Teknoloji

Fransa Telegram’a alternatif olacak bir mesaj uygulaması geliştirdi

fransa dijital
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

fransa telegramPopüler “güvenli mesajlaşma” uygulaması Telegram için son zamanlarda işler pek iyi gitmiyor. Kısa süre önce ana vatanı Rusya’da engellenen uygulama, başka pazarlarda da kan kaybedecek gibi görünüyor. Fransa Telegram’ın yerini alabilecek bir güvenli mesajlaşma uygulamasını test ediyor.

Fransa’nın söz konusu uygulama ile resmi yetkilileri arasında güvenli ortamda gerçekleştirilen yazışmaların verilerini ülke içinde saklamayı istediği düşünülüyor. Yetkililerin verilerin ABD veya Rusya’da saklanması durumunda yaşanabilecek problemlerden çekindikleri gerekçesiyle böyle bir karar aldıkları konuşuluyor. Bu duruma da çok fazla şaşırmamak gerekiyor. Rusya’nın Telegram’dan şifreleme anahtarlarını istemesi ve Facebook’un veri paylaşım skandalı, Fransa’nın veri gizliliği konusundaki hassasiyetini artırmışa benziyor.

Uygulamanın hâli hazırda 20 resmi yetkili tarafından test edildiği söyleniyor. Ancak yaz mevsimi itibarıyla uygulamanın tüm devlet yetkilileri için zorunlu hâle gelmesi bekleniyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un mesajlaşma alışkanlıklarını değiştirmek de yapılan çalışmaların motivasyonlarından biri olarak gösteriliyor. Macron’un yakın çalışma arkadaşlarıyla Telegram üzerinden iletişim kurduğu ve sabahın erken saatlerinde bile çevrimiçi olarak görülebildiği belirtildi. Telegram’ın şifreleme ve gizlilik konusundaki yaklaşımını düşününce bu durum büyük bir problem gibi görünmüyor. Yine de, üst düzey yetkililerin Fransa tarafından hazırlanmayan bir uygulamayı kullanmasının güvenlik konusunda endişe yaratmasına şaşırmamak gerekiyor.

Fransa Telegram kullanımını azaltmak için geliştirdiği uygulamayla endişelerini giderebilecek mi bu durum henüz bilinmiyor. Ancak Fransa çalışmalarında aradığını bulduğu takdirde başka ülkelerin de arkadan geleceğini tahmin etmek pek zor değil.

İLGİLİ HABERLER