Teknoloji

FTC’yle anlaşan Google hakkındaki tekel soruşturmalarından kurtuldu

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) ve Google arasında bir anlaşmanın yapılması pek çok kişi tarafından beklenmekteydi. Sonunda beklentiler gerçeğe dönüştü ve tarafların anlaşmaya vardığı resmen açıklandı. Bu anlaşmayla birlikte Google, FTC tarafından hakkında başlatılan tekel soruşturmalarından da kurtulmuş oldu. Bu soruşturmalardan birinde Google’ın arama sonuçlarını önceliklendirme yolları araştırılırken, bir diğerinde de Google’ın Motorola’ya ait standart-özel patentleri ihlal eden cihazlara yönelik satış yasağı getirme denemeleri inceleniyordu.

FTC Başkanı Jon Leibowitz, Google’ın satış yasağı getirmeye yönelik çabalarından vazgeçeceğini belirtti. Başkan, Google’ın bu hareketiyle rekabetin Amerikan tüketicilerinin lehine bir şekilde sürmesine katkıda bulunduğunu ifade etti. Bu tarz sıkıntılarda Google’ın bundan böyle bir hakeme başvuracağı belirtilirken, FTC Google’ın bu tutumunun sektörün tamamı için bir şablon vazifesi görmesini dilediğini duyurdu. Varılan anlaşma doğrultusunda Google, satış yasağı peşinde olduğu davalarını ve diğer hukuki başvurularını geri çekecek.

Arama sonuçları kısmındaysa Google, rakip servisleri kendi arama sonuçlarında çıkacak verilerden izinsiz olarak kaldırmayı bırakacağını açıkladı. Leibowitz, özellikle Yelp tarafından yöneltilen suçlamalara dikkat çekerken; Google’ın içinde bulunduğu iddia edilen davranışın problemli olduğunu ve rekabete zarar verdiğini dile getirdi. Leibowitz, Google’ın içinde bulunduğu tutumun yeniliğe yönelik teşvikleri göz ardı ettiğini sözlerine ekledi. Varılan anlaşma doğrultusunda Google, servise dahil olmak istemeyen şirketlere çıkış izni verecek. Şirket, AdWords platformundaki sınırlamaları da kaldırarak reklamverenlerin farklı platformları kullanmalarının da önünü açtı.

Google’ın arama sonuçlarında kullandığı algoritmaları değiştirmesine yönelik isteklerse FTC tarafından geri çevrildi. FTC, Google’ın arama algoritmalarında kullandığı bazı ufak numaraların olduğunu ancak bunun kabul edilebilir olduğunu belirtti. Google’ın ABD’nin en büyük şirketlerinden biri olduğunu söyleyen Leibowitz, FTC’nin aldığı kararlar doğrultusunda Google’ın ürünlerini kullanıcıları için daha iyi bir hale getirmeye odaklanabileceğini belirtti. Leibowitz, Google’ın bunu yaparken rekabet koşullarına saygı göstermesi gerektiğinin altını çizdi.

Google ve FTC arasında varılan anlaşmaya ilk tepkiler de gelmeye başladı. Yelp tarafından CNET’e yapılan açıklamada FTC’nin kendileri tarafından da dile getirilen Google’ın arama pazarındaki rekabet karşıtı tutumlarından bazılarını onayladığı, ancak arama algoritmalarıyla ilgili soruşturmanın kapatılmasının kendilerinde üzüntü yarattığı belirtildi.

İlgili >> FTC, CNET

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER