Teknoloji

Foxconn ve Qualcomm’un uzlaşması olası görünmüyor

foxconn iphone 12

Apple ve Qualcomm arasındaki hukuk mücadelesinin başka boyutları da bulunuyor. Apple için üretim yapan şirketler de iki taraf arasındaki davaya müdahil olmuş durumda. Cupertino merkezli şirketin en büyük üretim ortaklarından biri olan Foxconn da söz konusu müdahiller arasında bulunuyor.

Apple ve Qualcomm’un iş mahkemeye kalmadan uzlaşabileceğine dair haberler bir süre önce gündeme gelmişti. Qualcomm CEO’sunun sözleri de bu ihtimalleri kuvvetlendiren unsurlar olarak değerlendirilmişti. Ancak Apple’ın avukatlarından William Isaacson, gazetecilere davanın mahkeme olmadan çözüme kavuşmasının zor olduğunu belirtmişti.

Apple ve Qualcomm arasındaki gerginliğin temelinde, Apple’ın iPhone satışlarından Qualcomm’a giden payı aşağıya çekme isteği yer alıyordu. Foxconn da bu mücadelede Apple’ın yanında duruyor. Bu konudaki itirazları kabul etmeyen Qualcomm ise Apple’ın Foxconn aracılığıyla kendisine ödemesi gereken milyarlarca dolar olduğuna dikkat çekiyor. Qualcomm Apple’ı kendisine ait ticari sırları Intel’e satmakla da suçlamıştı. Hukuk mücadelesinde son olarak Qualcomm, Apple’ın çeşitli iPhone modellerinin Çin’de satışı için ihtiyati tedbir kararı çıkarmayı başarmıştı.

Foxconn avukatlarından Ted Boutrous, Apple ve Qualcomm gerginliğinin kendilerini ilgilendiren boyutuyla ilgili olarak Reuters‘a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Qualcomm’un zamanında lisanslı cihaz üreticileriyle yaptıkları anlaşmalarda talep ettiği koşullar, bizi bu noktaya götürdü. Bu noktada yeni düzenlemeler yapabilmek için önceden önemli şartların belirlenmesi ve empoze edilmesi gerekiyor. Buna ek olarak, Apple ve Qualcomm’un arasında görüşme olmaması nedeniyle bizim de uzlaşmamız ihtimal dahilinde görünmüyor.”

İLGİLİ HABERLER