Ulaşım

Fransa Anayasa Mahkemesi UberPop yasağının sürdürülmesine karar verdi

uberpop-fransa-230915

Fransa Anayasa Mahkemesi, Uber’in düşük ücretli özel ulaşım servisi UberPop’a uygulanan yasağın sürmesi yönünde karar aldı. UberPop, bundan üç ay önce Fransa genelindeki taksiciler tarafından yoğun biçimde protesto edilmişti. Fransa Anayasa Mahkemesi’nin kararı, çok sayıda ülkede genişlemeye çalışan Uber için yeni bir engel teşkil ederken, şirketi Fransa’da yeni problemler de bekliyor. Uber’in Fransa ofisinden iki yönetici, önümüzdeki hafta yanıltıcı iş uygulamalarında bulundukları gerekçesiyle mahkemeye çıkacak.

UberPop kararı, geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren bir yasa çerçevesinde alınmıştı. Söz konusu yasaya göre, sadece taksi servisleri ve sertifikalı şöförler, yolcuları sürücülerle doğrudan temasa geçirebilecek sistemleri yürütebiliyor. Uber ise bu yasanın haksız biçimde geniş kapsamlı olduğunu ve rekabeti önlediğini savunmuştu. Uber’in diğer servislerinin aksine; UberPop, kullanıcıları profesyonel olmayan sürücülerle buluşturuyor.

Uber’in ilgili yasa için Fransa Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı itiraz reddedilirken, yasanın Fransa anayasasına uygun olduğunun altı çizildi.

UberPop, geçtiğimiz haziran ayında Fransa’daki taksi servislerinin ve sertifikalı şöförlerin ayaklanmasına neden olmuştu. UberPop sürücülerinin kendileri gibi yüksek lisans ve sigorta ücretleri ödemek zorunda olmadıklarını söyleyen profesyoneller, bunu haksız rekabet olarak nitelemiş ve protestoların ardından UberPop’un ülkedeki faaliyetleri durdurulmuştu.

UberPop ile ilgili suçlamalar yüzünden Uber Batı Avrupa Genel Müdürü Pierre-Dimitri Gore-Coty ve Uber Fransa CEO’su Thibaud Simphal tutuklanmışlardı. İkili önümüzdeki hafta hakim karşısına çıkacak.

Uber Fransa’dan yapılan açıklamada Fransa Anayasa Mahkemesi’nin kararı ”üzüntü verici” olarak tanımlanırken, düzenlemeler konusunda Fransız hükümetiyle ortak çalışmanın devam edeceği belirtildi.

İLGİLİ HABERLER