Teknoloji

Foxconn robotlarla üretime ağırlık veriyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

foxconnDünyanın en büyük sözleşmeli elektronik cihaz üreticisi olan Foxconn, fabrikalarından birinde 60 bin işi robotlara devrettiğini açıkladı. BBC’nin haberine göre, söz konusu değişim şirketin “operasyonlarla bağlantılı üretim görevlerini insanlardan alıp robotlara verme” süreci içinde gerçekleştirildi. Foxconn, Apple için iPhone ve iPad, Samsung için Galaxy serisi telefon ve Sony için PlayStation 4 üretimi gerçekleştiriyor.

Şirketten yapılan açıklamada, bir zamanlar yoğun eğitimlerin ardından insanlar tarafından yerine getirilen görevlerin artık robotik mühendislik ve diğer yenilikçi teknolojiler sayesinde makineler tarafından üstlenilebildiği belirtildi. Açıklamada bu dönüşümün çalışanlara araştırma ve geliştirme, süreç ve kalite kontrolü gibi katma değeri daha yüksek görevlere odaklanma fırsatı vereceğinin de altı çizildi.

Üretim sürecinde otomasyon ve insan gücünü birleştirmeye devam edeceğini açıklayan Foxconn, Çin’deki insani iş gücünü korumayı sürdüreceğinin altını çizdi. Şirket halen 1.2 milyondan fazla kişiye istihdam sağlıyor.

Dünyanın pek çok büyük şirketi, üretim süreçlerinde insani iş gücünden otomasyona doğru geçiş yapıyor. İşverenler robotik teknolojilere yatırım yapmanın insani iş gücünün masraflarını karşılamaktan daha kârlı olduğunu belirtiyor. Eski McDonalds ABD CEO’su Ed Rensi, 35 bin dolar vererek robotik bir kol satın almanın patates kızartması doldurması için bir işçiye saat başına 15 dolar vermekten daha mantıklı bir yaklaşım olarak değerlendirmişti.

Foxconn’un Tayvan ve Çin dışındaki fabrikalarında ise otomasyon süreci çok daha hızlı biçimde ilerliyor. Otomasyonu savunanlar ilk etapta makineleşme sürecinin insanların aleyhine işleyeceğini, ancak uzun vadede bu sürecin insanlar için daha değerli işlerin kapılarını açacağını belirtiyor. Fabrikalarındaki çalışma koşulları nedeniyle başı sıklıkla ağrıyan Foxconn için robotlarla üretime ağırlık vermek mantıklı bir karar gibi gözüküyor.

İLGİLİ HABERLER