Teknoloji

Foxconn üretimin bir kısmını Tayvan ve Vietnam’a kaydırıyor

Foxconn’un bir önceki gün düzenlenmiş olan yıllık hissedarlar toplantısında, intihar edenlerin ailelerine tazminat niteliğinde yapılan 10 yıllık maaş ödemesinin bundan böyle yapılmayacağı söylendi. Şirketin CEO’su Terry Gou bu kararın alınmasının nedeni olarak bu tazminatın intiharlar için motivasyon oluşturmaya başlamasını gösterdi.

Örneğin bir Foxconn çalışanı ailesine yazdığı bir veda mektubunda “Foxconn’un çatısından aşağı atlayacağım, ancak üzülmek zorunda değilsiniz, çünkü Foxconn size biraz para verecek, bu oğlunuzun şu an için size vereceği herşeydir.” diye yazmış. Ayrıca Gou havaların da intiharları tetiklemiş olabileceğini düşünüyor. On iki intihar vakasının altısının mayıs ayında gerçekleşmiş olması bunun bir göstergesi sayılabilir. Sonuç olarak, şirket refah yönetimini yerel Çin idsaresine bırakacak, çünkü birçok sosyal sorumlulukla başa çıkmak zor.

Şirket aynı toplantıda pek de sürpriz sayılmayacak bir duyuru da yaptı. Bu duyuruya göre, üretimin bir kısmı Tayvan ve Vietnam’daki tesislere kaydırılıyor. Çin’deki çalışanların maaşlarının yükselmesi kazanç tahminlerine negatif etki yapmıştı. Şirket daha ucuz iş gücünün bulunduğu bu ülkelere üretim kaydırması yaparak durumu biraz daha düzeltmesi bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER