Teknoloji

Fransa polisi acil durumlarda herkese açık kablosuz ağları engellemek istiyor

fransa-polis-081215

Ulusal güvenlik uğruna gizliliği kısıtlamak isteyen tek yasa uygulayıcı makam FBI değil. 13 Kasımda Paris’te gerçekleşen terör saldırılarının ardından Fransa polisi ve jandarması da, acil durumlarda uygulanacak yeni güvenlik önlemlerine ilişkin taleplerini sıraladı.

Söz konusu talepler arasında en dikkat çekicisi ise acil durumlarda herkese açık kablosuz ağların engellenme isteği. Le Monde’da yer alan habere göre, yetkililer bağlı kişilerin tespitinin zorluğu nedeniyle açık Wi-Fi ağlarını engellemeyi istiyor. Fransız yetkililerin talepleri arasında Tor’u tamamen yasaklamak ve Microsoft gibi şirketlerin Skype gibi uygulamaların şifreleme anahtarlarını teslim etmesi de bulunuyor.

Yasa Ocak 2016’da Fransa meclisinde oylanacak

Yasa teklifinin önümüzdeki yılın ilk ayında Fransa meclisinde oylamaya sunulması bekleniyor. Yetkililerin talep ettiği değişikliklerin yasanın nihai taslağında yer alıp almayacağı ise henüz kesinlik kazanmış değil. ABD’de FBI; Facebook, Apple ve Google gibi şirketlerden şifrelenmiş sesli, görüntülü ve yazılı mesajlara arka kapıdan erişim talebinde bulunmuştu. Şirketler ise bu tarz önlemlerin uygulamaları kullanan herkes adına daha az güvenli hâle getireceğine dikkat çekiyor.

Tor’u yasaklama fikri de kulağa pek mantıklı gelmiyor. Fransa polisinin teklifinin uygulanması oldukça zor gözükmekle beraber, Avrupa genelindeki gizlilik endişelerini de biraz daha artıracağa benziyor. Ülkedeki terör endişesinin vardığı boyut göz önüne alındığında ise önerilen önlemlerin bu noktaya gelmesi ise kulağa pek şaşırtıcı gelmiyor.

İLGİLİ HABERLER