Teknoloji

Fransa Google’ın “unutulma hakkı” kararlarını tüm dünyada uygulamasını istiyor

A Google logo is seen at the entrance to the company's offices in Toronto

Google, Avrupa mahkemelerinden gelen “unutulma hakkı” kararlarını yavaş da olsa işleme koyarken, Fransa Google’ın istenmeyen bağlantıları ortadan kaldırma konusunda yeterince iyi çalışmadığına inanıyor. Fransa merkezli gizlilik izleme kuruluşu CNIL, Google’ın “unutulma hakkı” kapsamındaki bağlantı çıkarma uygulamasını sadece Avrupa kıtasında gösterilen sonuçlar için gerçekleştirdiğine dikkat çekti ve alınan kararların 15 gün içinde tüm dünyada uygulanmasını talep etti. CNIL, talebinin 15 gün içinde yerine getirilmemesi durumunda Google’ın bazı yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceğini iddia etti.

Talebini Avrupa Adalet Divanı’nın kararlarına dayandıran CNIL, kaldırılması istenen sonuçların sadece AB üyesi ülkelere ait alan uzantılarından değil, Google.com’dan da çıkarılması yönünde diretiyor. Avrupa Adalet Divanı’nın da geçmiş kararlarında tüm uzantılardan sonuç kaldırılmasına yönelik bir vurgu yapması, CNIL’e büyük bir koz veriyor.

Google ise Avrupa’ya odaklı servislerde “unutulma hakkı” kararını uygulayarak kendisine verilen talimatlara uygun hareket ettiğinin altını çiziyor. Avrupa merkezli diğer gizlilik izleme kuruluşları da geçtiğimiz aylarda benzer şikayetleri dile getirmiş olsa da, CNIL’in yasal yaptırım tehdidinde bulunması işleri biraz daha farklı bir noktaya taşıyor. Google’ın 15 gün içinde CNIL’ın talebini yerine getirmemesi durumunda bir cezayla karşılaşabileceği belirtiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER