Teknoloji

FTC ve Google arasındaki anlaşmayı eleştiren Microsoft, çıkan sonucu ”kaçan bir fırsat” olarak tanımladı

microsoft surface buds

Google ve ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) arasındaki anlaşmaya farklı çevrelerden farklı tepkiler gelmeye devam ediyor. Olayın doğrudan taraflarından biri olan Yelp’in ardından, Google’ın en büyük rakiplerinden Microsoft da sonucu eleştirdi. Şirketin başkan yardımcısı ve hukuk müşaviri vekili Dave Heiner tarafından kalem alınan açıklamada, anlaşmadan doğan sonuç ”zayıf” ve ”garip” olarak tanımlandı. FTC’nin Google’ı benzer bir davranışı yeniden sergilemekten alıkoyacak kudrette bir karar almadığı belirtildi. Benzer doğrultuda bir eleştiri, FTC’nin kendi içinden J. Thomas Rosch tarafından da dile getirildi. Hem Heiner hem de Rosch, bağlayıcı bir anlaşmanın büyük bir eksiklik olduğunu vurgularken, mevcut anlaşmanın Google’ı hukuki anlamda durduramayacağını dile getirdiler.

Heiner, Google’ın standart-özel patentleri ihlal eden şirketlere karşı satış yasağı uygulamama sözünü özellikle hedef aldı. İki şirket daha önce patent anlaşmazlıkları gerekçesiyle çok kez karşı karşıya gelmişti. Microsoft, böyle bir durumda satış yasağı talebinde bulunmayacağına ilişkin söz verdiğine dikkat çekerken; FTC anlaşmasıyla Google’a çeşitli istisnai ayrıcalıklar verildiği belirtildi. Heiner, bu istisnai durumlar arasında patent lisansları müzakere edilirken satış yasağını bir tehdit olarak kullanma hakkının da olduğunu özellikle vurguladı. Anlaşmanın Google’ın AdWords platformuyla ilgili kısmını da eleştiren Heiner, FTC’yi endüstri hakkında yeterli ölçüde geri bildirim toplamamakla suçladı.

Microsoft’un Google’ın eksiksiz bir Windows Phone için YouTube uygulamasını kasıtlı olarak engellediğine yönelik iddiasını da bir kez daha dile getiren Heiner, FTC’nin bu durumu görmezden gelmeyi tercih ettiğini iddia etti. Microsoft’un açıklamalarının ABD makamlarında ne kadar etkili olacağı tartışılır olsa da, Google’ın henüz anlaşmadığı Avrupa Birliği cephesinde bakışların Google üzerine yoğunlaşmasına imkan sağlayacağı kesin. Açıklamasında da bu duruma değinen Heiner, Avrupa Komisyonu’nun rekabetten sorumlu başkan yardımcısı Joaquin Almunia’nın soruşturmanın bağlayıcı bir anlaşmayla sonuçlanacağının sözünü verdiğini ifade etti.

İlgili >> Microsoft On The Issues Blog, The Verge

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER