Teknoloji

Fransız gazeteleri reklam engelleme yazılımlarına savaş açtı

fransiz gazeteleri

Fransız gazeteleri, reklam engelleme yazılımlarına karşı kapsamlı bir mücadele başlattı. Bazı gazeteler, web sitelerine erişmeyi isteyen kullanıcıların bu yazılımları silmesini zorunlu tutuyor. GESTE adını taşıyan çevrim içi yayıncılar derneği tarafından başlatılan ve bir hafta boyunca devam etmesi beklenen kampanyaya Le Monde, Le Parisien ve L’Équipe gibi yüksek profilli gazeteler ve çevrim içi müzik servisi Deezer da destek veriyor.

Söz konusu girişimi geçtiğimiz yıl duyuran GESTE, üyelerinin okuyucularına sundukları hizmetlerin ve içeriklerin ücretsiz olmadığını ve reklamın vazgeçilemez bir mali kaynak olduğunu hatırlatmayı amaçladıklarını belirtmişti. Bu ayın ilk günlerinde yayınlanan bir açıklamaya göre, 10 Fransız internet kullanıcısından 3’ü reklam engelleme yazılımı kullanıyor. 16-24 yaş aralığındaki web kullanıcılarında ise bu rakam yüzde 53’e yükseliyor. Ünlü ekonomi dergisi Forbes ve Alman gazetesi Bild gibi basın kuruluşları da, reklam engelleme yazılımlarını kullananlara karşı benzer önlemler alma yolunu seçmişti.

Kampanyaya katılan basın kuruluşları, kullanıcılarını reklam engelleme yazılımlarından vazgeçirmek adına çeşitli yöntemler deniyor. Le Parisien ve L’Équipe internet sitelerine AdBlock ve türevi servisler yüklüyken erişilmesini engellerken, Le Monde ve L ‘Express gibi yayın organları kullanıcılarının karşısına reklam engelleme yazılımı kullanmayı bırakmalarını veya sitelerini beyaz listeye eklemelerini belirten mesajlarla çıkıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER