Teknoloji

Fransa okullarda akıllı telefon kullanımını yasakladı

fransa dijital

fransaFransa, öğrencilerin okulda akıllı telefon kullanımını yasaklayan yasa tasarısını parlamentodan geçirdi. Onaylanan yasaya göre, 15 yaşın altındaki Fransız öğrenciler telefonlarını ya evde bırakacak ya da okulda oldukları süre boyunca kapalı tutacak. 15 yaşın üstündeki öğrencilere bu yasağın uygulanıp uygulanmayacağı konusundaki karar ise lise yönetimlerine bırakıldı.

Söz konusu yasa tabletleri, bilgisayarları ve internete bağlanan diğer cihazları da kapsıyor. Yasada engelli öğrenciler ve cihazların eğitim amacıyla kullanımıyla ilgili çeşitli istisnalar da bulunuyor.

Okullarda telefon kullanımının yasaklanması, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un seçim kampanyasındaki vaatlerinden birisiydi. Yasa tasarısının meclisten onaylanmasının ardından Twitter hesabından bir açıklama yapan Macron, tweetini “sözümüzü tuttuk” diyerek bitirdi.

Fransa için okullarda akıllı telefon kullanımını engelleme mücadelesi yeni başlamış bir savaş değil. Ülkede öğretim faaliyetleri sırasında telefon kullanmak, 2010’da yasaklanmıştı. Akıllı telefon yasaklarını geniş bir ölçeğe yaymaya çalışan Fransız hükümeti, bu yılın başlarında da sürücülerin otomobillerini kenara çekmiş olsalar bile kısa mesaj atmalarını yasaklamıştı.

Ancak bu yasa bazı tepkileri de beraberinde getirdi. Yasaya karşı isimlerden olan Sol Cephe üyesi milletvekili Alex Corbiére, CNN’e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Bu gördüğümüz 21. yüzyıla ait bir yasa değil. Haberlerin sadece haber kanallarından alındığı ve sadece iki tarafın fikirlerinin çarpıştığı dönemden kalma bir yasa. Gerçekte böyle bir yasaya gerek yoktu. Yasak zaten uygulanıyordu. Ülkede sınıfta telefon kullanımına izin veren tek bir öğretmen olduğunu sanmıyorum.”

Fransa söz konusu yasayı geçtiğimiz aralık ayında gündeme almıştı. Fransız hükümeti, bu yasayı kamu sağlığına yönelik bir mesaj olarak tanımlamış ve çocukların telefonlarla fazla zaman geçirmemesi gerektiğini belirtmişti.

İLGİLİ HABERLER