Teknoloji

Fransa ve İngiltere sosyal ağları terör içeriklerinden sorumlu tutmayı değerlendiriyor

fransa ve ingiltereFransa ve İngiltere terör propagandası ve şiddet içerikleri konusunda harekete geçemeyen sosyal medya şirketlerine ceza kesmeyi değerlendiriyor. Ortak bir terörle mücadele kampanyası başlatan iki ülkenin bu konuda neler yapabileceği Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Theresa May’in Paris’te gerçekleşen görüşmesinde de gündeme geldi.

İngiltere Başbakanı Theresa May’in ofisinden yapılan açıklamada kampanya ile internetin teröristler ve diğer suçlular için bir “güvenli bölge” olarak kullanılmasının önlenmesinin amaçlandığı belirtildi. May ve Macron’un görüşmede, teknoloji şirketlerine kaldıramadıkları terör destekçisi içerikler için yeni bir yasal sorumluluk getirecek düzenlemeleri değerlendirdiği, para cezalarının da muhtemel yaptırımlar arasında olduğu ifade edildi.

Avrupalı liderler son zamanlarda Facebook, Google ve Twitter gibi şirketlerden nefret söylemi ve terör destekçisi içeriklerle mücadele konusunda daha fazla sorumluluk almalarını istiyor. Ancak yapılacak sert yasal düzenlemelerin ifade özgürlüğünü zedelemesinden de endişe duyuluyor. İngiltere Başbakanı Theresa May, kısa süre önce Londra ve Manchester’da gerçekleşen terör saldırılarının ardından daha katı internet düzenlemelerinin gerektiğini belirtmişti. İngiliz hükümeti, WhatsApp ve diğer şifreli mesajlaşma servislerini de eleştirmişti. İngiltere, bu servisler sayesinde teröristlerin gizli ve güvenli biçimde iletişim kurma imkanı yakaladığını iddia etmişti.

May’in ofisinden yapılan açıklamada İngiltere ve Fransa’nın teknoloji şirketleriyle birlikte hareket ederek çevrim içi ortamdaki terör destekçisi engellemenin yollarını arayacağı belirtildi. Açıklamada zararlı içerikleri otomatik olarak tespit edecek ve kaldıracak araçlar geliştirmenin de hedefler arasında olduğu ifade edildi. Bazı teknoloji şirketleri, uzun süredir söz konusu araçlar üzerinde çalışıyor. Ancak uzmanlar bu araçlar için materyal sınıflaması yapmanın son derece zor olduğuna dikkat çekiyor.

May: Fransa ve İngiltere terörle mücadele konusunda uzun süredir güçlü bir işbirliği içinde

İngiltere Başbakanı Theresa May, İngiliz ve Fransız istihbarat kurumlarının terörle mücadele konusunda uzun süredir işbirliği içinde olduğunu hatırlattı. May, çevrim içi ortamda terörle mücadele için yapılacaklar konsunda Emmanuel Macron ile hemfikir olduklarının altını çizdi. İngiltere Başbakanı, terörün kökünü kazıma konusunda Fransa ile aynı noktada olduklarını da sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER