın ürünlerine göre nispeten daha düşük fiyat seviyesinde yer alıyor. Ayrıca Fujifilm’in üst sınıf optik aksesuarlarıyla birlikte kullanılabiliyor. Birçok Fujinon lensi sinema çekimleri için kullanılabiliyor. Bu da süper çözünürlüklü makineyi üst sınıf kullanıcılar için çekici hâle getiriyor.

Yeni model, 35mm fullframe sensörden yaklaşık 1,7 kat daha büyük olan 43.8mm x 32.9mm 55mm LF (büyük format) sensör kullanıyor.  İlk defa olarak “faz algılamalı pikseller içeren, arkadan aydınlatmalı sensör” kullanan makinenin otomatik odaklama hızıysa, önceki GFX modellerine göre iki kat daha arttı. GF63mmF2.8 lens ile birlikte kullanıldığında, hareket halindeki bir konuyu her zamankinden daha doğru bir şekilde izleyebilen AF sistemine sahip.

GFX100 için özel geliştirilmiş olan yeni sensör, 55mm çapında olup, yaklaşık 102 milyon etkin piksel adedi sunuyor. Dördüncü kuşak “X-Processor 4” işlemci ile birlikte çalıştığında ve Fujifilm?e özgü eşsiz renk üretimi ve aşırı keskin “Fujinon GF” lensler ile bütünleştiğinde dünyanın en yüksek seviyedeki görüntü kalitesine ulaşıyor. Sensörünün yüzeyinde bulunan 3,76 milyon adet faz algılamalı piksel sayesinde bir konunun çerçevenin neresinde olduğundan bağımsız olarak, hızlı ve doğru AF mümkün oluyor. Bu özellik, büyük format aynasız dijital fotoğraf makinelerinin devingenliğinde tamamen yeni bir standart oluşturuyor. Sensörün “arkadan aydınlatmalı” yapısıysa ışık miktarını daha isabetli olarak alırken daha iyi bir kumlanma performansı elde ediyor.

35mm fullframe formattan daha büyük sensörler kullanan makineler için dünya çapındaki diğer bir ilk ise, azami 5,5 stop “beş eksenli titreşim önleme” sunan gövde dahili görüntü sabitleme sistemi (IBIS). Bunun sonucunda, elden çekimlerde bile ultra yüksek çözünürlüklü fotoğraf üretmek mümkün hale geliyor.

GFX100, video kapasitesiyle de mevcut GFX 50S ve GFX 50R modellerine göre daha önde. GFX100, 4K30p video kayıt kapasitesi (10bit 4:2:2) sunan dünyanın ilk aynasız dijital fotoğraf makinesi oluyor.

Tüm bunların yanı sıra GFX100’ün gövdesi toza ve suya dayanıklı. Bu da onu sadece stüdyo ortamları için değil, açık alanlarda da kullanışlı hâle getiriyor.

5.76 milyon noktalı vizör, arkada bulunan LCD’yi ve 1.8 inçlik üst paneli tamamlıyor. Sonuç olarak bu aynasız orta format kamera farklı biçimlerde kontrol edilebiliyor. İster çekeceğiniz sahneyi ekranda canlı olarak görebilir, isterseniz eski usülü izleyerek vizörden yararlanabilirsiniz.

GFX100, 9 bin 999 pound olan sadece gövdeye ait fiyat etiketiyle Birleşik Krallık’ta satışa sunuldu. 27 Haziran’da da 9 bin 999 dolarlık gövde fiyatıyla ABD’de satışa çıkacağı belirtiliyor.

İLGİLİ HABERLER