Teknoloji

Coronavirus salgını Foxconn’u etkilemeye devam ediyor

foxconn

Apple’ın en büyük iPhone üreticisi olan Foxconn, Çin’de günlük hayatı olumsuz etkileyen Coronavirus salgınının etkilerini yaşamaya devam ediyor. Ülkede uzatılan Çin Yeni Yılı tatili bugün itibarıyla sona erse de, Foxconn’un en büyük üretim tesislerinden biri hâlâ kapalı durumda. Bir diğer tesiste ise sadece yüzde 10 kapasiteyle üretim yapılıyor.

Foxconn, kısa süre önce Shenzhen’deki yönetim ofisinde görev yapanlara 10 Şubat tarihi yapmamalarını ve ikinci bir açıklamayı beklemelerini söylemişti. Bu kararın Çin hükümetinden gelen bir talep doğrultusunda alındığı söylense de, Çin hükümeti biraz ilginç bir açıklamayla bu iddiayı reddetmişti. Aynı açıklamada, kontrollerin devam ettiği ve fabrikanın tekrar açılış tarihinin yakında duyurulacağı belirtilmişti.

Reuters’in haberine göre, Foxconn Shenzhen’deki tesisinde yeniden üretime başlamak için resmi bir talepte bulundu. Ancak bu talep Çinli yetkililer tarafından geri çevrildi. Reuters’e konuşan bir Foxconn yetkilisi, tesiste üretimin tekrar başlamasından önce virüs kontrol önlemlerinin iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Shenzhen’deki tesisin hafta içinde yetkililer tarafından tekrar kontrol edileceği ve bu kontrolün ardından üretimin tekrar başlayabileceği belirtildi. Foxconn’un çalışanlarına 11 Şubat günü de işe gelmemeleri konusunda bilgilendirme yapıldığı ifade edildi.

Foxconn’un Zhengzhou’daki tesisinde ise üretimin yüzde 10 kapasiteyle de olsa başladığı belirtildi. Kapasite düşüklüğünün gerekçesi olarak ise çalışanların şehre dönememiş olması gösterildi. Ülkede ulaşımda uygulanan kısıtlamalar nedeniyle bu tarz gecikmelerin normal olduğu söylenebilir.

Foxconn Coronavirus salgınının etkisini kırmaya çalışıyor

Foxconn, Çin’in diğer bölgelerindeki fabrikalarında da üretimin başlaması için yetkililerle temaslarını sürdürüyor. Bu doğrultuda Kunshan’daki fabrikada da yakında çarkların dönmesi hedefleniyor.

Coronavirus salgını nedeniyle Foxconn fabrikalarında yaşanan sıkıntıların, Apple’ın iPhone üretimi planlarını etkilemesi muhtemel görünüyor. Analistler tarafından dile getirilen bu ihtimal nedeniyle 2020’nin ilk çeyreğindeki iPhone satışlarının da düşebileceği belirtiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER