Teknoloji

Fransa internet servis sağlayıcılarına terörist web sitelerini engellemelerini emredebilecek

fransa dijital

fransa-bayrak-220113

Fransa’da devletin elinde tehlikeli gördüğü web sitelerini susturmak için artık daha çok koz bulunuyor. Hazırlık süreci geçtiğimiz temmuz ayında, yani Charlie Hebdo saldırısından çok uzun süre önce, başlayan bir kararnameyi yayınlayan hükümet, internet servis sağlayıcılarının terör ve çocuk pornografisiyle ilgili içerikleri resmi talebin ardından 24 saat içinde engellemesini istiyor. Söz konusu engelleme kararları üç ayda bir yeniden değerlendirilecek. İşin içinde mahkeme kararı olmaması ve idarecilerin siteleri herhangi bir yasal çerçeveye ihtiyaç duymadan engelleyebilmesi ise bazı kaygıları beraberinde getiriyor.

Engelleme kararı için bir mahkeme kararına ihtiyaç duyulmaması nedeniyle kaygılananların başında sivil özgürlük savuncuları geliyor. La Quadrature du Net isimli organizasyon tarafından yapılan açıklamada Fransa’nın alışılagelmiş yasal süreçleri ortadan kaldırmasının ve ifade özgürlüğünü kısıtlamasının endişe verici olduğu belirtildi.

Bu kararnameyle birlikte bazı sitelerin yanlışlıkla veya politikacıların çıkarları doğrultusunda engellenebileceği ifade edilirken, kararnamenin etkili olup olamayacağı da ayrıca tartışılıyor. Zira suça karışanların vekil ve sanal sunucular aracılığıyla bu kısıtlamaların etrafından dolaşması hiç de zor gözükmüyor. Fransa’nın çevrim içi platformları nefret suçlarından sorumlu tutmaya hazırlandığı da geçtiğimiz günlerde ortaya çıkmıştı. Dolayısıyla ülkede çevrim içi servisler için işlerin biraz daha zorlaştığını kabul etmek gerekiyor.

Türkiye’de de kısa süre TBMM’de görüşülen torba yasaya eklenen bir maddeyle Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) 4 saat içinde erişim engelleme izni verilmesinin önü açılmıştı.

İLGİLİ HABERLER