Teknoloji

Foxconn Sharp’ı satın almak için teklifte bulundu

foxconn sharp

Sharp, son zamanlarda sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Japon üretici, yüksek kaliteli ekranlarıyla dünya çapında bir isim yapsa da, geçtiğimiz yıl yapılan kesintilere rağmen 1.9 milyar dolar kaybetmişti. Buna ek olarak, Sharp’ın Japon bankalarına yaklaşık 4.4 milyar borcu bulunuyor. Beyaz bayrak çekerek kendisine satışa çıkaran şirketin en ciddi talibi ise Çin’den geliyor. Apple adına iPhone üretimi de gerçekleştiren Foxconn Sharp için teklifte bulundu.

Bir süreliğine Sharp’ın varlıklarını Japon yatırım fonu Innovation Network Corp’a devredeceği düşünülmüştü. Şirket, Sharp’ın ağzını sulandıracak 2.6 milyar dolarlık bir teklifte bulunmuştu. Ancak devreye yeni bir oyuncunun girmesi, Sharp cephesinde işleri değiştirecek gibi gözüküyor. Masaya hiç çekinmeden 5.4 milyar dolar koyan Foxconn, Sharp’a borçlarını üstlenme ve mevcut yönetim yapısını koruma teklifinde bulundu.

Sharp’ın Foxconn’un cazip teklifine yılın ikinci çeyreğinde yanıt vereceği belirtildi. Foxconn’u Sharp’a teklif vermeye iten nedenleri görmek pek zor değil. Foxconn, Apple için iPhone üretiyor. Sharp’ın ekran teknolojisi de iPhone’da kullanılıyor. Ekran teknolojisini de kendi bünyesine almak Foxconn için son derece makul bir hamle gibi gözüküyor.

Sharp’ı yabancı bir şirkete satmak, Japon hükümetinin pek istediği bir şey değil. Ancak Foxconn’un ortaya koyduğu para, Sharp’a pek seçenek bırakmıyor. Çinli üretici, Sharp’ın bir yılda kaybettiği parayı altı ayda kazanıyor. Şirket, geride kalan çeyrekte 1.1 milyar dolar gelir açıklamıştı. Dolayısıyla Foxconn’un teklifinin cazibesi biraz daha artıyor.

İLGİLİ HABERLER