Teknoloji

Fransa Google’ın ”unutulma hakkı”nın kapsamını genişletmesinde ısrarcı

rekabet kurumu google

google-yeni-logo-150915

Fransa’nın veri koruma politikalarını düzenleyen kurumu CNIL, geçtiğimiz mayıs ayında Google’ın sadece Avrupa’da sunduğu ”unutulma hakkı”nın kapsamını genişletmesi yönünde bir karar almış ve unutulma hakkı dahilinde alınan emirlerin Google.com da dahil olmak üzere şirkete ait tüm sitelerde uygulanmasını istemişti. Söz konusu karara Google’ın yaptığı itiraz da CNIL tarafından reddedildi. Halihazırda Google sadece talebin geldiği ülkedeki arama motorundan sitelerden sonuçları kaldırıyor. Örneğin, Fransa’dan gelen bir unutulma hakkı talebinde sadece Google.fr’deki sonuçlara erişime son veriyor. CNIL tarafından alınan karara uyulmadığı takdirde Google, hem para cezasıyla hem de kıta çapında bir yaptırımla karşı karşıya kalabilir.

CNIL, aldığı kararda Google’ın unutulma hakkı çerçevesindeki sonuç kaldırma uygulamalarını tüm alanlara yayması gerektiğini belirtmiş ve ifade özgürlüğünün kuvvetli olduğu ülkelerde bile unutulma hakkıyla alınan kararların uygulanma zorunluluğuna dikkat çekmişti. CNIL, Google’a unutulma hakkı kararlarının kapsamını genişletmesi için 15 gün süre vermiş ve aksi takdirde 150 bin avro ceza keseceğini açıklamıştı. Uygulanacak yaptırımlara Avrupa mahkemelerinde itiraz etmek mümkün olsa da, işletilecek hukuk sürecinin belirsiz sonuçlar doğurabileceğini söylemek gerekiyor.

Unutulma hakkı ilk olarak Avrupa Adalet Divanı tarafından 2014’te alınan kararla hayata geçmişti. Karar, Google ve Avrupa Birliği arasındaki gerilime yeni bir boyut eklemiş ve internet sansürü, tarihin yeniden yazımı gibi konularda tartışmalar doğurmuştu.

Google, CNIL tarafından alınan karara itirazını temmuz ayında gerçekleştirmişti. İtirazın reddedilmesinin ardından şirketten yapılan açıklamada unutulma hakkının Avrupa’da düşünceli ve kapasamlı biçimde uygulanmaya devam edeceği belirtilirken, sadece tek bir ülkedeki veri koruma kurumunun alacağı kararların başka ülkeleri etkileme fikrine karşı olunduğunun altı çizildi.

Google’ın unutulma hakkı itirazını reddeden CNIL, unutulma hakkının diğer ülkeler tarafından kötüye kullanılmasından dolayı herhangi bir çıkarının olmadığını vurguladı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER