Teknoloji

Foxconn ve TSMC Tayvan için 10 milyon doz aşı alıyor

foxconn iphone 12

Tayvan’ın uluslararası teknoloji sahnesindeki iki önemli şirketi Foxconn ve TSMC, Tayvan için 10 milyon doz COVID-19 aşısı alıyor. İki şirket, BioNTech’e doz başına 35 dolar ödeyecek. Aşıları devlete bağışlayacak olan şirketler, bu operasyon için 350 milyon dolar harcama taahhüdünde bulundu.

BioNTech, Pfizer ile birlikte geliştirdiği COVID-19 aşısının Çin’deki dağıtımı için Shanghai Fosun Pharmaceutical Co. isimli şirketle anlaşmıştı. Tayvan hükümeti bir süre önce BioNTech’ten aşı almasının Çin tarafından engellendiğini iddia etmiş ve daha sonrasında da Çin aşı bağışında bulunma isteğini reddetmişti. Bu yeni anlaşmayla BioNTech ve Fosun, Çin’in tanımadığı Tayvan hükümeti yerine özel şirketlerle çalışacak.

Foxconn’un kurucusu Terry Gou, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Aşı bağışı talebinde bulunmamız ve satın alma görüşmelerine başlamamızın ardından Pekin’in bir yönlendirmesi veya müdahalesiyle karşılaşmadık. Bu işleme standart bir ticari süreç gözüyle bakılmasından dolayı memnunuz.”

Foxconn’un birlikte çalıştığı şirketler arasında Apple, HP, Dell ve Lenovo gibi önemli isimler yer alıyor. TSMC ise Apple, AMD ve Nvidia için çip üretimi gerçekleştiriyor. Foxconn’un üretiminin büyük kısmı Çin’de ve başka ülkelerde yapılırken, TSMC’nin ana üretim üssü Tayvan’da bulunuyor.

Tayvan pandemiyle mücadelede örnek ülkeler arasında gösterilse de, ülkedeki aşılama oranı oldukça düşük seviyede. Son verilere göre, Tayvan’da yaklaşık 3.3 milyon kişi, yani nüfusun yüzde 14’lük kısmı, tek doz aşı olmuş durumda.

Foxconn ve TSMC’nin BioNTech’ten satın aldığı aşılar, eylül ayının sonlarında Tayvan’a ulaşacak.

İLGİLİ HABERLER