Teknoloji

Fransa’nın geniş kapsamlı gözetim yasası yürürlüğe girdi

fransa-charlie-hebdo-240715

Fransa Anayasa Konseyi, devletin gözetim yetkisini önemli ölçüde artıran tartışmalı yasayı onayladı. Perşembe akşamı açıklanan kararda, yasanın üç hükmünün de Fransız anayasasına uygun olduğu belirtildi. Böylelikle yasa, sivil toplum örgütlerinin yoğun tepkilerine rağmen, yürürlüğe girdi.

Fransa parlamentosunda geçtiğimiz mayıs ayında onaylanan yasa, Fransız hükümetine terörist eylem şüphesi oluştuğu takdirde mahkeme onayı olmadan telefon görüşmelerini dinleme ve e-postalara erişim izni veriyor.

Yasa internet servis sağlayıcılarının milyonlarca kullanıcıya ait web verilerini toplayacak ve analiz edecek “kara kutular” kurmasını ve topladıkları verileri istihbarat örgütleriyle paylaşmalarını öngörüyor. İstihbarat kurumlarına terörizm şüphelilerinin evlerine mikrofon ve kamera yerleştirme izni de yine aynı yasayla sağlanıyor.

Fransa Başbakanı Manuel Valls, yürürlüğe giren yasanın Fransa’nın terörizmle mücadelesi için hayati önem taşıdığını belirtti. Sivil toplum örgütleriyse yasanın devlete “orantısız güç” sağladığını iddia ediyor. Yasaya göre, devlet “önemli dış politika çıkarları” veya “organize ihmali” önleme gibi soyut nedenler çerçevesinde gözetim faaliyeti yürütebiliyor. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi de, yasaya dair endişelerini bu hafta içinde paylaşmıştı. Fransa söz konusu yasayı ocak ayında gerçekleştirilen Charlie Hebdo katliamının ardından hazırlamaya başlamıştı.

İLGİLİ HABERLER